Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako izboljšati duhovno zdravje z molitvijo rožnega venca

ROSARY

Fred de Noyelle | Godong

Philip Kosloski - objavljeno 14/05/20

Ena izmed metod molitve rožnega venca vključuje premišljevanja o krepostih, ki so povezane s posameznimi skrivnostmi

Rožni venec se včasih zdi malo “zastarel” in morda ne povsem v skladu s sodobnimi potrebami duhovnega življenja. Mnogi kristjani pa se ne zavedajo, da lahko rožni venec molimo na različne načine, ob čemer so nekatere metode bolj blagodejne od drugih.

Eden izmed načinov je recimo molitev rožnega venca s premišljevanjem o določenih krepostih, ki so v skladu s posameznimi skrivnostmi, tradicionalno povezanimi z vsako desetko.

Na ta način molitev rožnega venca postane bolj “praktična” in osredotočena na duhovno blaginjo posameznika. Zanimivo je, da ta metoda ni nova, saj so jo skozi stoletja že uporabljali različni svetniki.
Preberite še:
Duhovnik, ki je umrl zaradi koronavirusa: “Se vidimo v raju! Molite rožni venec!”

Premišljevanje o krepostih

Duhovnik John Procter je v svoji knjigi z naslovom The Rosary Guide for Priests and People (Vodnik po rožnem vencu za duhovnike in vernike, op. prev.) z začetka dvajsetega stoletja zapisal, da je pogosto zelo koristno, če “pred vsako desetko premišljujemo o kreposti ali nauku, na katerega nas spomni določen dogodek, ki se ga spominjamo v desetki. Uporabo te metode je pogosto svetoval veliki apostol rožnega venca, bl. Alan, bila pa je tudi najljubši način molitve sv. Ludvika Marije Grigniona Montfortskega”.


FAMILY PRAYING

Preberite še:
Nepopolno, a resnično: tako pri nas molimo rožni venec

Procter v nadaljevanju sestavi seznam kreposti, povezanih z vsako skrivnostjo. Kot primer navajamo skrivnosti veselega dela rožnega venca:

  • Oznanjenje – ponižnost
  • Obiskovanje Elizabete – bratska ljubezen, npr. dela usmiljenja, skrb za majhne stvari
  • Rojstvo – skromnost (namesto pohlepa), preprostost
  • Darovanje – pokorščina, zvestoba Cerkvi
  • Jezus v templju – Božja ljubezen in sveto služenje

Zelo koristno je lahko, če globlje premišljujemo o vsaki skrivnosti rožnega venca in skušamo ugotoviti, kakšno krepost nam želi posredovati določena svetopisemska zgodba. Tako bo naše duhovno zdravje prenovljeno, bolje bomo poznali svojo notranjost in na ta način lažje vadili svoje kreposti.

Čeprav se rožni venec zdi zastarel, je v resnici brezčasna in čudovita molitev, ki jo lahko prilagodimo svojim razmeram. Ob njej bomo duhovno rasli, obogatila nas bo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


POPE JOHN PAUL II,ROSARY

Preberite še:
9 svetnikov, ki so radi molili rožni venec
Preberite še:
Moliti rožni venec je tako, kot bi … Jedli čokolado.


FATIMA

Preberite še:
5 naukov fatimske Marije

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.