Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Učenci, tole vam ob začetku šolskega leta sporočajo vaši učitelji

ucitelji-kolaz.jpg

TEACHER; SLOVENIA; COLLAGE; OTRIN; EMERŠIČ; RAJTER; PRELOŽNIK; ERJAVEC; LUPŠINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 31/08/20

Pogumno v novo, posebno in izzivov polno šolsko leto

Lahko bi rekli, da je za učence in učitelje prvi september kot nekakšno mini novo leto. Novo obdobje, novi začetki.

Otroke in učitelje pa seveda tudi starše v tem obdobju prevevajo mešani občutki. Na eni strani je strah pred novim in neznanim, na drugi strani veselo pričakovanje, začetek nečesa lepega in nabiranje novih izkušenj.

Letošnje leto bo zaradi situacije glede epidemije še nekoliko bolj posebno. Povprašali smo nekaj učiteljev z različnih slovenskih šol, s kakšnimi občutki vstopajo v letošnje šolsko leto, kako se s temi občutki soočajo in kakšno je njihovo sporočilo šolarjem oziroma dijakom pred dnevom, ko bodo spet sedli v šolske klopi.


MATEJA GOMBOC

Preberite še:
Da dijake zbudi iz dremeža vseenosti, jih včasih malo razjezi

Mateja Lupšina, učiteljica na Osnovi šoli Louisa Adamiča Grosuplje

WEB3-MATEJA-LUPSINA.jpg
OSEBNI ARHIV

Šolsko leto se neizbežno bliža, zato so občutki zelo mešani – prepletata se skrb in veselje. Vseeno pa me pričakovanje prvega dne navdaja z upanjem, da se učenci vrnejo in ostanejo v šolskih klopeh. Z radovednostjo pričakujem njihove poletne dogodivščine, obdane s smehom, radostjo in pridihom po otroški brezmejnosti.

Učencem želim, da se v novem šolskem letu srečajo s čim več izzivi, ki jih bodo obogatili, navdušili in v njih pustili pečat. V življenju je pomembno, kako gledamo na stvari, zato si želim, da bi iz vsake situacije potegnili nekaj lepega, kar jih bo utrjevalo v prepričanju, da je življenje lepo.

David Preložnik, profesor glasbe na gimnaziji Celje – Center

WEB3-DAVID-PRELOZNIK.jpg
JAKOB PIRŠ
Gotovo je ob letošnjem novem šolskem letu veliko mešanih občutkov, žal tudi nekaj negativnih. Pri svojem delu vedno skušam izhajati iz dejstva, da je delo učitelja ustvarjalno; to je eno izmed glavnih vodil pri mojem delu tudi v tem drugačnem času. V veliko oporo mi je delovno okolje in vzdušje naše šole, saj imamo moto, da sta znanje in ustvarjalnost gibalo sveta. Svet je na preizkušnji in na nas je, da ga obrnemo v pravo smer. Upam, da bomo v tem času tudi v šolstvu naredili kaj na sebi, da bomo delali in poučevali tudi zunaj okvirjev, za življenje, ne samo za sistem. Potrebno bo več zaupanja in zavedanja, da je izobraževalni sistem eden izmed temeljev družbe. In sporočilo dijakom … Učimo se in delajmo za življenje! Šola naj bo izziv, četudi v tem času dobiva tudi drugačne oblike dela. Ne smemo dopustiti, da bi trenutno dogajanje v svetu zaviralo našo ustvarjalnost in učenje. Šola smo ljudje in vsi udeleženi moramo biti med seboj v povezanosti ter zaupanju, v trenutni situaciji še toliko bolj. Sprejmimo trenutne razmere odgovorno in z izzivom, da naredimo svet boljši.

web 3 dragica šeh

Preberite še:
Profesorica je od doma še vzgojiteljica in kuharica, mož pa ravnatelj in hišnik

Klara Zidanšek Otrin, učiteljica slovenščine na Osnovni šoli Komenda Moste

rbt
OSEBNI ARHIV

Predvsem sem zelooo vesela, ker bomo pouk začeli v šoli, in močno upam, da ga bomo tako pripeljali tudi do konca junija. Pouk bo precej drugačen, kot smo ga navajeni, kar bo od vseh nas zahtevalo tudi precej potrpežljivosti in prilagajanja, a morda je prav tukaj možnost za napredek v naših medsebojnih odnosih.

Sporočilo učencem pa … Bodite radovedni (pa tudi potrpežljivi), namesto pred telefon ali drug zaslon pojdite popoldan raje na igrišče ali preberite dobro knjigo in naj vam bo v šoli prijetno!

