Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Bog ne ljubi samo tistega, ki si to zasluži. Ljubi tudi tistega, ki si ne

HUGGING

Shutterstock

Aleteia - objavljeno 23/06/19

Skrivnost krščanske ljubezni je zastonjskost, ki lomi posvetno logiko koristi in naklonjenosti

Krščansko ljubezen prepoznamo predvsem po tem, da je to ljubezen do sovražnikov, do tistih, ki si je ne zaslužijo, do tistih, ki izkoriščajo, mislijo, da so prebrisani, in do tistih, ki delajo hudo.


PRAY

Preberite še:
Ko celo Bogu rečemo nekaj, česar v resnici ne mislimo

Ljubite svoje sovražnike

Krščanska ljubezen je prav zato, ker je udejanjena tam, kjer se najmanj pričakuje: “Slišali ste, da je bilo rečeno: Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika. Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo, da boste postali sinovi svojega Očeta, ki je v nebesih. On namreč daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim.” Tako ljubi Bog.

Škandalozni vidik ljubezni

Bog ne ljubi samo tistega, ki si to zasluži. Ljubi tudi tistega, ki si ne zasluži. To je škandalozni vidik ljubezni Boga, ki ga pismouki in farizeji niso zmogli sprejeti. Tudi mi ne razumemo popolnoma te logike pravičnosti. V nas ustvarja trenja, kajti ne zdi se nam racionalna. V resnici pa je v tem velika logika, ki pa ni logika tega sveta. Ta svet razmišlja na komercialen način: vsaka stvar mora biti narejena tako, da jo lahko tržimo, izmenjamo. Kjer ni te možnosti, nismo dolžni ustvarjati, delati.


MAN RAISE HANDS

Preberite še:
Osvobodi me, Sveti Duh, vseh notranjih zvezanosti

FRIENDS
PEXELS

HAPPY

Preberite še:
Sveti Duh, pomagaj mi odpustiti

Zastonjskost Božje ljubezni

Božja logika pa je utemeljena na zastonjskosti. Nobene potrebe nima, da bi bila tržna, da bi lahko obstajala. Potrebuje le resnično svobodno osebo: “Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Mar tega ne delajo tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.”

Prenehajmo ljubiti samo “naše”

Po teh straneh Evangelija smo konkretno povabljeni, da prenehamo ljubiti samo “naše”, samo tiste, ki mislijo tako, kot mislimo mi, samo tiste, ki so nam koristni, samo tiste, ki se obnašajo tako, kakor pričakujemo mi.

Poklicani smo ljubiti tudi in predvsem tiste, ki so radikalno drugačni od nas in tiste, ki nam ne ustrezajo. Samo tako, v tej ljubezni bomo Evangelij oznanjali na Jezusov način.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Nataša Rupena. 


ACUTIS

Preberite še:
Mama častitljivega Carla Acutisa pravi, da je bil sin njen mali rešitelj
Preberite še:
Jean Vanier: “Svetništvo me ne zanima. Zanima me edino to, da bi bil Jezusov prijatelj”


ADORATION,24 HOURS FOR THE LORD,POPE FRANCIS,LENT

Preberite še:
Vse naokoli nas so čudeži, če le imamo oči, da jih vidimo

Tags:
odpuščanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.