Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Katoličani si pogosto ne upamo biti drzni”

WEB 3 MARKO IN KAJA

OSEBNI ARHIV

Lojze Grčman - objavljeno 09/09/20

Kaja in Marko. Par, deskarja na valovih, ki študirata na Portugalskem, in avtorja podobe Stične mladih

“Greva oba ali nihče,” sta bila pred dobrim letom odločena Kaja Bukovec in MarkoJaveršek. Sveže diplomirana grafična oblikovalca s poudarjeno potovalno žilico sta si želela nekaj drugačnega, izkušnjo tujine. Kam se torej podati za dve leti na magisterij?

Izbira ni bila pretirano težka. Marko, goreči surfer oziroma deskar na valovih, svojih obiskov Portugalske niti ne šteje več, tolikokrat je že bil tam. Dvakrat se mu je pridružila tudi Kaja. Tam imata veliko prijateljev, na fakulteto so sprejeli oba in misija magisterija v tujini se je začela.

Do roba naloženi megane in trkanje na vrata

Prvi dnevi so bili pravzaprav zaznamovani s kar obilno dozo negotovosti. Potem ko sta z meganom, do roba naloženim z računalniško tehniko in opremo za deskanje na valovih, srečno prispela v mestece Peniche na atlantski obali, sta se podala od vrat do vrat, iščoč stanovanje. Sreča se jima je nasmehnila hkrati z neko gospo, pri kateri sta še danes.

Stična mladih 2020

Letošnja Stična mladih bo zaradi pandemije potekala drugače. Ne v tem starodavnem dolenjskem kraju s slovitim samostanom, ampak v več krajih po vsej Sloveniji, in sicer 19. septembra. Organizator, zavod Katoliška mladina, pa prijave zbira do 13. septembra. Več informacij na njihovi spletni strani in na povezavah v tem članku.




Preberite še:
To so kraji, kjer bo letos potekala Stična mladih

Na valovih že ob šestih

Vsakdanjik 25-letnega Marka in 24-letne Kaje barvajo študij, oblikovalsko delo za slovenske in tuje stranke ter šport. Kaja se izbrancu na deski z veseljem pridruži. Marko pa je v vodi tudi po trikrat na dan. Prvič že zarana, okrog šestih zjutraj.


STICNA MLADIH

Preberite še:
Sončna Stična 2019: Bodite pogumni, bodite vztrajni!

Sovražniki mrzle vode, preberite tole: “Fino mi je, da je zjutraj mrzlo. Ves sem še zaspan, komaj se prepričam, da oblečem neopren, voda in deska me popolnoma zbudita. Res pa je, da si zjutraj ponavadi sam, zato se kdaj pojavi malo paranoje, povezane s filmskimi prizori o napadih morskih psov. Že nekajkrat se mi je zgodilo, da ko se me je kaj dotaknilo, sem mislil, da je morski pes. Tam jih sicer ni veliko, so pa delfini. Ti so precej prijateljski, videla pa sva jih le od daleč. Če bi prišel delfin, dvometrska mišica, bi se ga gotovo ustrašil.”

Najvišji val, ki ga je jezdil, je bil petmetrski. Pozimi pa so štirimetrski valovi na tistem delu obale nekaj povsem običajnega. Njegov urnik se prilagaja vremenu. Če je ugodno, je najraje na valovih.

Obštudijske dejavnosti Kaje in Marka:

Od skakanja v zelje do hitrih dogovorov

Obveznosti na fakulteti imata trikrat na teden, precej preostalega časa pa namenita oblikovanju spletnih strani, plakatov, fotografij, videov … Pogosto za računalnikom iščeta nočni navdih. Znanje in odlike dopolnjujeta. Vsak prispeva nekaj. “Na začetku sva si malo skakala v zelje. Nato pa sva ugotovila, da če bova oba delala isto stvar in se kregala, kaj je bolje, to ne bo pripeljalo nikamor. Zdaj se hitro dogovoriva, kaj bo kdo naredil,” razloži Kaja.

On gleda širšo sliko, ona se bolj posveča podrobnostim. “Jaz grem večkrat na umetniško noto, Kaja pa me opozori, da kaj ni uporabno ali da naj prilagodim za drugo ciljno publiko. Večkrat želim premikati meje, Kaja pa jih malo poradira. (smeh) Ona daje več poudarka raziskavam in konceptom, jaz pa več ustvarjalnosti,” Marko opiše sožitje ustvarjalnega para, ki si nekoč želi imeti svoj oblikovalski studio v Sloveniji. Do takrat pa si želita izkušnje nabirati v agenciji ali studiu.

