Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Izpoved mame o tem, kaj vse se je dogajalo na najstnikovem računalniku med šolanjem na daljavo

shutterstock_1607907199.jpg

pio3 | Shutterstock

Aleteia - objavljeno 05/02/21

Starši, ne zakrivajmo si oči! Vse to se lahko dogaja na računalniku med šolanjem na daljavo

Teče že četrti mesec šolanja na daljavo. Če seštejemo, koliko mesecev so bili (starejši) šolarji doma v obdobju enega leta, torej od marca lani do februarja letos, je to že kar sedem šolskih mesecev in pol. Odločila sem se, da spregovorim o negativnih posledicah, ki jih je imelo šolanje na daljavo na našega pubertetnika.


MOTHER DAUGHTER SCHOOL TIRED

Preberite še:
Štiri mame po tednih šolanja na daljavo: Otroci so izgubili motivacijo

Kot številni drugi starši sva bila tudi midva proti zabijanju časa na telefonih in računalnikih

Najstarejši otrok v naši družini hodi v tretjo triado osnovne šole. Z možem sva imela vedno “ničelno toleranco” do zapravljanja časa na računalniku in pametnih napravah. Zato nobeden izmed otrok nima pametnega telefona, čeprav pri starejših to pomeni kar nekaj negodovanja. Pogosto sva deležna pripomb, da sva “čudna in smotana”, saj “imajo telefon vsi in sploh ni škodljiv”. Prav tako otroci niso srečni, ker ne morejo igrati igric na računalnikih in tablicah ipd.

Tako sva se z možem pač odločila, saj meniva, da je otrokom računalnik potreben predvsem takrat, ko morajo zanj narediti kakšen dokument ali projekt za šolo. Sicer pa pametnih naprav otroci ne potrebujejo, saj jim lahko škodijo na različne načine.

Ker imamo v družini otroke različnih starosti, meniva, da je tako za starejše kot tudi za mlajše med njimi veliko bolj koristno, če se družijo med seboj in s svojimi prijatelji, če se vozijo s kolesi in igrajo nogomet … V knjižnici smo (bili) stalni gostje, konce tedna pa namesto za računalniki vsa družina preživlja v naravi.


IPHONES,FAMILY

Preberite še:
Zakaj otroci v naši družini nimajo pametnih telefonov

S šolanjem na daljavo se je najin koncept postavil na glavo

Nato je prišla epidemija in z njo ukrepi. Kar naenkrat je bilo treba otrokom omogočiti dostop do računalnika in interneta. Marsikdo od otrok ima zoome in učne ure celo dopoldne. V družini z več otroki preprosto ne moreš ves čas vseh nadzirati. Zato je seveda prej kot slej prišlo do tega, da je naš pubertetnik začel odkrivati tudi druge “čare” tega, da ima prenosnik dopoldne v svoji sobi.

Ker se je v zadnjem času v novicah pojavilo kar nekaj prispevkov o tem, kako so otroci in najstniki zapadli v nesmiselne in nevarne izzive na TikToku, sva se z možem odločila, da malce preveriva sinov prenosnik, vsebine na njem.


TEEN

Preberite še:
Najpogostejše strategije staršev, ki so jim najstniki skrenili s poti

YOUNG LAPTOP
By junpinzon | Shutterstock

Na sinovem prenosniku sva odkrila marsikaj

Njegovo šolsko delo je bilo sicer povsem v redu. Naložen pa je imel program za klepetanje, v katerem je bilo razvidno, da je skoraj vsako minuto dopoldneva preživel na “klepetu” s tem ali onim. Še posebej problematično je bilo dopisovanje z nekim prijateljem, kjer se je pojavljalo ogromno kletvic in vulgarnosti, pošiljanja sporne vsebine, ki je mestoma mejila na pornografijo in podobno.

Našla sva precej naloženih računalniških igric, med njimi tudi zelo nasilne. Odkrila sva tudi, da je imel poleg “uradnega” e-naslova odprtih še nekaj dodatnih, anonimnih e-naslovov, da se je z njimi prijavljal na aplikacije, do katerih sicer ne bi mogel dostopati.

Vse to naju je z možem precej šokiralo, še zlasti zato, ker v naši družini negujemo krščanske vrednote, ne preklinjamo, imamo zelo jasno postavljena merila in se z možem zares trudiva, da bi otroke vzgajala v ljubezni in spoštovanju. Po medsebojnem pogovoru sva se odločila takoj ukrepati. Mož se je pogovoril s sinom ter mu razložil, da vrednote naše družine niso skladne s tem, kar se je dogajalo na njegovem računalniku. Da je šolsko delo ena stvar, zabijanje časa na “chatih”, igricah in problematičnih vsebinah pa povsem nekaj drugega.


HOMEWORK

Preberite še:
Pogled učitelja na trenutno situacijo šolanja na daljavo

Starši najstnikov, pozor!

Zagotovo lahko rečem, da do vsega tega ne bi prišlo, če ne bi zaradi dane situacije naši otroci bili izpostavljeni številnim uram za računalniki in na spletu. Seveda so najstniki najstniki, hormoni divjajo. Kakšno bodo vedno ušpičili, našli način, da se izognejo pravilom. Je pa dana situacija vse, nas starše in naše otroke, potisnila v okoliščine, ki jih ne bi mogli predvideti in ki jih ne moremo nadzorovati. Marsikdaj gre za velik konflikt z našimi moralno-vzgojnimi prepričanji.

Prav se mi zdi, da delimo našo družinsko zgodbo. S tem bi radi opozorili starše najstnikov, naj bodo previdni in čuječi, ko gre za šolanje na daljavo ter vse “dogajanje v zakulisju”. Zaupajmo otrokom, vendar jih vodímo. Nihče med nami ne bi najstniku v sobo dal škatlice cigaret in steklenice vodke. Morda se šolanje na daljavo zdi varno, a splet je poln pasti, ki so za nepremišljene in zaletave najstnike včasih lahko še bolj problematične.
Preberite še:
To je glavni razlog, zakaj vaš najstnik hodi pozno spat


telefon

Preberite še:
Najstniki in telefon: 5 trikov za starše


COMPUTER

Preberite še:
Kako najstniške otroke naučiti spoštljivega odnosa do spolnosti

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.