Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Marija nam neprestano ponavlja: “Molite rožni venec!” Mamo pa je treba ubogati

MODLITWA

BOKEH STUDIO | Shutterstock

Rok Pogačnik - objavljeno 05/10/20

Uglasili se bomo z utripom Božjega Srca, ki prinaša mir, ki ga danes tako potrebujemo

Sveti Pavel nas spodbuja, naj imamo v mislih to, kar je resnično, vzvišeno, pravično, čisto, ljubeznivo, častno, krepostno in hvalevredno (prim. Flp 4,6-9). Pavel ve: misli rodijo dejanja – to o čemer razmišljamo v vsakem primeru dobi odmev v našem delovanju.

Najbrž vsi čutimo, kako na nas deluje ta, v letu 2020 najpogosteje izrečena, zapisana, prebrana, slišana beseda: koronavirus. In najbrž smo je že vsi siti. Časopisi, internetne strani, lahkotni pogovori z znanci, resni sestanki, poročila, očitno še pridige: povsod korona. In vemo, kaj ta beseda prinese s sabo, kakšna občutja budi in kam pelje.


WOMAN,SAD,CAFE

Preberite še:
Ujetniki strahu?

V oktobru nova “ključna beseda”

Cerkev nas v mesecu oktobru vabi, da premagamo besedo korona v njeni pogostnosti. Pravzaprav nas vedno vabi, da imamo v mislih in na naših ustnicah pomembnejše besede: Oče naš, Jezus, Marija … Oče, Jezus, Marija … To so vzvišene besede, ki jih tolikokrat lahko ponovimo v molitvi rožnega venca in ki v naša življenja prinesejo Božji mir in milo navzočnost Kristusa in njegove Matere.

Vedno isto glavno Marijino sporočilo

Če pogledamo Marijina sporočila, ki jih je ob različnih prikazovanjih predala svetu, imajo eno skupno točko. Marija – tako v Lurdu kot v Fatimi – otroke prosi: molite sveti rožni venec.

Mame zelo dobro vedo, kaj je najboljše za njihove otroke in delajo vse, da so otroci zdravi, srečni, zadovoljni in da gredo po pravi, varni poti. Marija je naša mama in v tem je najboljša. Pa nam naroča eno: molite rožni venec.


ROSARY

Preberite še:
Kako je rožni venec pomiril mojo tesnobo

To je že dovolj močan argument, da staknemo rožne vence z vzvratnih ogledal v svojih avtomobilih, da jih poiščemo v svojih predalih, primemo v roke in dovolimo, da jagode drsijo med našimi prsti v ponavljanju svetih besed. Uglasili se bomo z utripom Božjega Srca, ki prinaša mir, ki ga danes tako potrebujemo.

Kako torej začeti? Kaj je skrivnost pri molitvi rožnega venca?

Predvsem je treba začeti. Tisoč razlogov se najde in drugih tisoč idej, da ne bi molili rožnega venca. To je znamenje, kako se te preproste in ponižne molitve hudič boji. Predvsem začeti je treba, premagati začetni odpor in bo steklo, iz dneva v dan bo šlo lažje in boljše.

Nimaš časa za cel rožni venec? Pa zmoli desetko. Desetka tukaj, desetka tam, petkrat tri minute v dnevu, pa bo rožni venec odmoljen. Ugasni radio v avtomobilu, naj tvojo pot spremlja molitev. Bodi drzen: zvečer predlagaj ženi ali na sprehodu prijatelju: kaj če bi zmolila en del rožnega venca? Lahko greste še dlje: molite rožni venec skupaj, kot družina.

Obljubljam: nasprotovanja bo na začetku veliko. A obljubljam tudi: blagoslovi bodo še večji.


ROSARY

Preberite še:
Dve najpogostejši napaki pri molitvi rožnega venca

In kaj če me vmes odnese? Če se raztresem? Če ne bom mislil na besede, ki jih izgovarjam?

Ne skrbi. Bogu in njegovi Materi si posvetil svoj čas. Sveti Jožefmarija Escriva je na dilemo odgovoril nekako takole: “Te skrbi, ko pri molitvi rožnega venca z glavo uideš drugam in delajo samo ustnice? Ne skrbi. Predstavljaj si mladega fanta, ki igra na kitaro svojemu dekletu. Vmes pozabi, kaj točno je že igral, a brenka naprej. In dekle je samo srečno, da ji posveča pozornost in da je z njo. Podobno je z Marijo, ko molimo rožni venec.”

Izgovorov bova našla nešteto. Boljših idej tudi. Najina in Božja Mati pa prosi: molite rožni venec. Mame se uboga. Ubogajva jo. In za boljši verziji sebe, za boljše politike, bolj svete duhovnike, za mir na svetu in v naših družinah neštetokrat in z zaupanjem ponoviva: Sveta Marija, Mati Božja, prosi za nas grešnike, zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.


HOSPICJUM

Preberite še:
Ko sem stala ob taščini smrtni postelji, sem za hip uzrla nebesa


KOBIETA W SZPITALU

Preberite še:
Spontani splav: mojega otroka Bog ljubi – in ljubil ga bo večno




Preberite še:
Duhovnik, ki je umrl zaradi koronavirusa: “Se vidimo v raju! Molite rožni venec!”

Tags:
koronavirusmolitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.