Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Premagajte teh 8 strahov s pomočjo Svetega pisma

STRACH

Africa Studio | Shutterstock

Edifa - objavljeno 05/02/21

Strah pred neuspehom, ranami iz preteklosti, prihodnostjo … Sveto pismo govori o najpogostejših strahovih, hkrati pa v njem najdemo tudi rešitve

Strah vstopi v naše življenje v najrazličnejših oblikah in hitro postane naš najhujši sovražnik. Ko ga enkrat prepoznamo, pa ga lahko premagamo tudi s pomočjo Božje besede. Kot nas v 2. pismu Timoteju opominja sveti Pavel, nam Bog nam ni dal duha strahu, temveč duha moči, ljubezni in pokončne drže. Naštevamo 8 strahov, ki lahko kdaj preganjajo vsakega izmed nas, poleg tega pa tudi rešitve, ki nam jih v boju proti njim ponuja Sveto pismo.


PANIC

Preberite še:
Tesnobni? Vas je strah? Ne morete spati? Zmolite to molitev

Strah pred Bogom

Če vas je strah, da ne izpolnjujete Božjih pričakovanj, če se bojite, da ne boste mogli stopiti v globok odnos z Jezusom, da vam Bog ne bo podelil duhovnih darov, vam ne bo spregovoril, vas poslušal ali pa vas je strah, da vam ne bo odpustil, preberite odlomek iz Janezovega pisma:

V ljubezni ni strahu, temveč popolna ljubezen prežene strah. Strah je namreč povezan s kaznijo, in kdor se boji, ni dosegel popolnosti v ljubezni. (1 Jn 4,18)

Strah pred odnosi

Če se bojite mnenj drugih, zavrnitve bližnjih, manjvrednosti ali soočenja z drugimi, odprite knjigo preroka Izaije:

Poslušajte me, vi, ki poznate pravičnost, ljudstvo, ki nosi v svojem srcu mojo postavo. Ne bojte se sramotenja ljudi, ne plašite se njihovega zmerjanja. (Iz 51,7)


WOMAN,SAD,CAFE

Preberite še:
Ujetniki strahu?

Strah pred negotovostjo

Če vas je strah, ker niste razumeli Božje volje in se niste odzvali njegovemu klicu, se bojite moliti na javnem mestu, ste pretirano navezani na materialna sredstva ali prepričani, da Bog od vas preveč zahteva, boste odgovor našli v peti Mojzesovi knjigi:

Tvoje življenje bo viselo pred teboj na nitki, noč in dan se boš tresel in ne boš zaupal vanj. Zjutraj boš rekel: “O da bi bil že večer!” in zvečer boš rekel: “O da bi bilo že jutro!” To bo zaradi trepetanja tvojega srca od strahu in zaradi tega, kar bodo videle tvoje oči. (5 Mz 28,66-67)

Strah živeti po evangeliju

Se bojite preganjanja? Se bojite plačati ceno zaradi hoje za Jezusom? Se bojite delovanja Svetega Duha ali se bojite duhovne vojne? Morda vas preganja strah pred resničnostjo hudega duha? Se bojite zakramenta spovedi ali pa tega, da se Božje obljube ne bodo izpolnile? Preberite del Psalma 23:

Tudi če bi hodil po globeli smrtne sence, se ne bojim hudega, ker si ti z menoj, tvoja palica in tvoja opora, ti me tolažita. (Ps 23,4)


FEAR

Preberite še:
Ko se strah pred jutrišnjim dnem spremeni v obsedenost

Strah pred neuspehom

Če se bojite, da bi zapadli v grehe in skušnjave; če vas je strah, da ne boste nikoli našli življenjskega sopotnika, ali nasprotno, da boste doživeli zakonsko krizo in se ločili; če se bojite, da vašim otrokom ne bo uspelo; vas je strah poklicnega neuspeha; če se bojite razočaranja svojih staršev ali drugih – vse odgovore boste našli pri Izaiju:

Ne boj se, saj sem s teboj, nikar se plaho ne oziraj, saj sem jaz tvoj Bog. Okrepil te bom in ti pomagal, podpiral te bom z desnico svoje pravičnosti. (Iz 41,10)

Strah pred dogodki

Se bojite konfliktov ali prejemate same slabe novice? Vas hromi strah pred težkimi trenutki ali tem, da bi kdo od članov vaše družine zbolel ali umrl? Se bojite, da bi se zalomilo pri vašem finančnem stanju in bi se zgodilo najhujše? Preberite Psalm 112:

Zakaj na veke ne bo omahnil, za večen spomin bo pravični. Ne boji se zlobne govorice, njegovo srce je trdno, gotovo v Gospodu. Njegovo srce je stanovitno, ne boji se, dokler gleda na svoje nasprotnike. (Ps 112,6-8)
Preberite še:
“Vsako jutro sem začela izročati Gospodu. To me je osvobodilo strahu pred okužbo”

Strah pred preteklostjo

Vas preganjajo dogodki iz preteklosti? Se bojite priznati svoje pretekle grehe? Vas je strah, da bi se nekoč sramovali svoje preteklosti ali da bi vam ti dogodki preprečevali prisotnost Božjega v vašem življenju? Se bojite, da vas bo Bog kaznoval za to, kar ste storili pred leti? Preberite odlomek iz Izaijeve knjige:

Ne boj se, saj ne boš osramočena, ne daj se zmesti, saj ne boš zaničevana. Pozabila boš sramoto svojega deklištva in očitkov zaradi svojega vdovstva se ne boš več spominjala. (Iz 54,4)

Strah pred prihodnostjo

Če vas obdajajo črne misli glede vaše prihodnosti – strah pred osamljenostjo, obupom, smrtjo, boleznijo, smrtjo ljubljene osebe ali da bi kaj zamudili – preberite misel iz Knjige pregovorov:

Kadar boš legel, se ne boš bal, kadar boš ležal, bo tvoje spanje sladko. Ne boš se bal presenetljivega strahu, da bi prišlo opustošenje krivičnikov. Kajti Gospod bo tvoje zaupanje, varoval bo tvojo nogo pred zanko. (Pr 3,24-26)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


TINA SIMČIČ

Preberite še:
“Mamice, bodimo nežne s seboj. Lahko naredimo vse, a ne moremo vsega naenkrat”


MASK

Preberite še:
Moder nasvet p. Pija med epidemijo španske gripe v Italiji


PYTANIA O PRACĘ

Preberite še:
Prvi koraki pri iskanju (nove) zaposlitve  

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.