Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Podajte se na virtualni ogled 4 cerkva, ki so med najlepšimi na svetu

Sagrada Familia

Mapics I Shutterstock

Christin Parcerisa - objavljeno 29/04/20

Z Google Earthom si oglejte notranjost in zunanjost teh ikoničnih katoliških cerkva

Tehnologija odpira vrata novim priložnostim, ki si jih prej nismo mogli predstavljati. Zdaj se odpirajo vrata v nekatere najbolj ikonične katoliške cerkve po svetu. V tem času smo povabljeni, da poglobimo svojo vero in poseben čas namenimo molitvi. Čeprav v tem trenutku cerkva ne moremo obiskati osebno, pa jih lahko obiščemo virtualno.

Google Earth je Googlovo orodje, s pomočjo katerega lahko vidite kraje po svetu v 3D grafični predstavitvi, in sicer zahvaljujoč satelitskim posnetkom in fotografijam iz zraka. Virtualno lahko poletite nad katerimkoli mestom in si ga ogledate od zgoraj, poiščete znamenitosti v 3D-tehniki in si zgradbe ogledate od blizu, nekatere izmed njih pa si lahko ogledate tudi od znotraj. Poleg možnosti, da si obiskovalci lahko ogledajo njihovo mogočno notranjost, so v nekaterih cerkvah odprli svoja vrata za digitalne obiskovalce, ki se tako lahko “sprehodijo” po hodnikih, kot bi se v resničnem življenju.


NATIONAL GALLERY OF ART

Preberite še:
Da vam ne bo dolgčas. Privoščite si virtualni ogled najznamenitejših muzejev na svetu!

Cerkve in samostan, ki jih predstavljamo v nadaljevanju in si jih lahko virtualno ogledate brezplačno, so polni lepote in imajo bogato zgodovino. Spadajo pod Unescovo svetovno dediščino in predstavljajo edinstven trenutek v času.

Da bi si jih ogledali, potrebujete Google Chrome. Nato odprite http://earth.google.com in v zgornjem desnem kotu kliknite na “Launch/Zaženi Earth”, nato pa si oglejte te kraje s klikanjem na ikono s povečevalnim steklom.

Ko boste “vstopili”, kamor ste namenjeni, se vam bo prikazala kartica z več informacijami. Kliknite na puščice nad sliko in se prosto sprehodite. Na sliko lahko kliknete tudi z miško in jo premaknete, da si ogledate, kaj je za ali nad njo (ponekod boste hoteli pogledati tudi gor!).


NEW WING

Preberite še:
Vatikanski muzeji so zaprti. A vanje lahko kljub temu vstopite kar iz svoje dnevne sobe

Bazilika Sagrada Familia  – Barcelona, Španija

To rimskokatoliško cerkev si je zamislil legendarni arhitekt Antoni Gaudi leta 1883, zaradi zapletenosti samega projekta pa je še vedno v gradnji. Od časa, ko so položili prvi kamen, se je zamenjalo že pet generacij. Ocenjujejo, da bo cerkev končana do leta 2026. Čeprav katalonski arhitekt ni mogel videti končane zgradbe, pa je zapustil natančna navodila za to katoliško mojstrovino. Pred desetimi leti jo je papež Benedikt XVI. posvetil in razglasil za baziliko.

sagrada familia
Google Earth
Sagrada Familia iz zraka

Sagrada Familia

Preberite še:
5 osupljivih dejstev o katedrali Sagrada Familia v Barceloni

Ideja za izgradnjo bazilike sega v leto 1866, ko je bilo ustanovljeno Duhovno združenje častilcev svetega Jožefa. Združenje je želelo zgraditi spokorniško svetišče, ki bi bilo posvečeno sveti družini. Kar sedem let so potrebovali, da so zbrali dovolj finančnih sredstev za nakup zemljišča za izgradnjo cerkve. Leta 1882 so na praznik svetega Jožefa položili temeljni kamen.

Čeprav cerkev slovi kot Gaudijeva stvaritev, pa on ni bil prvi arhitekt pri gradnji cerkve. Projekt je bil prvotno zaupan arhitektu Franciscu de Paula del Vilar y Lozano, a se je ta pozneje zaradi različnih pogledov umaknil. Šele po tem je Gaudi spremenil zgradbo v kombinacijo gotskih in ukrivljenih art nouveau oblik. Približno sedemdeset odstotkov bazilike je že dograjene, zato v njej že obhajajo svete maše, ljudje pa jo lahko tudi obiščejo. Nedokončanih je še šest osrednjih stolpov, ki naj bi bili višji od zvonikov.


