Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

To je najstarejša znana molitev k Devici Mariji

OUR LADY OF FATIMA

Immaculate | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 24/10/20

Pod tvoje varstvo pribežimo …

Najstarejša znana molitev k “Theotokos” (kar v grškem izvirniku pomeni nositeljica Boga), torej k Devici Mariji, je bila najdena na ostanku papirusa, ki najverjetneje sega v leto okoli 250 po Kristusu, le dobri dve stoletji po Jezusovi smrti in vstajenju, približno sto let pred cesarjem Konstantinom in Milanskim ediktom in, kar je morda najpomembneje, dve stoletji pred tretjim ekumenskim cerkvenim zborom, Efeškim koncilom, na katerem je bila Marija razglašena za Božjo Mater.


STRESSED WOMAN

Preberite še:
5 trenutkov stiske, v katerih se lahko zatečemo v Marijino naročje

SUB TUUM PRAESIDIUM
Courtesy of the John Rylands Library

Leta 1917 je Knjižnica Johna Rylandsa iz Manchestra v Angliji pridobila večje število egiptovskih papirusov, popisanih v “koine” (t. j. skupni) grščini (sredozemski “lingua franca”, v kateri so bili zapisani evangeliji). Molitev naj bi našli na fragmentu, označenim s št. 470, izhajala pa naj bi iz koptskega božičnega bogoslužja (morda božičnih večernic), čeprav obstaja tudi možnost, da je bil omenjeni fragment zasebna kopija molitve.


MODLITWA

Preberite še:
Marija nam neprestano ponavlja: “Molite rožni venec!” Mamo pa je treba ubogati

Molitev je slovenskim vernikom dobro znana:

Pod tvoje varstvo pribežimo,o sveta Božja Porodnica,ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah,temveč reši nas vselej vseh nevarnosti,o častitljiva in blagoslovljena Devica,naša gospa, naša srednica, naša besednica!S svojim Sinom nas spravi,svojemu Sinu nas priporoči,svojemu Sinu nas izroči!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
4 stavki o Jezusu, ki jih ne bi smeli govoriti otrokom


MOTHER AND DAUGHTER,

Preberite še:
Njena babica je mamo nagovarjala k splavu. Toda zahvaljujoč Mariji se je zgodil čudež


COVID

Preberite še:
Ne obupujte. Vse bo minilo, tudi pandemija koronavirusa

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.