Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prva voditeljica skavtov na invalidskem vozičku: “Čeprav smo na štirih kolesih, nismo nič manj skavti”

WEB2 – Emma Manghi – Anmic Parma

Anmic Parma | Facebook

Silvia Lucchetti - objavljeno 16/02/21

Pri 19 letih so se ji uresničile sanje

3. decembra lani, na mednarodni dan pravic invalidov, je nacionalno združenje invalidov nagrado Anmic Parma 2020 podelilo Emmi Manghi, prvi voditeljici skavtov na invalidskem vozičku.

Nagrada je namenjena tistim, ki so s svojimi dejanji na področju pravic invalidov povečali kulturno in družbeno vrednost skupnosti invalidov. 22-letnica iz italijanskega mesta Parma je študentka, ki se namreč nenehno zavzema za izvajanje pobud za vključitev invalidov v družbo.


SCOUTS SLOVENIA

Preberite še:
Bogastvo, ki ga skavtstvo daje mladim

Vedno sanjala, da bo skavtska voditeljica

Ob prejemu nagrade je Emma dejala:

Od sedmega leta sem sanjala, da bi postala skavtska voditeljica, tako kot je to bil moj oče. Tudi pri 14 letih, odkar sem morala začeti uporabljati invalidski voziček, se pri zasledovanju tega cilja nisem ustavila. Pri 19 letih sem uresničila svoje sanje. Takrat sem si dala zavezo, da bom pustila pečat na najmlajših skavtih in jim dala vedeti, da invalidnost pravzaprav ne obstaja, ampak obstajajo meje in omejitve ter da imamo pogosto priložnost iti dlje od njih.

Dodala je tudi:

Ne samo, da smo invalidi lahko takšni kot drugi, lahko smo celo boljši. Neskončno sem hvaležna za nagrado Anmic. To priznanje je zame veliko presenečenje in dejstvo, da sem priznanje dobila iz tako pomembnega in reprezentativnega združenja, potrjuje, da to, kar počnem, ni zaman in da je moja pot prava.

MIRJAM TOLAR

Preberite še:
“S celotno izkušnjo skavtskega voditeljstva sem spoznala, da skupaj zmoremo več in bolje”

Vrline, ki jih skavtsvto daje mladim:


MIHAELA LOZAR

Preberite še:
Predana skavtinja in prostovoljka: “Neosrečujoče je vse gledati na ravni dobička in izgube”

Tudi če si invalid, si lahko skavt

Emmo je prizadel sindrom Elhers-Danlos, ki je skupek redkih dednih bolezni, za katere je značilna ohlapnost vezi in hiperelastičnost kože zaradi prisotnosti gensko mutiranega kolagenskega tkiva.

Zapleti s kostmi in sklepi, ki so posledica omenjenega sindroma, so Emmo priklenili na invalidski voziček. Vendar se ni predala in se po najboljših močeh trudi naprej, da dokaže, da si skavt lahko tudi na invalidskem vozičku. “Čeprav smo na štirih kolesih, nismo nič manj skavti.”

Nekateri odrasli skavti imajo še naprej pomisleke glede možnosti, da so ljudje z motnjami gibanja lahko skavti zaradi tega, ker se skavti spoprijemajo z zahtevnimi potmi in imajo za današnji čas precej špartanski način življenja. A Emma se s tem ne strinja:

S skupino skavtov v Parmi smo ustvarili invalidom dostopne poti med drevesi, postavili športne igre za vse, zgradili sprehajalne poti in ploščadi, po katerih se lahko gibamo tudi na invalidskih vozičkih. Preuredili smo dostope do kuhinj, šotorov in stranišč na naših taborih, da bi bili skavtski tabori še bolj živahni.



Preberite še:
Skavti, poglejte, kako lahko izkoristite čas karantene

“Vključevanje je vrednota skavtstva”

Zaradi svoje trdoživosti je Emma sodelovala tudi na enotedenskem nacionalnem taboru, na katerem je kuhala na ognjišču, ki ga je sama pripravila, spala pod zvezdami ter dosegla tudi vrh gore. S tem pa je premagala številne predsodke.

“Vključevalnost,” poudarja Emma “je ena izmed vrednot skavtstva. Raznolikost obogati skupino. Bila sem prva skavtska voditeljica na invalidskem vozičku, vsekakor pa nočem biti edina.”


KATARINA IN BENJAMIN KUŠAR

Preberite še:
“Čas, ki ga porabiva za otroke pri skavtih, naju osrečuje”

Skavtsko gibanje nominirano za Nobelovo nagrado za mir 2021

Emma je ponosna in vesela, da je Svetovna skavtska organizacija nominirana za Nobelovo nagrado za mir 2021. Norveški poslanec Solveig Schytz, nekdanji glavni komisar norveškega skavtstva, je nominacijo predstavil takole:

“Skavtsko gibanje se ukvarja z zagotavljanjem orodij za mlade, ki jih potrebujejo za reševanje prihodnjih izzivov, hkrati pa gradi močnejšo civilno družbo. Njihovo delo je ključnega pomena za svetovni mir.”

Na spletni strani skavtskega gibanja lahko preberemo:

“Z učenjem vrednot spoštovanja in dolžnosti do drugih si skavti prizadevamo zgraditi bolj miren in vključujoč svet za ljudi vseh starosti.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


WEB 3 SKAVT MIHA IVANETIČ

Preberite še:
“Če ne bi bilo skavtov, bi bilo moje življenje popolnoma drugačno”


JERNEJ GAČNIKAR

Preberite še:
“Skavtstvo pusti pečat za vse življenje”


HAYA

Preberite še:
Skavtinja, ki na daljavo pomaga prebivalcem v Siriji

Tags:
skavti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.