Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 pomembni koraki v trenutku, ko ima vaš otrok izbruh jeze

BABY CRYING,

ZephyrMedia | Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 24/08/20

Situacija, v kateri se slej ko prej znajde vsaka mama ali oče

Vam se nujno mudi po opravkih, vaš otrok pa ravno v tistem trenutku noče sodelovati, se vrže na tla in se glasno upira. Vam je to kaj znano?

Okoli drugega leta otrokove starosti se začne. O čem govorim? O izbruhih jeze, seveda. Čeprav so ti lahko intenzivni in neprijetni (še posebej, če se zgodijo v javnosti), pa so, kot pravi Tanith Carey, avtorica knjige Kaj razmišlja moj otrok, povsem normalen del otrokovega razvoja.


ANGRY

Preberite še:
“Imava otroka z Aspergerjevim sindromom, stari starši pa naju krivijo za njegove izpade”

Izbruh jeze se zgodi, ko vaš otrok ne ve, kako bi se drugače spopadel s situacijo in z močnimi čustvi, ki so se nabrala v njem. Zato je pomembno, da se v takšnem trenutku odzovete pravilno in mu znate pomagati. Kot starši morate v takšnih trenutkih ohraniti mirno kri in se zavedati, da ti izbruhi ne pomenijo kljubovalnosti, pač pa pomenijo samo, da se vaš otrok še ne zna drugače izraziti.

Kaj torej lahko storite?

Ko pride do izbruha

Trije pomembni koraki, ki jih naredimo v trenutku, ko pride do izbruha, so:

1. Poskrbeti za varnost

Poskrbite, da otrok ne more poškodovati sebe oziroma kogarkoli ali česarkoli. Če je treba, izpraznite prostor ali odnesite otroka drugam.

2. Ostati ob otroku in biti miren

Ves čas izbruha bodite v bližini, a otroka ne ogovarjajte in ga ne prepričujte, naj se ustavi. Prav tako ga ne glejte v oči. Če boste vi mirni, se bo lažje pomiril tudi otrok.

3. Olajšati pot k pomiritvi

Ko bo najhujše mimo in so bo otrok začel umirjati, ga z nežnim glasom ali dotikom pomirjajte in ga spodbujajte, naj se odzove mirneje.
Preberite še:
Vzgojni izzivi: “Veliko bolj lahko z otrokom sodelujemo, če mu pustimo, da stvari naredi sam”

Kako izbruhe omejiti

Ko ste rešili neko konkretno situacijo, pa je vaša naslednja naloga, da izbruhe preprečite oziroma da poskušate zmanjšati njihovo število. To lahko storite na dva načina:

  • Razumne meje

Poskrbite, da izbruh ne bo postal učinkovit način, s pomočjo katerega bo otrok dosegel tisto, kar hoče.

  • Rutina, izbira, opozorilo

Naslednje izbruhe lahko preprečite tako, da uvedete rutino, ponudite dve možnosti, pa tudi, da otroka opozorite vnaprej, da se bo nekaj spremenilo (da boste na primer šli v trgovino in bo on šel z vami).


BOY,CRYING,SCHOOL

Preberite še:
Šolska psihologinja, ki na izviren način blaži vedenjske izbruhe učencev


Mother talking with son

Preberite še:
6 stavkov, ki jih ne smete reči otroku


MARKO JUHANT

Preberite še:
Otroci so vztrajni. Če nam to ni všeč, pravimo, da so trmasti

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.