Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Odpovedali so se bogastvu, da bi sledili Jezusu in našli srečo

SAINTS

Manfredo-Ferrari-CC-BY-SA-4.0

Aleteia - objavljeno 06/09/20

Izbrali so revščino in srečali Boga

Mnogo oseb tekom zgodovine je spoznalo, da preveč materialnih stvari zaduši notranje življenje, nasprotno pa zmernost pomaga pri odnosu z Bogom.

“Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih,” je ob neki priložnosti Jezus rekel bogatemu mladeniču. (Mt19,21) On pa mu ni verjel in je žalosten odšel.
Preberite še:
“Živimo zelo preprosto. To je lepo. To ti daje veselje”

A mnogi drugi so slišali in odgovorili na ta klic. Ostali so z Bogom in veseli v tem življenju, še bolj pa v večnem. Spoznajte izkušnje nekaterih med njimi in se pustite nagovoriti njihovi modrosti.

Sveti Frančišek Asiški

Zanj je bila revščina tako pomembna, da ga poznamo tudi kot “Asiškega ubožca”. Izhajal je iz premožne družine. Od malih nog je užival v vsem ugodju, ki jim ga je prinašal zaslužek očetove trgovine z blagom. A ko je odrasel, se je odpovedal svoji dediščini in materialnim dobrinam ter kot način življenja sprejel ubštvo. To je bila prava revolucija v takratni srednjeveški Cerkvi. Danes se njegovi nasledniki, bratje frančiškani, še vedno trudijo za materialno preprostost in pomoč potrebnim.


TAU

Preberite še:
Kakšen je izvor križa, ki ga je tako ljubil sveti Frančišek Asiški?

Sveta Bernardka Lurška

Bernardkino poreklo je bilo zelo drugačno do Frančiškovega. Rodila se je v zelo revni družini in odraščala v zelo skromnih pogojih. Bila je pastirica, ki se ji je v Lurdu (Francija) prikazala Devica. Ko je odrasla, se je svobodno odločila za življenje v uboštvu, se posvetila Bogu in kot redovnica živela ponižno življenje v samostanu v Neversu.

Sveti Frančišek Pavelski

Puščavniki so simbol skromnega življenja in duhovnega bogastva. Eden izmed njih, sveti Frančišek Pavelski, je imel zgovorno življenjsko vodilo: “Neprestani post”. Po sv. Frančišku Asiškem je povzel ime in življenjsko poslanstvo. Uresničil ga je tako, da je živel v odmaknjeni votlini, kjer je molil in opravljal pokoro. Njegov način življenja je navdahnil še druge može in ustanovil so red najmanjših bratov: živeli so od miloščine, niso imeli svoje lastnine in denarja, niso jedli mesa, sira, mleka, jajc ali pili alkohola.


DONATION

Preberite še:
Koliko dajati za dobrodelne namene? “Da malo zaboli”

Sveta Klara Asiška

Prijateljica sv. Frančiška Asiškega je prav tako izhajala iz bogate družine in je sprejela revščino z vsem srcem. Po mnogih zapletih je lahko živela brez lastnine, v radikalni revščini, zelo poduhovljena in ženska v svojem bistvu, globoko povezana s svetim Frančiškom. Sledile so ji rodna sestra Ines in mnogo sester iz reda klaris, ki ga je ustanovila.

Sveta Terezija iz Kalkute

Terezija iz Kalkute je sprejela predlog, da pomaga najbolj ubogim med ubogimi. Začela je v Indiji, kjer je opravljala izjemno karitativno dejavnost. Pomagala je revnim, a je bila tudi sama revna. Njen doprinos za izboljšanje družbe je bil priznan z Nobelovo nagrado za mir. Zapustila je veliko modrih misli, med drugim tudi: “V Kristusovem imenu poskrbite za najbolj uboge!”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


AMBULANCE

Preberite še:
Deček s pomočjo igračke rešil mamino življenje


Our Lady of Czestochowa

Preberite še:
Vse, kar morate vedeti o poljski Črni Mariji


web 3 igor goste

Preberite še:
Štirikratni dedek in maratonec, ki ostaja večni otrok

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.