Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Čudežna” beseda, s katero začnite stavek, ko želite okregati otroka

FAMILY

Wavebreakmedia - Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 28/04/20

 Več strpnosti, manj napadalnosti, manj možnosti za prepir

Otroke že zelo zgodaj naučimo tri pomembne “čudežne” besede: prosim, hvala in oprosti.


TEENAGER

Preberite še:
8 nasvetov za dober pogovor z najstnikom

Specialni pedagog Marko Juhant pa v svoji knjigi Recepti v vzgoji predstavlja prav posebno besedo, ki je namenjena staršem in je prav tako “čudežna”. Uporabili naj bi jo takrat, ko v družini pride do prepira ali ko otrok kakšno ušpiči.

To je beseda kadar.

Zakaj ravno kadar? Kot pojasnjuje Juhant, bo ta beseda prinesla strpnost v pogovor in izboljšala možnosti za urejanje težave.

Zamujanje, prikrita slaba ocena, …

Poglejmo na primeru: Hči se je odpravila na kolesarjenje. Dogovorili ste se, da se vrne do določene ure. Ker zamuja, ste jezni. Kako se odzovete?

Slab odziv: “Že spet zamujaš. Koliko je ura? Dovolila sem ti, da greš kolesarit, če boš zagotovo pravi čas doma!” Boljši odziv: “Kadar zamujaš, me skrbi, da se ti ni kaj zgodilo, še posebej, če si s kolesom.”

Parents - Child - Education - Argument

Preberite še:
Kaj storiti, ko vzgoja vnaša razdor med zakonca?

Ali pa primer, ko otrok dobi slabo oceno. Namesto da se nanj jezimo, je odziv, ki ga priporoča socialni pedagog, takšen:

“Kadar dobiš slabo oceno, povej. Naredila boš načrt, kako boš oceno popravila. Če izvem šele na govorilnih urah, me to neprijetno preseneti.”

Tak odziv je veliko manj napadalen, možnosti za pogovor so odprte. Manj možnosti za prepir in zaplete dosežete z eno samo besedo. Poskusiti ni greh. Seveda pa to ni beseda, ki bi jo uporabljali le takrat, ko pride do zapleta z otroki in najstniki. Povsem uporabna je tudi v pogovoru z odraslimi.


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Kako pravilno začeti prepir? Priročnik za ženske


HELP

Preberite še:
Prepiri z najino 12-letnico naju spravljajo ob živce. Kaj storiti?


TEENAGE GIRL

Preberite še:
11 namigov, kako shajati z napornim najstnikom

Tags:
družinavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.