Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Bogastvo, ki ga skavtstvo daje mladim

SCOUTS SLOVENIA

TAMINO PETELINŠEK

Lucija Kunavar - objavljeno 15/08/20

Skavtski način življenja je za mlade poln odgovornosti in izzivov, ki usmerjajo na pravo pot in popestrijo mladost

Verjetno nihče izmed tistih, ki so nekoč v otroštvu ali mladosti dali skavtsko obljubo, ne sluti, kaj bo zraslo iz odločitve biti del tega velikega gibanja. Sprva je to le eden izmed krožkov, kmalu pa skavti niso več le nekaj, kamor hodiš, temveč nekaj, kar si. Niso več le hobi, ampak postanejo način življenja.


MIHAELA LOZAR

Preberite še:
Predana skavtinja in prostovoljka: “Neosrečujoče je vse gledati na ravni dobička in izgube”

Odraščati kot skavt

Skavtsko življenje vzgaja mlade in jih oblikuje v trdne osebnosti; je velika bratovščina, ki uči živeti z naravo in drug z drugim, uči ljubiti in čutiti stvari, ne da bi dovolili svetu ali mnenju okolice vplivati na čustva in dejanja.

Poleg samostojnosti zunaj družbe pa skavtstvo uči tudi živeti v njej in mlade neprestano postavlja pred izzive; ena izmed idej skavtske vzgoje je namreč tudi odgovornost in cilj postati boljši državljan oz državljanka.


WEB 3 SKAVT MIHA IVANETIČ

Preberite še:
“Če ne bi bilo skavtov, bi bilo moje življenje popolnoma drugačno”

geste d'honneur scout
ChaiyonS021 | Shutterstock

Odraščati kot skavt pomeni velik del otroštva preživeti v gozdovih, med prijatelji in pred izzivi odgovornosti. S tedni, preživetimi na taborih v okrilju gozdov in rek, poletja niso nikoli dolgočasna.

V tej skupnosti si ni težko najti prijateljev z vsaj malo podobnimi prepričanji, s katerimi doživiš mnogo nenavadnega; nočno lovljenje tatov, ki na taborih kradejo zastave, izgubljanje na pohodih in iskanje zavetja med nevihtami sredi neznanega. Zaradi vseh teh stvari se skavt nauči bolje znajti v nepredvidljivem svetu. Spanje na tleh ali kopanje v mrzli reki postane nekaj domačega, prav pa pride tudi veščina hitrega pakiranja. Spalna vreča, armafleks in ostale uporabne stvari so, kadarkoli se odpraviš na kakšno potovanje, hitro pri roki, saj jih potrebuješ že vse od prvega tabora naprej. Skavt se uči živeti z naravo in v naravi. Verjetno marsikdo sam vseeno ne bi dolgo preživel sredi divjine, vsekakor pa bi znanje o uporabi nožev, sekir, orientaciji in divjih rastlinah, ki ga je pridobil skozi leta, pomagalo.
Preberite še:
10 razlogov, zakaj zaposliti skavta

Vrednote, ki ostanejo

Skavtska vzgoja temelji tudi na Bogu, na življenju prek njega in ponižnosti ter ljubezni do vseh bratov in sester, ki so za skavte vsi ljudje sveta. Pripadniki te velike organizacije se učijo služiti Bogu, domovini, pa tudi ostarelim in mnogim drugim ljudem, ki potrebujejo pomoč.

Vzgojeni v skavtskem načinu življenja vedo, kako pomembno je kdaj iti iz cone udobja in se ne vdajati malodušju in lenobi. Včasih se je treba samo prepustiti toku življenja in zaupati vase ter v Boga. Težko je povedati, kaj vse mladim daje skavtstvo. Vsi tisti, ki so se mu kdaj priključili – milijoni mladih po vsem svetu – to odkrivajo še dolgo po tem, ko končajo svojo skavtsko pot.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


web 3 martin golob vlog 42

Preberite še:
Martinov prvi vlog iz nove župnije
Preberite še:
Ali po poroki lahko ohranjamo prijateljstva z nasprotnim spolom?


web 3 melita kosir

Preberite še:
“Drži občudovanja in hvaležnosti nas delata srečne”

Tags:
skavti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.