Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Molitev, ki izraža zaupanje, da nas Marija ne bo zapustila

WEB2-VIERGE MARIE-VITRAIL-Godong-VN105051A.jpg

Fred de Noyelle I Godong

Vitrail représentant la Vierge Marie et son fils, Jésus.

Filip Veber - objavljeno 11/05/21

Vedno je pravi čas za zaupno molitev k Mariji

Med starejšimi lahko večkrat slišimo čudovito starodavno molitev k Materi Mariji, ki je polna zaupanja v njeno pomoč. Prav besede iz te molitve si je pokojni mariborski škof Jožef Smej izbral za svoje škofovsko geslo.

Spomni se, o premila Devica Marija,
da še nikdar ni bilo slišati, da bi ti bila koga zapustila,
ki je pod tvoje varstvo pribežal,
tebe pomoči prosil
in se tvoji priprošnji priporočal.
S tem zaupanjem hitim k tebi, o devic Devica in mati,
k tebi prihajam in pred teboj zdihujoč grešnik klečim.
Nikar ne zavrzi, o mati Besede, mojih besed
temveč milostno me poslušaj in usliši.
Amen.

Nastanek

Gre za starodavno molitev, ki je bila sprva del daljše molitve iz 15. stoletja, zgornja različica pa izhaja iz 19. stoletja, ko jo je potrdil papež Pij IX. Avtorstvo je večkrat sicer zmotno pripisano sv. Bernardu, saj v njegovih spisih lahko najdemo podobne besede. Vendar je bila prvotno del molitve K tvojim svetim nogam, o sladka Devica Marija iz 15. stoletja.

Veliko je za njeno razširitev storil slavni ženevski škof sv. Frančišek Saleški, kakor tudi francoski duhovnik Claude Bernard iz 17. stoletja, ki je razdelil več kot 200 tisoč letakov naenkrat, na katerih je bila napisana molitev.

Sam jo je molil posebej v trenutkih težke bolezni. Ko je ozdravel, je postal njen velik razširjevalec in jo delil in priporočal mnogim ljudem. Razširil jo je predvsem med zaporniki in reveži.

Marijina zvestoba

Molitev je klic k Mariji, da ona še nikoli ni zapustila nikogar, ki se je zatekel k njej, zato tudi molivca ne bo zavrgla, ampak bo prisluhnila njegovi prošnji. V molitvi ne gre toliko za namen, s katerim prihajamo pred Marijo in kaj jo želimo prositi, ampak je v ospredju zvestoba Marije do tistih, ki se zatekajo k njej in jo prosijo.

Molitev izraža zaupanje, da kakor so bili uslišani mnogi pred nami, tudi mi verujemo in zaupamo, da nas Marija ne bo zapustila, ampak uslišala.

Pogum ali predrznost?

William Fitzgerald je dejal: “Klicanje Marije, naj se spomni, je pogumno dejanje, toda to je drznost, upravičena s tradicijo … Marija ne potrebuje opominov o svoji vlogi na področju odrešenja. Vendar tisti, ki jo kličete, zahtevajte take opomine, če ne izrecno, pa bolj splošno – da jih opomnite na njihovo mesto prosilcev pred Devico Marijo.”

Torej ni predrzno, če se tako zatekamo k Mariji, vendar moramo v svoji prošnji ostati ponižni in skupaj z Marijo tudi ponavljati, naj se zgodi Božja volja.

Tags:
Marijamolitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.