Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Najpomembneje je, da vedno najdem čas za moža, pogovor in skupno molitev”

JERA NOVAK

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 05/11/20

Ženska ženski – novopečena žena in pravnica Jera Novak

Tistim, ki ste spremljali Ritem srca, je Jera Novak gotovo že malce poznana, saj sta bila z možem Miho med letošnjimi nastopajočimi. Predstavila sta se s pesmijo Daj mi piti, ki je Mihovo avtorsko delo. Jera je na festivalu nastopila že lani, takrat še z dekliškim priimkom. Ne le zaradi poroke, letošnje leto je bilo za nekdanjo oratorijsko in birmansko animatorko ter skavtsko voditeljico prelomno tudi zaradi uspešno zaključenega študija na pravni fakulteti.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Vsekakor se zgodi! To so jutra, ko vstanem takrat kot mož, skupaj pozajtrkujeva in začneva dan. Ker Miha odhaja v službo že nekaj pred šesto zjutraj, to pomeni zajtrk ob 5.30. Priznam, da se nisem še čisto navadila na zgodnje vstajanje, zato včasih bolj s težavo vstanem in komaj še ujamem Miha, ko odhaja na delo. Če se zgodi, da njegov odhod leno prespim, pa se moj dan začne bolj klavrno.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …
Uf, če sem iskrena, nimam neke ustaljene fraze. Zjutraj običajno bolj s težavo vstanem. Prva postaja je kopalnica in obvezna osvežitev obraza z mrzlo vodo, ki me v trenutku zbudi. Tako potem v kuhinji že kaj lepega tudi povem. Če ne drugega, vsaj prijazen dobro jutro. 😊


COLLEGE,INTERVIEW

Preberite še:
Kako naj se uredimo za delo od doma?

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
Ob posebnih priložnostih se še posebej potrudim pri urejanju in tako tudi navzven pokažem, da se dogodka veselim. Urejenost mi predvsem pomaga pri tem, da se dobro počutim v svojem telesu. Včasih sem preprosto navdušena nad kombinacijo oblačil, lepo obleko, ki mi pristoji, ali bolj svečano pričesko, ki si jo z nekaj truda oblikujem sama. Opažam, da je res pomembno, da sem najprej sama zadovoljna s seboj. Mož me lahko še tako hvali in občuduje, a če se sama ne dojemam kot lepe in urejene, ni takega učinka.

4. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Z letošnjim letom sem postala del skupine za dekleta in žene, kjer ob prebiranju knjige Odločitev za ženske in pričevanju ostalih deklet poglabljam svojo osebno vero in se učim živeti svojo ženskost. Ta trenutno spletna srečanja mi dajejo ogromno moči in zagona. Duhovno me bogati tudi spremljanje dogodkov, kot so na primer Ritem srca, slavilni večeri, poslušanje mirne glasbe, sprehod v bližnjem gozdu … Ob vsem tem pa se mi zdi najpomembneje, da vedno najdem čas za moža, pogovor in skupno molitev.


ROSARY

Preberite še:
Kako izboljšati duhovno zdravje z molitvijo rožnega venca

JERA IN MIHA NOVAK
OSEBNI ARHIV

5. Letošnje leto, ki ga sploh še ni konec, je vse zelo zaznamovalo. Tudi vam je obdobje koronavirusa preprečilo načrte za študijsko izmenjavo, hkrati pa si ga boste zapomnili po poroki in zaključku študija. Kako ste v takih nepredvidljivih okoliščinah uspeli ostati osredotočeni, mirni in izpeljati dva tako pomembna življenjska dogodka?
Korona je dodobra premešala in obrnila moje načrte. Aprila sem imela načrtovano študijsko izmenjavo v Nemčiji in potem oktobra poroko. No, obrnilo se je tako, da sem spomladi ostala doma in na domači fakulteti opravila še zadnje izpite, poročila sva se poleti, jeseni pa sem magistrirala.

Moram priznati, da  ves čas nisem bila popolnoma mirna in osredotočena. So bili vzponi in padci. Odpoved izmenjave je bila sprva kar šok, predvsem zato ker sem bila ves čas študija prepričana, da bom izkoristila priložnost za študij in življenje v tujini in sem jo tudi skrbno načrtovala. Prav tako skrbno sva z zaročencem načrtovala tudi datum poroke in poročni dan. Marca, pred predvidenim odhodom v tujino, sva imela za oktober že vse dogovorjeno. Pa je bilo treba potem vse prestaviti in se dogovoriti drugače.