Markovi in Kajini nasveti za pridobivanje izkušenj že med študijem:

–> Mladi se ne smejo podcenjevati v smislu, da nečesa ne znajo.
–> Treba je biti samoiniciativen, se vključevati v projekte ali delati samostojno in si pridobivati izkušnje tudi zastonj.
–> Tudi pridobivanje izkušenj in poznanstev je lahko “plačilo”.
–> Tudi Stična mladih je primer prostovoljskega vključevanja, projekt, ki ti da širino.
–> Delodajalci vse bolj cenijo veščine, ki jih pridobimo v prostem času in s konjički.
–> Ne smeš si dopustiti, da si preveč resen, ohraniti je treba razigranost sproščenost, humor.
–> Koristno je, da si nenehno postavljaš izzive, poklicne ali življenjske. Da se z doseženim ne zadovoljiš prehitro.

Vstani!

Že nekaj let sodelujeta tudi s Katoliško mladino. Njena spletna stran je prav njuno delo. Ne le to: oblikovala sta tudi celostno podobo Stične mladih, kjer je Marko nekoč sodeloval v pripravljalni in animatorski ekipi. Kaja pa je bila udeleženka.

“Logotip Stične (krog, iz katerega izhajajo žarki, op. a.) je nov, nekaj časa se ne bo spreminjal. Soroden je logotipu Katoliške mladine. Enaka je debelina linij, tudi pisava za ime. Želja je, da sovpadata. Lahko predstavlja krog, križ, iskro, Jezusa, žarke, stičišče, evharistijo, pot … Logotip Stične se ne navezuje na nobeno geslo. Podoba dogodka pa se bo spreminjala. Tokrat je roka ter beseda Vstani, ki se navezuje na evangeljski odlomek. Strateški cilj Stične je, da bomo kristjani drzni ustvarjalci, odločeni graditi Božje kraljestvo. Katoličani si pogosto ne upamo biti drzni,” ugotavlja Kaja.

Do odhoda na Portugalsko je bila v župniji Ljubljana – Polje vrsto let članica pevskega zbora. Marko, ki prihaja iz Sore, pa je bil ministrant in skavt.

Kakšna je simbolika Stične mladih?

Ne le za športno vzgojo, ampak tudi za na zmenek

“Kristjani niso ‘zategnjeni’, sledijo trendom,” se glasi povzetek številnih odzivov na njune stvaritve, tudi tistih, ki so prišli iz krogov nevernih ljudi. Celostna podoba Stične mladih 2020 je vzbudila zanimanje številnih.

Marko del njunih ciljev in idej ponazori z zabavno prispodobo: “Majico Stična sem imel za na športno vzgojo in za nošenje doma. Radi bi, da bi jo imeli tudi za kam drugam, na primer za na zmenek. (smeh) Ljudje, ki že tako ali tako prihajajo v Stično, bodo prišli tudi letos. S to podobo pa smo želeli nagovoriti tudi tiste, ki sicer ne hodijo.”


SAD WOMAN,

Preberite še:
“Bila sem zmedena, prestrašena, osamljena, jezna nase in na druge”

Koronavirus na Portugalskem

Seveda nismo mogli mimo teme, ki preveva vsako poro našega življenja. Še posebej zato, ker je Portugalska bila in je še vedno pod velikim pritiskom pandemije. Kako sta karanteno preživela naša sogovornika?

“Stroga karantena se je začela kak teden po slovenskem odloku in je trajala približno tri tedne. Omejitev je bila, da si lahko pol ure na dan zunaj, v okolici svojega doma. Šla sva se sprehajat na kako plažo ali v mesto. Nama je korona kar ustrezala, saj sva bila veliko produktivnejša kot sicer,” ugotavlja Kaja. “Delala vsa za različne stranke, zase, učila sva se … Če ne bi trajalo do julija, bi bilo celo super,” pa se zasmeji Marko, ki ima s Kajo v načrtu spletno stran. Do tedaj pa ju lahko najdete na družabnih omrežjih.


SAINT Gregory the Great

Preberite še:
Sveti Gregor nam kaže, da celo svetniki lahko delajo napake


web 3 druzina strle

Preberite še:
Oče osmih otrok sporoča: “Živeti v večinsko ženski družini je privilegij!”




Preberite še:
10 nasvetov za hčerko, ki vstopa v svet odraslih

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.