EUCHARIST

Preberite še:
Osupljivi Gaudijevi evharistični znaki na cerkvi Sagrada Familia

SAGRADA FAMILIA
Google Earth
Notranjost Sagrade Familie

CATHEDRAL COLOGNE

Preberite še:
Cerkve, ki podirajo rekorde

Katedrala v Sevilji – Sevilja, Španija

Seviljska katedrala svete Marije sedeče (škofija) je največja gotska katedrala in tretja največja cerkev na svetu. Graditi so jo začeli v 12., končali pa šele v 16. stoletju. V tem času je doživela več preobrazb, šele v zgodnjem 15. stoletju pa so začeli graditi katedralo, kot jo poznamo danes. Po končani gradnji v začetku 16. stoletja je stolnica v Sevilji izpodrinila Hagijo Sofijo kot največjo stolnico na svetu.

SEVILLE CATHEDRAL
Google Earth

Glavni oltar je največji na svetu in velja za eno najveličastnejših lesenih struktur svojega časa; ima na primer prek 200 kipov svetnikov. V katedrali je tudi prek 600 umetniških del nekaterih najpomembnejših umetnikov v zgodovini, na primer Francesca Goya, poleg tega pa je v njej tudi grobnica Krištofa Kolumba. V svetišču obhajajo maše vsak dan, organizirajo pa tudi druge dogodke, na primer orgelske koncerte, konference in kulturne obiske.




Preberite še:
Ko je Benetke prizadela kuga, so meščani zgradili to cerkev

SEVILLE CATHEDRAL
Google Earth

Cerkev svetega nadangela Mihaela – Binarowa, Poljska

Cerkev, ki velja za eno največjih lesenih cerkva v pokrajini, sega v 16. stoletje. V 500 letih svojega obstoja je doživela več preobrazb, med drugim so nekaj lesenih delov zamenjali z drugimi materiali, na primer s pločevino. V 90. letih prejšnjega stoletja pa so jo obnovili v vsej njeni leseni krasoti.


GERGETI TRINITY CHURCH

Preberite še:
To so nekatere izmed najvišje ležečih cerkva na evropski celini

ST MICHAELS ARCHANGEL CHURCH
Google Earth
Cerkev svetega nadangela Mihaela v Binarowi, Poljska

Poleg njene lesene arhitekture je notranjost cerkve bogata z umetniškimi stvaritvami. Notranjost je večinoma prekrita s slikami iz različnih obdobij. Na stropu glavne cerkvene ladje so slike, ki so nastale v zgodnjem 16. stoletju, kipi so iz poznega 14. in zgodnjega 15. stoletja, starodaven zvon pa je iz 15. stoletja. V 17. stoletju so cerkvi dodali kapelo angelov varuhov, ki je postala znamenitost sama po sebi.


TWIN CHURCHES

Preberite še:
10 razlogov za vrnitev v Katoliško cerkev

Samostan San Millán de Yuso, San Millán de la Cogolla, Španija

V mestu, ki velja za rojstni kraj španskega jezika, sta dva samostana: eden se imenuje San Millán de Suso (Zgornji samostan svetega Emilijana), ki je bil zgrajen v 6. stoletju, drugi pa je San Millán de Yuso (Spodnji samostan svetega Emilijana), ki je bil zgrajen v 11. stoletju.

monastery-of-san-millan-de-yuso-2.png
Google Earth
Samostan San Millán de Yuso

Legenda pripoveduje, da je kralj García iz Nájere naročil, naj posmrtne ostanke svetega Emilijana de Suso prenesejo v samostan Santa Maria La Real v Najero. A nosači njegovih posmrtnih ostankov niso mogli zapustiti doline, zato je kralj to razumel kot svetnikovo željo, da ostane v dolini. Tam je naročil izgradnjo novega samostana, ki so ga poimenovali Yuso, kar pomeni spodnji. Ta samostan je arhitekturna mojstrovina – v njem je polno umetniških del, na primer velika baročna vrata na vhodu, kraljevo stopnišče in križni hodniki, ki varujejo 24 slik slikarja Joséja Vexesa. Zakristija je eden najlepših prostorov v samostanu; odeta je v zlato, belo in les. Slike na stropu, ki segajo v 18. stoletje, so izredno dobro ohranjene.

monastery-of-san-millan-de-yuso-1.png
Google Earth
Notranjost samostana San Millán de Yuso

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.




Preberite še:
Oglejte si kratek film o prekmurskem svetniškem kandidatu


ALENKA PUHAR

Preberite še:
Vzgoja včasih: “Delamo si iluzije in si zatiskamo oči pred bridko resnico, ki se je dogajala”


FAMILY

Preberite še:
“Čudežna” beseda, s katero začnite stavek, ko želite okregati otroka

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.