Organizacija poroke v korona času ni mačji kašelj, predvsem zato, ker do zadnjega ne veš, kako boš lahko izpeljal dan. Moraš se prilagoditi in sprejeti, da bo kakšna stvar pač drugačna, kot si si vedno predstavljal. Kar pa ne pomeni, da je na koncu kaj slabše. Ko se danes ozreva na najin poročni dan, sva oba enotna, da je bilo čudovito in bolje, kot bi bilo, če bi se uresničil prvotni načrt (tudi zato, ker bi se potem poročila šele oktobra 😊).

Tako je za mano zelo bogato leto, polno življenjskih mejnikov in predvsem novih spoznanj. Leto bi lahko povzela s citatom: “V življenju pogosto ni tako pomembno, kako dobro imaš narejen načrt A, ampak kako dobro se boš prilagodil načrtu B!”

Bistvo poročnega dne pa je v zakramentu svetega zakona, česar se še posebej iskreno in v polnosti veseliš, ko so ostale okoliščine negotove.


ŚLUB, KORONAWIRUS

Preberite še:
Prav posebne fotografije: takole sta se poročila v času koronavirusa

JERA IN MIHA NOVAK
OSEBNI ARHIV

6. Skupaj z možem sta nastopila na letošnjem Ritmu srca. Kako glasba bogati vaše življenje?
Zelo sem vesela, da je ekipa Radia Ognjišče letos prilagodila Ritem srca in ga kljub trenutnim razmeram izpeljala. Lanski nastop pred množico poslušalcev, ki so me spodbujali in dihali z menoj, je bil res nekaj posebnega. A tudi letošnja izkušnja je bila edinstvena. Najprej zato, ker sva združila moči z možem in predstavila njegovo avtorsko skladbo. Predvsem pa so naju tudi vse druge skladbe in njihovi izvajalci močno nagovorili. Čeprav smo festivalsko oddajo spremljali letos na daljavo, sem imela občutek, da smo v duhu povezani.

Glasba je od nekdaj moja stalna spremljevalka. Igrala sem klavir, pela v pevskih zborih (otroški pevski zbor Domžalčki, mladinski zbor Amen, Dekliški zbor sv. Stanislava), s sestrama smo dolga leta bogatile otvoritve maminih slikarskih razstav, učila sem se jazz petja pri Sandri Klemm.

Upam si trditi, da me je glasbeno udejstvovanje močno osebnostno zaznamovalo in oblikovalo. Igranje inštrumenta zahteva disciplino, petje v zboru ali skupini ekipnega duha in prilagajanje. Ob solo nastopih se poglabljam v vsebino in sporočilnost pesmi, kar mi pomaga pri spoznavanju sebe in osebni rasti. Izbiram pesmi, s katerimi se lahko poistovetim in ob tem izrazim svoja čustva.

Seveda pa mi glasba predstavlja tudi sprostitev in odmik. Doma imam prižgan radio in si neprestano nekaj prepevam. Tako je dan veliko bolj barvit.


TUCANO, BIRD, JUNGLE

Preberite še:
Tole vas bo popolnoma umirilo: glasovi iz narave iz najbolj skritih kotičkov sveta

Jera je skupaj z možem na letošnjem festivalu Ritem srca zapela pesem Daj mi piti. Pogovor z njima in njun nastop si lahko ogledate v spodnjem videu od 5. minute in 40 sekund dalje.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Po dveh letih skupne hoje sva se s fantom (zdaj možem 😊) razšla. Obema je bilo zelo težko, a v tistem obdobju nisva uspela najti skupnega jezika. Sledilo je obdobje “prebolevanja razhoda”, hkrati pa čas, ko sem res poglobljeno razmišljala o sebi, svojem poslanstvu in željah za prihodnost.

Po polletnem premoru sva se odločila, da nadaljujeva začeto pot.

Ko se ozrem nazaj, sem najbolj hvaležna za to preizkušnjo, ker me je naučila, kako pomembno je, da vem, kaj si pravzaprav želim, tako zase kot v odnosih z drugimi. Če se sama ne poznam, ne izrazim in ne povem svojih želja, jih drugi pač ne morejo upoštevati in spoštovati.


VIOLENCE

Preberite še:
Kaj vam lahko pomaga, ko je zveze konec?

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Običajno me spravi pokonci kar kakšna spodbudna beseda moža, sestre, prijateljice. Včasih potrebujem tolažbo, spet drugič pa “brco v rit”, da se spravim k sebi in zagrizem v izziv.

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Stalnega večernega rituala nimam. Mi pa ogromno pomeni, da grem dovolj zgodaj spat in da dan z možem zaključiva istočasno. Tako imava možnost, da se pred spanjem še v miru ozreva na pretekli dan, se v molitvi zahvaliva in prosiva blagoslova za naprej.

10. Biti ženska je lepo, ker …
Ker imamo moč, da umirimo in potolažimo še tako krepkega moža.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.