Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kaj se o karo vzorcu lahko naučimo od vojvodinje Kate?

KATE MIDDLETON

ZAJEM ZASLONA | INSTAGRAM

Tina Martinec Selan - objavljeno 16/12/20

Zgodovinski pečat, ki ga obožuje tudi vojvodinja Kate

Karirast vzorec ali krajše karo je en izmed najstarejših, najbolj klasičnih, pa tudi najbolj modnih vzorcev, kar jih poznamo.

Izvira iz Škotske …

… kjer so ga v preteklih stoletjih nosili kot tipično oblačilo prebivalcev severnih, goratih predelov Škotske. Po nekaterih podatkih naj bi se detajli in barve v vzorcih kara razlikovali med sabo od družine do družine oziroma od klana do klana, po čemer so se tudi prepoznali med seboj. V 15. in 16. stoletju so začeli karo nositi tudi kralji in od takrat dalje je karo pridobil tudi luksuzni in aristokratski status.

Postal je tako popularen, da so si kralji in plemstvo v tem vzorcu opremljali tudi notranjost prostorov, npr. v obliki preprog, stenskih tapiserij, odej in tako dalje. Škotski kilt – moško plisirano krilo iz blaga s karo vzorcem – pa je seveda še vedno del škotske narodne noše. Zanimivo je, da se je karo v žensko modo prebil šele konec 19. in v začetku 20. stoletja. Od takrat naprej ni modnega sveta nikoli zapustil.


VICTORIA SECRET

Preberite še:
Kaj bi storil Bog, če bi bil on “glavni” v modni industriji?

Kate in njeni najljubši kosi v karo vzorcu

Da je karo večen vzorec, se dobro zaveda tudi vojvodinja Kate, ki vsako zimo na zelo lep način prikaže, kako ga nositi in kombinirati. Ta vzorec je zelo hvaležen za stiliranje, ker je opazen, a ne preveč, ter nosi pridih tradicije. Zaradi številnih barv, ki se javljajo v njem, nudi različne možnosti, s katero od osnovnih barv ga bomo kombinirali.

Kate ima nekaj klasičnih karirastih kosov, ki jih zelo rada obleče, še zlasti v času božičnih praznikov ali za obiske na Škotskem. Med njimi je zagotovo treba omeniti dva čudovita karirasta plašča, ki poskrbita za vizualno razgiban videz. Prvi je t. i. plašč – obleka v dveh tonih, in sicer kombinaciji temno modre in temno zelene, ki je zelo eleganten in se ji čudovito prilega. Za preprost, okusen videz Kate doda samo zeleno torbico, gosto tkane črne najlonke ter črne semiš salonarje, ki podaljšajo njene že tako dolge noge.




Preberite še:
Manekenka, ki je modno brv zamenjala za posvečeno življenje

View this post on Instagram

A post shared by The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales)

Drugi plašč pa je nekoliko krajši, z živahnejšim vzorcem in črnim kosmatim ovratnikom. Kate je zraven dodala črno kučmo, črne rokavice, torbico in seveda debele najlonke ter čevlje, da je dobila pravi božični stajling.




Preberite še:
Video: 15 načinov, kako nositi šal

Seveda je daleč najpopularnejši karirast kos krilo, običajno plisirano, ki prav zares spominja na škotski kilt. Kate rada nosi živo rdeče karirasto krilo, ki je nekoliko daljše. Zato zraven obleče krajšo in ožjo jopico ter visoke škornje. S preprostim stajlingom tako krilo pride še bolj do izraza, saj mu nič ne odteguje pozornosti.

K prav temu krilu je letos Kate dodala še ujemajoč dolg karirast šal, vse skupaj pa je kombinirala z dolgim volnenim rdečim plaščem. V zadnjih dneh je bilo s karirastim šalom opaziti tudi njenega moža, princa Williama. Tako sta spet dokazala, da znata na okusen in subtilen način uskladiti svoje stajlinge ter se tudi z oblačili pokloniti krajem, kamor potujeta – prejšnji teden sta z vlakom obiskovala različne kraje v Združenem kraljestvu.


WOMAN

Preberite še:
Se bojite vzorcev? Tukaj je nekaj nasvetov, kako jih nositi

Dober slog bo Kate prenesla tudi na svoje otroke, saj smo v karirasti oblekici te dni lahko videli tudi princeso Charlotte, ko so si z družino ogledali predstavo v londonskemu gledališču Palladium.


CHRISTMAS

Preberite še:
Slovenski ustvarjalci, ki imajo v ponudbi (tudi) izdelke z versko tematiko


BEETHOVEN

Preberite še:
Kako je najboljši skladatelj vseh časov povezan s Slovenci


BOOKS

Preberite še:
To so najpogosteje prebirani svetopisemski odlomki v letu 2020

Tags:
moda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.