Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Na Poljskem našli kip Jezusa, ki se je “skril” v drevesno deblo

CHRIST LUPKOW

Capture Instagram / pieknezakatkipodkarpacia

J-P Mauro - objavljeno 03/02/21

Ta nenamerna umetnina je znamenje Jezusove nespremenljive navzočnosti v svetu

Na zapuščenem pokopališču v poljskem mestu Łupków so odkrili Jezusov kip. Łupków je danes vasica z nekaj več kot dvajsetimi prebivalci in predstavlja le še ostanek živahnega naselja, ki je bilo v veliki meri zapuščeno po drugi svetovni vojni. V kraju še vedno stojijo temelji župnijske cerkve in zvonika, nedaleč stran pa leži pokopališče, preraščeno z drevesi in grmovjem, kjer iz drevesnega debla kar malce srhljivo kuka Jezusov kip.


Christ the King

Preberite še:
Ali veste, kje stoji najvišji Jezusov kip?

Znamenje okrožnice Hvaljen, moj Gospod

Kot ima narava v navadi, so si zapuščeno območje prilastile rastline in zelenje, naravni procesi pa so ustvarili ganljivo znamenje Jezusove nespremenljive navzočnosti v našem svetu. Rezultat je čudovita krščanska umetnina, ki bi bila primerna za naslovnico papeževe okoljske okrožnice Hvaljen, moj Gospod.

View this post on Instagram

A post shared by Piękne zakątki Podkarpacia (@pieknezakatkipodkarpacia)


holy face of lucca

Preberite še:
V tem kraju se nahaja najstarejši leseni kip v Evropi

Oblika umetnine nakazuje, da je bil kip Jezusa nekdaj osrednji lik podobe Križanega. Njegove roke so razprte, kot bi visel na križu, noge pa so stisnjene skupaj, kot bi bila stopala z žeblji pribita eno prek drugega.

V Łupkówu ne načrtujejo, da bi kip umaknili iz drevesa, kar pomeni, da njegove natančne oblike ne bo mogoče potrditi. Na pokopališču je še nekaj drugih nagrobnih znamenj, ki jih je prav tako prekrilo grmovje.

Nihče ne ve, zakaj je bil Jezusov kip položen poleg nekoč mladega rastočega drevesa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


PRASKIE DZIECIĄTKO JEZUS

Preberite še:
Čudežni kipec Jezuščka iz Prage, ki izpolni številne prošnje




Preberite še:
Svetnik, ki mu je Marijin kipec pomagal opravljati vsakršno težko delo


CHRIST OF THE ABYSS

Preberite še:
Čudoviti katoliški podvodni kipi

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.