Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ste že slišali za vrlino, ki ji pravimo eutrapelija?

ROZMOWA

ESB Professional | Shutterstock

Magnús Sannleikur - objavljeno 23/10/20

Verjetno za to vrlino še niste slišali, ko boste to prebrali, pa bo gotovo postala vaša najljubša vrlina

Eutrapelija ni ime zgodnjega krščanskega mučenika ali rimskega patricija, čeprav se tako morda sliši. Res je, da lahko na dolgem seznamu vrlin hitro ostane neopažena, toda gre za starodavno in zelo znano vrlino.

Prijetnost v pogovoru

Gre za besedo, ki izhaja iz grščine, Aristotel pa o njej govori kot o “duhovitosti”, “prijetnosti”, “pravilnem obračanju besed”. Eutrapelija je povezana z igrivostjo, zabavo, nanaša pa se tudi na prijetnost v pogovoru, lahkoto in dober smisel za humor. Gre za preprosto veselje, ki poživi družbo in ogreje srca.

Nekaj časa je eutrapelija večinoma označevala šale, ki so bile nespodobne in grobe. Beseda se v Novi zavezi pojavi le enkrat, v Pismu Efežanom (Ef 5,4), kjer je prevedena kot “nespametno ali prostaško govorjenje”.


MAN AT CHURCH

Preberite še:
Zakaj bi moral biti humor nujen sestavni del vsakega kristjana

Uživanje prostega časa

Na eutrapelijo je v pozitivni luči začel gledati sveti Tomaž Akvinski, pri čemer se je opiral na Aristotelovo razlago, torej da eutrapelija predstavlja miselno sprostitev.

Takole je Akvinski zapisal o eutrapeliji: Tako kot človek potrebuje telesni počitek za osvežitev telesa, tako potrebuje počitek tudi duša. Počitek duše pa je užitek, kar pomeni, da mora zdravilo za utrujeno dušo vsebovati uporabo nečesa, kar prinaša užitek. Človeški um bi se namreč zlomil, če napetost ne bi nikoli popustila.

Dan eutrapelije

Dan eutrapelije je nedelja, ko prepoznavamo, da vse prihaja od Boga in se k njemu vrača. Počitek na ta dan ne vključuje nekih dragih dejavnosti ali kaj podobnega. Gre za preprosto veselje do sprostitve duha in telesa.


JOY HOME SAINTS

Preberite še:
5 svetnikov, ki bodo v vaš dom prinesli veselje in humor

Najučinkovitejši vir dobre volje

Eutrapelija lahko poskrbi za skoraj čaroben dvig razpoloženja. Vsi smo verjetno že lahko doživeli tiste dragocene trenutke, ko se z bližnjimi usedemo za mizo in si med sabo podelimo spomine in dobre besede.

To pa ne pomeni, da je eutrapelija prisotna le ob dobri večerji s prijatelji. Vabi nas, da se v svojih mislih osredotočimo na tisto, kar je mirno, lepo in čisto, daleč stran od drame in hrupa sveta.

Življenju dati barve

Sproščanje, humor in prosti čas so božji darovi, ki jih ne smemo zanemarjati ali zaničevati, hkrati pa jih ne smemo niti postavljati v samo središče. Eutrapelija noče biti v središču pozornosti. Želi le izpolniti svojo nalogo, ki je, da popestri naše življenje in mu daje barvo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


TEAM

Preberite še:
Delo začnite z dozo dobrega humorja!
Preberite še:
“Nisem zabavljač, sem pa navduševalec. Ne prepričujem, raje navdušujem”


WEB 3 MARKO IN KAJA

Preberite še:
“Katoličani si pogosto ne upamo biti drzni”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.