Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Obredi, ki bodo prvi šolski dan naredili prijetnejši

KIDS BACKPACK

Unguryanu I Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 29/08/19

Prvi šolski dan naj bo za otroka vesel in prijeten dogodek

Pri ustvarjanju sproščenega vzdušja ob (ponovnem) vstopu v šolo si lahko pomagate s kakšno tradicijo, ki jo posvojite in s katero ta dan obeležite vsako leto. Nič hudega, če so vsi vaši otroci že v šoli in do sedaj na začetku septembra niste imeli posebnih običajev. Pa začnite letos!


SCHOOL SUPPLIES

Preberite še:
Tako se lahko že med počitnicami pripravite na novo šolsko leto

Fotografirafije za spomin

Fotografirajte svojega otroka/otroke na prvi šolski dan vsako leto na istem mestu, v istem položaju. Vsaka fotografija bo lep spomin skozi vse šolsko leto – od tega, kakšno vreme je bilo v začetku septembra, do tega, kakšno torbo je otrok nosil v šolo tisto leto. Predvsem pa bodo po devetih letih šolanja te fotografije, ko jih boste zložili drugo poleg druge, čudovit pregled otrokovega odraščanja.

Izmerite se

V hiši določite za vsakega otroka poseben prostor – podboj, steno ali kar merilno lestvico – kjer boste vsako leto na prvi šolski dan označili njegovo višino. Gotovo si želite vizualno zaznamovati, kako majhni (veliki) so bili, ko so se prvič odpravili v šolo, ko so vstopili v peti razred in koliko, ko so prvič vstopili v srednjo šolo. Prvi šolski dan – kot čas za sveže začetke – je kot nalašč, da otrok preveri, koliko je v preteklem letu zrasel.


PETRA ERJAVEC

Preberite še:
“Kot učiteljica takoj opazim, pri katerem otroku so starši na moji strani in pri katerem ne”

Odhod z napovedovalcem

To bo predvsem všeč fantom in bi bila lahko naloga, ki jo prevzamejo očetje: svoje otroke ob odhodu skozi domača vrata na prvi šolski dan napoveste, kot da so pomembni športniki, ki prihajajo na prizorišče tekme. Verjetno se vam zdi bedasto, da bi z bobnečim glasom vzklikali: “In zdaj skozi vrata prihaja Jaka, pogumni 9-letnik, ki na današnji dan pogumno vstopa v četrti razred!” Ampak verjemite, otroci bodo uživali, predvsem pa se bodo počutili zelo pomembne.

Ljubezen skozi želodec

Ob dobri hrani je človek težko nezadovoljen. Še tisti otroci, ki jim je zelo težko ob ponovnem začetku šolskega leta, se prvega dne lahko veselijo zaradi obeta dobre hrane. Lahko začnete tradicijo, da na prvi šolski dan vso družino peljete na kosilo v priljubljeno restavracijo. Ali pa ta dan pripravite otrokovo najljubšo jed. Če želite ostati skromni, bo dovolj že kak sladoled ali tortica po kosilu.


ZABAWA Z DZIECKIEM

Preberite še:
Stvari, ki si jih otrok v otroštvu najbolj zapomni

Čustven zajtrk

To pa je tradicija predvsem za mame. Če vaš delovni urnik ni preveč natrpan, lahko na prvi šolski dan organizirate zajtrk (ali vsaj kavo) z mamami sošolcev in prijateljev vaših otrok, s katerimi se podružite in poklepetate, potem ko oddate otroke v šolo. Gotovo si imate – prav tako kot vaši otroci – marsikaj povedati, po tem ko se vse poletje niste videle.

Med tem druženjem lahko date duška tudi čustvom, ki ste jih pred otroci skušale skriti – če ste se morale delati pogumne, v zavetju drugih mam lahko potočite solzo, če ste vesele, da boste zdaj ob dopoldnevih proste obveznosti do otrok, lahko mirno izpoveste svoje navdušenje.


Franc Ivanocy

Preberite še:
Prekmurski Slomšek, ki je branil pravice Slovencev


COACHING

Preberite še:
Vzemite svoje misli v svoje roke! Kako? Psihoterapevt odgovarja


POPE FRANCIS

Preberite še:
Kakšen je vsakdan papeža Frančiška?

Tags:
otrocišola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.