Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Cerkve, ki podirajo rekorde

CATHEDRAL COLOGNE

CC

Veronika Snoj - objavljeno 15/02/18

Najvišje, najdaljše, najstarejše: katere cerkvene stavbe se lahko pohvalijo z omenjenimi presežniki? 

Najvišja: v Ulmu v Nemčiji

Za najvišjo cerkev, ki sega kar dobrih 161 metrov v višino, velja luteranska cerkev Ulm-Minster v mestu Ulm na jugu Nemčije. Po več kot petsto letih gradnje je bila cerkev dokončana leta 1890, zvonik pa so podaljšali naknadno z namenom, da bi lahko prekašali višino stolnice v Kölnu.

ULM CATHEDRAL
FLICKR

Toda nazivu najvišje cerkve na svetu so šteti dnevi: po višini bi jo ob koncu gradnje morala za devet metrov preseči Gaudijeva Sagrada Familia v Barceloni. Za lažjo predstavo: v Sloveniji za najvišjo cerkev z 69 metri velja cerkev sv. Jožefa v Ljubljani.


WOOD CHURCH,NORWAY

Preberite še:
Svetniki in zmaji: lepota skandinavskih cerkva

Najdaljša: v Vatikanu

Nekatere cerkve stremijo v višino, druge se ponašajo z dolžino: po tem kriteriju prvo mesto pripada vatikanski renesančni baziliki sv. Petra, ki so jo gradili med letoma 1506 in 1626. Cerkev je dolga kar 220 metrov in se lahko pohvali tudi kot cerkev z največjo prostornino, ki obsega kar pet milijonov kubičnih metrov.

VATICAN BASILICA ST. PETER'S
PIXABAY

Če se znova spomnimo na naše kraje: najdaljša cerkev Sloveniji je bazilika Žalostne Matere Božje v Stični, dolga je vsega 60 metrov.

Pod zemeljsko površino pa se največja podzemna cerkev nahaja v Seulu, v glavnem mestu Južne Koreje. Njena površina obsega 8.418 m², v njej pa lahko sedi kar 9.380 ljudi.


CHURCH LAS LAJAS SANCTUARY

Preberite še:
Američani so med cerkve na najbolj nenavadnih krajih uvrstili tudi blejsko

AQABA CHURCH
PUBLIC DOMAIN


MAN PRAYING CHURCH

Preberite še:
“Ne bom več hodil v cerkev!”

Najstarejša: v Akabi v Jordaniji

Mnenja se pri slednjem kriteriju sicer krešejo, toda obstala je trditev, da je najstarejša znana cerkev, zgrajena v obredne namene, cerkev iz mesta Akaba v Jordaniji.

Arheologi so jo odkrili šele leta 1998, ocenjuje pa se, da je bila zgrajena med letoma 293 in 303, torej nekaj desetletij pred baziliko Svetega groba v Jeruzalemu in baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu.

Za najstarejšo krščansko stavbo v Sloveniji velja kapela Svetega Jurija na Svetih Gorah, ki se jo umešča v 9. ali 10. stoletje.


NAHUEL HUAPI

Preberite še:
Slovenec, ki je bil v Argentini 20 let nepremagljiv


SISTERS OF SAINT CLARE

Preberite še:
Red, ki se je v Slovenijo vrnil po 200 letih


ANA SUBIC

Preberite še:
Slovenska dijakinja pometla z vso konkurenco

Tags:
Vatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.