Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetnik, ki mu je Marijin kipec pomagal opravljati vsakršno težko delo

St. John Vianney Lawrence OP CC

Tereza Mohar - objavljeno 04/08/19

Obhajamo god sv. Janeza Marije Vianeja, zavetnika vseh duhovnikov, ki nam je bolj poznan kot arški župnik. Bil je izjemen spovednik in strog pridigar. Umrl je na današnji dan pred 160 leti

Janez Marija Vianej se je rodil 8. maja 1786 v mestecu blizu Lyona v krščanski družini. Že v mladosti je bil deležen dobrega krščanskega zgleda. Kot deček je hodil na pašo, kjer je najraje molil in tudi druge pastirčke navajal k molitvi.


BENEDICT OF NURSIA

Preberite še:
Svetnik, ki je za dan svoje smrti vedel že vnaprej

Marijin kipec mu pomaga, da vztraja

Posebno rad je častil Božjo Mater, kar vidimo v njegovi prisrčni gesti: ko je opravljal kakšno težko delo na polju in mu je že zmanjkovalo moči, je pred sebe postavil Marijin kipec in delal naprej iz ljubezni do nje.

Prvo obhajilo je prejel naskrivaj

Ker so v tistem času vernike preganjali, je Janez lahko prisostvoval pri verouku le ponoči. Na ta način je prejel tudi prvo sveto obhajilo – v kmečki hiši, pred katero so zapeljali vozove s senom, da se skozi okna ne bi videle goreče sveče. Ko se je revolucija umirila, je v bližnjo vas prišel duhovnik Karol Balley.


PETER AND PAUL

Preberite še:
Preprost ribič, ki velja za prvega med svetniki

JOHN VIANNEY
Sharon Mollerus CC

Ta je takoj opazil pobožnega 19-letnega Janeza in ga vzel k sebi, da bi ga usmeril na duhovniško pot. Vendar pa je pri tem naletel na nemalo težav. Največja izmed njih je bila, da se je Janez težko učil. Ker pa si je zelo želel postati duhovnik, se je – kot še mnogokrat kasneje – zatekel k molitvi in se odpravil na romanje. Od takrat je napredoval v učenju.

Nova župnija in velik izziv

Pri svojih skoraj 30 letih je Janez Vianej postal duhovnik. Leta 1818 je bil imenovan za župnika v majhni župniji Ars, kar je njegov nadrejeni razložil s temi besedami: “V tej župniji ni veliko ljubezni do Boga – vi jo boste vanjo vnesli.” Vianney je kasneje dejal: “To sem imel križev! Če bi ob prihodu v Ars vedel, kaj me čaka, bi bil pri tisti priči umrl.”


ASSEMBLY

Preberite še:
Opremljate dom? Priporočite se tem svetnikom!

“Ti si mi pokazal pot v Ars …”

V Ars se je odpravil peš, s skromno prtljago. Ko se je približal vasi, se zaradi goste megle tam ni znašel. Za pot je vprašal mimoidočega pastirja. Ko ga je ta usmeril, se mu je zahvalil in dejal: “Otrok moj. Ti si mi pokazal pot v Ars, jaz pa ti bom pokazal pot v nebo.” Na tem mestu danes stoji spomenik v spomin na to srečanje.

Ob njegovem prihodu je bil Ars majhna, versko zapuščena in zanemarjena vas. Novi župnik se je zato takoj spravil k delu. Veliko je premolil in imel resne ter ostre pridige. Glas o njem se je širil daleč naokrog.


SAINT ANTHONY OF PADUA

Preberite še:
Ste pozabljivi? Samski? Pogosto izgubljate stvari? Lahko vam pomaga ta svetnik

Dolge vrste pred spovednico

Ljudje so ga spoznali kot zelo dobrega spovednika, zato se je pred njegovo spovednico vedno vila dolga vrsta. Dar branja misli človeških src, ki mu ga je dal Gospod, pa ni pripomogel le k dobrim spovedim, ampak je ljudi vodil tudi k boljšemu življenju.

Očetovska skrb za ljudi

Veliko skrb je posvetil obnovi župnišča in cerkve. Arško župnijo je v 41 letih svojega delovanja povsem prenovil. Vas se je spreobrnila in postala središče izjemnega pastoralnega dela. Znano je, da so se počasi vse gostilne, kamor so vaščani zahajali, druga za drugo zapirale.


SCAPULAR

Preberite še:
Škapulir je duhovnika rešil pred usodnim strelom

O tem, kako zelo ga je skrbelo za duše, priča tudi naslednji dogodek: ko je videl otroke krasti jabolka z župnijskega vrta, ga je to zelo zabolelo – pa ne zaradi jabolk, ampak zaradi otrok. Da otroci ne bi bili več v skušnjavi, je dal vse jablane posekati.

Zavetnik vseh duhovnikov

Izčrpan od težkega in dolgotrajnega dela je Janez Marija Vianej umrl 4. avgusta 1859. Na njegovem pogrebu se je zbralo več sto duhovnikov in več tisoč vernikov. Na njegovo priprošnjo so se zgodili mnogi čudeži, zato je bil leta 1925 razglašen za svetnika, kasneje pa še za zavetnika in vzornika vseh duhovnikov.


ADRIJANA DIMEC

Preberite še:
“Materinstvo te prisili, da iz življenja odstraniš ‘navlako’, ker nimaš več časa za to”


ZAKAZ DAWANIA KLAPSÓW

Preberite še:
Kaj storiti, da na otroke ne bomo prenesli ran iz našega otroštva?


SINGER PINK

Preberite še:
Koncert Pink. V čem je ta pevka tako posebna?

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.