Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“S celotno izkušnjo skavtskega voditeljstva sem spoznala, da skupaj zmoremo več in bolje”

MIRJAM TOLAR

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 31/12/20

Ženska ženski – skavtinja, prostovoljka, učiteljica razrednega pouka in Naj mladinska voditeljica leta 2019 Mirjam Tolar

Še preden se je Mirjam zaposlila kot učiteljica razrednega pouka, je izkušnje, ki ji trenutno pomagajo pri poučevanju četrtošolcev, nabirala kot prostovoljka in skavtinja. Skavtstvo jo spremlja že od malih nog. Stik z naravo in pripadnost, ki ji jo je skavtstvo dalo, jo je zaznamovalo za vse življenje. Zadnjih osem let je skavtska voditeljica, sodelovala je v okviru župnijske Karitas in je dejavna v strokovnem svetu za mladinske dejavnosti. Z opravljenimi 800 urami prostovoljnega dela je prejela naziv Naj mladinska voditeljica leta 2019.

Poleg skavtstva svoj čas zelo rada preživlja s prijatelji ob kavi, na sprehodu, izletu, v hribih in na kolesu. “Pri vsem, kar počnem, pa mi največ pomenijo pristni in iskreni medsebojni odnosi,” poudari.


SCOUTS SLOVENIA

Preberite še:
Bogastvo, ki ga skavtstvo daje mladim

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Dan, začet z dobro kavo in mislijo, da me čaka srečanje z ljudmi, ki jih imam rada, me vedno napolni z energijo. O idealih redko razmišljam, si pa želim zvečer zaspati z mislijo, da mi je Bog naklonil dan, poln spominov, izzivov in srečanj.

2. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Sama se rada oblečem tako, da se v oblačilih dobro počutim, da izražajo moje počutje in da so primerna za priložnosti, ki me čakajo tisti dan. Redko se oblečem v elegantne obleke, bolj so mi domači udobni pisani puloverji in kavbojke. Uredim se zase, za svoje dobro počutje, če to opazijo tudi drugi, pa je nasmešek na obrazu zagotovljen.

MIRJAM TOLAR
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

3. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Iščem prisotnost Boga v vsakdanjem življenju. Veliko mi pomenita večerna molitev in sveta maša. Še posebej pa me navdihujejo iskreni pogovori z ljudmi in skavtska duhovnost, kjer ima pomembno vlogo tudi Božje stvarstvo, narava, ki smo jo prejeli v dar. Mladinske maše oz. skavtske maše pa so mi še posebej ljube, saj jih spremljajo mladinske ali pa skavtske pesmi, sodelovanje pa je doživeto. Ob tem res začutim, da sem del skupnosti, v katero nas je povezal Jezus. Hvaležna sem staršem, da so mi ta dar vere privzgojili in vnesli v moje življenje.




Preberite še:
“Kar zaboli me, ko slišim kritiko čez mladino, ki se po birmi odvrne od vere”

4. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Dolgo časa sem živela v prepričanju, da imam malo časa. Ob pomoči bližnjih sem spoznala, da je časa vedno dovolj, le vzeti si ga je treba in nameniti stvarem, ki so ti pomembne. Rada imam organiziran čas, saj imam potem občutek, da čas res dobro razporedim.

5. Ste prejemnica naziva Naj mladinska voditeljica 2019. Kdaj ste se prvič srečali s prostovoljstvom, kaj vas motivira za to delo in kaj vam prostovoljstvo daje?
S prostovoljstvom sem se prvič srečala kot animatorka poletnega oratorija v župniji, potem pa sem prek vloge voditeljice oratorija sprejela odločitev in stopila tudi na pot skavtske voditeljice, kar me je od vsega najbolj zaznamovalo. Hvaležna sem za vse priložnosti, ljudi in izzive, ki so mi bila skozi leta namenjena. Seveda pa sta bila okolje, v katerem sem odraščala, in družina tista temelja, ki sta mi čut za to, da dajem svoje talente, da posvečam čas drugim, privzgojila. Brez te podpore bi bilo vse veliko težje izvedljivo.

