Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Čudežni kipec Jezuščka iz Prage, ki izpolni številne prošnje

PRASKIE DZIECIĄTKO JEZUS

Fotobanka ČTK, René Fluger/Wikipedia | CC BY-SA 3.0

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 25/08/20

Češčeni kipec Jezuščka je hranjen v cerkvi na Mali Strani, enem izmed praških okrožij. Kipec je oblečen v čudovita, bogato okrašena ogrinjala. Na tem mestu ljudje doživljajo veliko čudežev

V enem izmed praških okrožij je cerkev sv. Blažene Device Marije Zmagoslavne in v njej stoji kultni kipec Jezuščka. Ta že 400 let posluša molitve, po njegovi zaslugi pa se tam zgodi tudi mnogo čudežev.

Mali veliki Jezus

Jezušček je oblečen v čudovita kraljeva ogrinjala. Figurica meri 47 centimetrov in prikazuje Jezusa, starega približno tri leta. Stoji na podstavku in na svoji glavi nosi krono. Eno od njih je daroval tudi papež Benedikt XVI., ki se je pred nekaj leti odpravil na romanje na Češko. Papež Benedikt je daroval tudi plašček iz hermelinovega krzna. Jezušček v levi roki drži kroglo s križem, z desnico pa blagoslavlja. Figurica, ki jo častijo v Pragi, izvira iz Španije, iz sredine 16. stoletja.


CHRIST OF THE ABYSS

Preberite še:
Čudoviti katoliški podvodni kipi

Začetki slavljenja Jezuščka segajo v čase bitk med katoličani in Mavri. Kot pravi ena od legend, se je Jezušček prikazal enemu od menihov iz karmeličanskega reda. Redovnik je kipec nato izklesal in ta je sčasoma postal predmet češčenja.

Kipec je na Češko pripeljala Maria Manrique de Lara. Leta 1556 se je poročila s češkim plemičem Vratislavom II. iz Pernštejna. Legenda pravi, da jo je Maria prejela od sv. Terezije Avilske, nato ga je kot poročno darilo podarila svoji hčerki Polikseni Lobkowitz. Vojvodinja je kipec predstavila karmeličanom v Pragi. Bratom je takrat dejala: “Dajem vam to, kar mi je najdražje. Častite Jezuščka in verjemite, da vam ne bo ničesar manjkalo, dokler ga boste častili.” Tako se je tudi zgodilo. Pred kipom so vsak dan molili in Jezuščku zaupali svoje prošnje. Prav posebno čast je Jezuščku namenil oče Ciril Matere Božje. Ko so se menihi po vojnih letih vrnili na Češko, je prav on skrbel za kipec.


Christ the King

Preberite še:
Ali veste, kje stoji najvišji Jezusov kip?

Ko so Švedi oblegali Prago, so meščani molili in Otroka nagovarjali s prošnjami za rešitev in konec vojne. Neka zgodba pravi, da je oče Ciril celo slišal besede, ki jih je Jezušček naslovil nanj: “Usmili se me in jaz se bom usmilil tebe. Daj mi roke in jaz vam bom podaril mir. Bolj, kot me boste častili, bolj vas bom blagoslavljal.”

Kult Jezuščka je zrasel po ozdravitvi žene grofa Kolovrata Henrika Liebsteinskega. Ko je leta 1639 umirala grofova žena, sta zakonca poslala po očeta Cirila. Redovnik je prišel s kipcem. Ko je ženska odprla oči, je pred seboj zagledala Jezuščka. Nasmehnila se mu je in si že naslednji dan opomogla. Grof je v zahvalo za čudež ozdravitve svoje žene kupil krono in jo podaril Otroku. Od tega trenutka je veljalo, da (zlati) ljubeznivi Jezušček skrbi za mesto in njegove prebivalce.

Velika častilka Jezuščka je bila tudi sv. Terezija Deteta Jezusa.


WOMAN CHILD WALKING ON PATH

Preberite še:
12 modrosti svete Terezije Deteta Jezusa o ljubezni do drugih

Jezuščkova oblačila

Njegova oblačila si lahko ogledate v Muzeju Jezuščka v Pragi. Prvo oblačilo izvira iz 17. stoletja. Znano je, da je oblačil približno 300, vendar vsa niso razstavljena. Redovnice ga preoblečejo nekajkrat letno, odvisno od liturgičnega obdobja.

V času božiča na primer nosi temno zelen plašček – kronarsko darilo cesarice Marije Terezije. Obstajajo oblačila, okrašena z zlatom, biseri in diamanti. Nekatera prihajajo iz Kitajske ali Vietnama.

Eno od oblačil je podaril Paulo Coelho

Romarji z vsega sveta molijo pred Božjim otrokom. Prosijo za blagoslov svojih družin, za finančne skrbi, dar materinstva in očetovstva, zdravje in ostale milosti. Častijo ga zlasti ženske, ki se borijo s tvegano nosečnostjo. Verjamejo, da bo mali Otrok blagoslovil otroka, ki se v njih razvija.
Preberite še:
Svetnik, ki mu je Marijin kipec pomagal opravljati vsakršno težko delo

Zanimivo je, da je bil velik častilec praškega kipa Jezuščka tudi pisatelj Paulo Coelho. Ta je v češko prestolnico prišel leta 1982. Čez nekaj časa je priznal, da je takrat h kipcu molil, da bi lahko postal pisatelj. Jezuščku je obljubil, da mu bo kupil novo oblačilo, če mu bo odgovoril na prošnjo. Coelhove sanje so se uresničile. Njegove knjige so se začele prodajati kot vroče žemljice. Leta 2005 je pisatelj Otroku podaril nov plašček.

Otrok dela čudeže

Ljudje so zaradi kipca doživeli mnogo milosti. Veliko se govori tudi o čudežu ozdravitve nekega fanta. Imel je težave z očmi in zdravniki niso verjeli v možnosti, da bo fant še sploh kdaj lahko videl. Starši so otroka odpeljali pred Otrokovo obličje in fant je bil ozdravljen. Zagledal se je v sijočo postavo Jezuščka in Odrešenika je zagledal v njegovi polnosti, ne le z očmi svoje duše in srca.

Obstaja tudi zapis o čudežu ozdravitve deklice, ki se je rodila z resno srčno napako. Kljub operaciji je prišlo do zapletov. Po mnenju zdravnikov naj bi deklica izgubila sluh in postala invalidna. Na pomoč ji je priskočil Jezušček in punčka je zdaj zdrava in se povsem pravilno razvija.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


MIHA RUPARČIČ

Preberite še:
“Odnosi pogosto niso samo prostor vzhičenosti, ampak tudi sad trdega in nič kaj privlačnega dela”


BABY CRYING,

Preberite še:
3 pomembni koraki v trenutku, ko ima vaš otrok izbruh jeze


POST

Preberite še:
Post tudi med letom? V čem je razlika med postom in stradanjem?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.