Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ali veste, kje stoji najvišji Jezusov kip?

Christ the King

Lukas Plewnia | www.polen-heute.de | CC BY-SA 2.0

Vittoria Traverso - objavljeno 27/11/19

Kip Kristusa Kralja, postavljen leta 2010 v Świebodzinu, je visok 33 metrov – prav toliko, kot je bil star Jezus, ko je umrl

Kip Kristusa Odrešenika, ki se na slikoviti gori Corcovado mogočno dviga nad brazilskim mestom Rio de Janeiro, je gotovo najbolj znana upodobitev Jezusa na svetu. Če pa govorimo o višini, se Cristo Redentor pravzaprav uvršča na drugo mesto. Kot so zapisali v Guinessovi knjigi rekordov, najvišji kip Jezusa stoji v mestu Świebodzin na Poljskem.




Preberite še:
Kraji na Poljskem, ki bi jih moral obiskati vsak katoličan

Potrebovali so pet let

Kip je bil postavljen leta 2010 po naročilu tamkajšnjega duhovnika Sylwestra Zawadzkega, sredstva za postavitev pa so bila zbrana izključno z darovi krajevnega katoliškega občestva in tujih darovalcev od blizu in daleč, celo iz Kanade. Izdelava kipa iz kamna in steklenih vlaken je trajala pet let, kip pa je visok 33 metrov – prav toliko, kot je bil star Jezus, ko je umrl.

Delovno ekipo, ki je 440 ton težak kip oblikovala in postavila, so zbrali iz Świebodzina in okolice. Glavno oblikovanje je delo Mirosława Kazimierza Pateckega, Marian Wybraniec pa je poskrbel za načrt podstavka, na katerem kip stoji.


MOTOCYKLIŚCI NA JASNEJ GÓRZE

Preberite še:
V Sloveniji blagoslovili 15.000 motoristov, na Poljskem pa …

Podobno kot kip Kristusa Odrešenika ima tudi poljski Jezus razprostrte roke, s katerimi simbolično objema vse človeštvo. Medtem ko je brazilski kip Jezusa prikazan v preprostem oblačilu in brez krone, pa kip Kristusa Kralja krasi skoraj dva metra visoka pozlačena krona.

“To je višek mojega duhovniškega poslanstva,” je v pogovoru za poljske medije ob dokončanju kipa povedal Sylwester Zawadzki. “Dobil sem navdih, naj izpolnim Jezusovo voljo, in danes se mu zahvaljujem, da mi je to dovolil.”


OPLATEK,CHRISTMAS,POLAND

Preberite še:
Čudovita poljska tradicija lomljenja kruha na božični večer

Odkar je postavljen, kip Kristusa Kralja privablja množice turistov v sicer malo znano mestece Świebodzin, ki je tudi prizorišče poljskega filma Obraz, nagrajenca velike žirije na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Świebodzin je od Berlina oddaljen manj kot 200 kilometrov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


VID PLANINC

Preberite še:
Zakaj moški romamo k Mariji?


DEMOTYWACJA

Preberite še:
Kaj nam lahko vzame notranjo svobodo?


Noah's ark

Preberite še:
Na tem ozemlju naj bi odkrili Noetovo barko

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.