Prostovoljstvo me napolnjuje, predvsem občutek, da si s svojim časom in trudom nekomu prinesel nepozabno izkušnjo tabora, srečanja … Sama sem motivacijo sprva črpala iz želje, da to, kar sem sama prejela od svojih animatorjev in skavtskih voditeljev, dajem naprej. Pozneje pa tudi želja po tem, da za to poslanstvo navdušim še koga drugega. S celotno izkušnjo skavtskega voditeljstva sem spoznala, da skupaj zmoremo več in bolje, leta skupnega dela pa spletejo tudi trdne vezi prijateljstva.


MIHAELA LOZAR

Preberite še:
Predana skavtinja in prostovoljka: “Neosrečujoče je vse gledati na ravni dobička in izgube”

MIRJAM TOLAR
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
V prvem letu študija sem se preselila v Ljubljano. Privajanje na življenje v Ljubljani, v študentskem domu, študij ter vodenje skavtov lokalne enote v Železnikih in vodenje priprave na poletni oratorij v domači župniji je bilo težko, saj sem si kar naenkrat morala čas organizirati čisto drugače kot po navadi.

Bilo mi je težko, saj so me aktivnosti in druženje z novimi ljudmi pritegnile. Razmišljala sem, da bi opustila vodenje in sodelovanje pri skavtih, ker sem mislila, da mi bo tako lažje. Takrat so mi pri tem pomagali sovoditelji, ki so me bodrili, mi pomagali. Sprejela pa sem tudi vabilo v skupino, trop za pripravo tabora za vodnike. Bolj kot se je bližalo poletje, več zagona sem imela. Sodelovanje pri pripravi poletnega tabora, tabora za bodoče vodnike (TZV) sta me povsem prevzela. Prav tako pa sem se tudi sama udeležila usposabljanja za voditelje. Prav na skavtskih dogodkih tistega poletja sem spoznala, da me voditeljstvo, skavtsko res napolnjuje in da sem si zanj pripravljena vzeti čas.

7. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Najbolj sem hvaležna za toplo besedo, iskren pogled in objem. Kljub slabi volji ne želim krivde valiti na druge, zato si vzamem čas, da se umirim. Bližina Boga in ljudi, ki me imajo radi, so tisti, ki me spravijo pokonci in mi pomagajo sprejeti in razumeti stvari.


MUSIC

Preberite še:
Ste slabe volje ali zaskrbljeni? Prisluhnite tem pesmim!

MIRJAM TOLAR
OSEBNI ARHIV

8. Biti ženska je lepo, ker …?
Bog ni ustvaril samo ženske ali samo moškega. Ustvaril je oba, in to z razlogom, saj v sožitju skupaj zmoreta veliko več kot pa posamezno. Veliko vlogo ženske vidim v zakonu, v vlogi žene in v družini v vlogi matere. Predvsem pa se mi zdi, da moramo biti hvaležne za darove, ki nam jih je, tudi z našim telesom, podaril Bog.

Tudi pri skavtih nam je pomembno, da voditelji in voditeljice vodimo skupaj. Vzgoja moškega in ženske skupaj je tista, ki otroku in mladostniku lahko da največ.

9. Novo leto, v katerega polagamo velike upe, da bo bolj optimistično, prežeto z manj strahovi in stiskami, je tik pred vrati. Po čem se boste poleg koronavirusa spominjali leta 2020?
Leto je bilo prežeto z novimi izzivi, kako ostati povezani, izvajati program na daljavo, učinkovito načrtovati in si vzeti čas tudi za praznovanja. Veliko stvari sem se naučila, predvsem pa sem spoznala, da so pristni odnosi v družini, s prijatelji tisti, ki mi pomenijo največ.

10. Vaše voščilo vsem nam bi se glasilo …?
Vsem bralkam in bralcem želim obilo blagoslova in miru v novem letu. Da bi pustili Jezusu, da se nas dotakne in da je z nami vse dni v letu.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.