Anja Rajter, učiteljica na Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana

anja rajter
LOJZE GRČMAN | ALETEIA
 Seveda je prisotne nekaj negotovosti. Bom zmogla odgovoriti na potrebe učencev? Se bo novi učenec dobro vklopil med sošolce? Se bova z novim sodelavcem dobro ujela?
Sem pa hvaležna, da imam službo in plačo. Da me je Bog poslal med te učence. Da imam podporo vodstva, sodelavcev in staršev. In se veselim novih priložnosti, izzivov in blagoslovov ter rasti otrok, ki so mi zaupani. S svojimi učenci si želim delati na tak način, kot bi si želela, da bi drugi delali z mojimi otroki: jim postavljati meje, jih spodbujati k rasti in premagovanju ovir, hkrati pa jim nuditi varno okolje, v katerem lahko priznajo lastno šibkost in najdejo tolažbo. Družite se, smejte se, glejte skozi okno, preskakujte ovire in se skušajte vsakič znova spomniti, da so ovire samo kamni, po katerih lažje pridemo na drugi breg reke. Takrat, ko je svet najbolj črn, ko najbolj ne vemo, kaj in kako … takrat nas Jezus nosi v svojih rokah. Povabimo ga, naj reši tiste zagate. Priznajmo mu, da ne zmoremo več. In se prepustimo njegovim močnim tesarskim rokam. In še: tvoj angel varuh in Sveti Duh že znata vse tisto, kar učitelj od tebe zahteva. Prosi ju za pomoč.

KIDS BACKPACK

Preberite še:
Obredi, ki bodo prvi šolski dan naredili prijetnejši

Petra Erjavec, učiteljica na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja

PETRA ERJAVEC
TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

V šolsko leto vstopam z veseljem, ker nam je omogočeno, da bomo svoje delo opravljali v šoli in tako lahko z učenci in sodelavci vzpostavljali živi stik. Seveda je letošnje leto posebno in začetek šolskega leta prinaša tudi nekatere dodatne skrbi, vendar to ne sme zasenčiti našega osnovnega poslanstva.

Šolarjem želim, da bi v šolsko leto vstopili z iskrico v očeh, vedoželjnostjo, veseljem, ker bodo lahko skupaj s prijatelji gradili nove vezi. Hkrati pa bi jih pozvala k odgovornemu ravnanju z mislijo na vse, ki jih lahko s svojo odgovornostjo zaščitijo.

Jurij Pavel Emeršič, profesor na Gimnaziji Želimlje

WEB3-JURIJ-PAVEL-EMERSIC-2.jpg
IVO ŽAJDELA | DRUŽINA
V letošnje šolsko leto vstopam z nekaj več negotovosti. Ne vem, ali nas bo novi val okužb ponovno prisilil v pouk na daljavo; upam pa, da bomo čim več naredili “v živo”. Sporočilo dijakom ob začetku šolskega leta pa je: takoj na začetku pljunite v roke (pa nikar dobesedno) in upajmo, da ostanemo čim več časa pri klasični obliki pouka.

EDUCATION

Preberite še:
12 navdihujočih navedkov za naše učitelje in učiteljice

Maja Sušin, učiteljica na Osnovni šoli Veliki Gaber

WEB3-MAJA-SUSIN.jpg
OSEBNI ARHIV

Čeprav že 15 let začenjam šolsko leto kot učiteljica, zadnje avgustovske dneve čutim podobno vznemirjenje kot takrat, ko sem bila šolarka. Vedno je malo negotovosti in skrbi: Kako bom začela? Bom učence znala navduševati? Se bomo s starši slišali in skupaj iskali, kaj je dobro za otroka? Se bomo srečevali v učilnicah ali v spletnih okoljih? Še preden pa se zares odprejo šolska vrata, skrbi postajajo vse manjše. Vame se naseli predvsem veselje in prijetno pričakovanje. Hvaležna sem, da sem zadnjih nekaj let delala med odličnimi sodelavci, zdaj pa začenjam v novi sredini in se veselim novih izzivov. Veliko bo novih obrazov in priložnosti, da se bomo drug od drugega učili in se bogatili. Rada sem učiteljica.

Prav to želim tudi šolarjem: da bi bili radi to, kar so. Da bi ohranjali vedoželjnost, se sproščeno učili iz napak, se veselili uspehov in negovali prijateljstva s sošolci. Da bi v sebi in drugih iskali najboljše.


ANXIETY

Preberite še:
Prvič v šolo. Kako otroku pomagati pri tem pomembnem koraku


FIRST,DAY,COLLEGE

Preberite še:
11 zavetnikov za bodoče srednješolce




Preberite še:
Molitev za učitelje in sošolce – zakaj pa ne!?

Tags:
šola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.