Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Sveti Gregor nam kaže, da celo svetniki lahko delajo napake

SAINT Gregory the Great

Renata Sedmakova | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 08/09/20

Biti svetnik od človeka ne zahteva popolnosti, pač pa je Boga pogosto treba prositi odpuščanja

Sveti Gregor Veliki je bil vpliven papež v Katoliški cerkvi in velja za enega največjih svetnikov vseh časov. Bil je velikodušen pastir človeških duš, obenem pa je bil globoko ponižen.

Pogosto mislimo, da so bili svetniki popolna človeška bitja, toda v resnici so bili svetniki moški in ženske, ki so se preprosto v vsem zanašali na Boga. Vsakdo je poklican, da postane svetnik, in naše napake nam ne preprečujejo, da se ne bi odzvali temu vesoljnemu klicu k svetosti.


ŚWIĘTA MONIKA

Preberite še:
Svetniki, ki so morali živeti svojo vero brez podpore zakoncev

Napake priznal v pridigi

Sv. Gregor je svoje napake priznal v eni izmed svojih pridig. V njej pojasnjuje številne obveznosti, ki jih ima na papeškem položaju, in obžaluje, ker tako pogosto zapade v nemilost.

Ne zanikam svoje krivde, kajti vidim svojo otopelost in brezbrižnost. Morda bom ravno s svojim priznanjem neuspeha deležen odpuščanja pri sočutnem sodniku. Ko sem živel v meniški skupnosti, sem svoj jezik lahko obvaroval pred nepomembnimi temami in sem svoj um skoraj nenehno posvečal redni molitvi. Odkar sem na svoja ramena prevzel breme pastoralne oskrbe, mi ne uspeva neomajno ostajati zbran, kajti številne zadolžitve mi nenehno odvračajo misli.

Sv. Gregor izrecno pojasnjuje, kako greši, ko govori, posebej ko je v družbi drugih ljudi.

Pogosto moram potrpežljivo poslušati njihovo brezciljno čebljanje. Ker sem tudi sam šibek, me postopoma potegne v prazno govoričenje in nenadoma govorim stvari, ki jim prej ne bi niti prisluhnil. Uživam v tem, da malce počijem, kjer se nekoč nisem želel niti za trenutek ustaviti. Kdo sem — kakšen čuvaj sem? Ne stojim na vrhuncu svojih dosežkov, ampak raje životarim v globinah svojih šibkosti.

Toda razlog za njegovo svetništvo ni v njegovi šibkosti, pač pa v naslednjem stavku iz njegovega nagovora.

In vendar mi stvarnik in odrešenik človeštva, ne glede na mojo nevrednost, lahko nakloni milost, da vidim življenje kot celoto, in moč, da o tem učinkovito govorim. Iz ljubezni do njega si ne prizanašam in ves čas oznanjam njegovo slavo.

SAINT MARY OF EGYPT

Preberite še:
5 razvpitih grešnikov, ki so postali čudoviti svetniki

Prepoznati svoje grehe in sprejeti Božjo milost

Sv. Gregor kljub svojim grehom sprejme Božjo milost v svoje življenje in vse počne iz ljubezni do Boga. Ravno zato ga je Cerkev razglasila za svetnika, ki je vreden posnemanja.

Ko se zazremo v lastna življenja, bi morali prepoznati svoje grehe, toda namesto da se vdamo samopomilovanju, moramo sprejeti Božjo milost.

Naš cilj ni izogniti se vsakemu padcu, temveč po vsakem padcu znova vstati.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


WEB 3 BARTOLO LONGO

Preberite še:
Satanistični duhovnik, ki je postal svetnik – nihče ni tako zabredel, da se ne bi mogel rešiti


JACUQES FESCH

Preberite še:
Jacques Fesch – morilec, ki bo morda postal svetnik


pope JOHN PAUL II

Preberite še:
Nasvet Janeza Pavla II., kako najhitreje postati svetnik v vsakdanjem življenju

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.