Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 19. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Igrajte se družabne igre, za katere ne potrebujete dodatnih pripomočkov

Liderina - Shutterstock

Shutterstock

Edifa - Urška Kolenc - objavljeno 06/04/20

Igre, ki lahko ostanejo priljubljene še dolgo po koncu karantene

Animiranje in kratkočasenje otrok, ki se v tem času ne smejo družiti s prijatelji in vrstniki, je gotovo zahtevna naloga vsakega starša. Predstavljamo vam nekaj družabnih iger, za katere ne potrebujete dodatnih pripomočkov, ob igranju pa se bo gotovo zabavala in kratkočasila vsa družina.


DZIECI

Preberite še:
Ste za družabno igro? Poglejte, kakšne koristi imajo!

Igre ugibanja

  • Toplo in hladno

Eden od igralcev sam pri sebi izbere poljuben predmet v prostoru, ostali pa morajo s premikanjem po prostoru ugotoviti, kateri predmet si je izbral. Pri tem jim oseba, ki si je izbrala predmet, odgovarja s toplo, če so blizu ugotovitve, ali s hladno, če se predmet nahaja popolnoma drugje.

  • Kdo sem?

Igralec si v mislih izbere določeno osebo oz. žival. Ostali morajo ugotoviti, katera oseba oz. žival je, tako da mu postavljajo vprašanja, na katera lahko odgovarja le z da ali ne.

  • Ugibanje besed na določeno črko

Pri tej igri je zaželeno, da ima vsak igralec na voljo list papirja in pisalo, kamor narišete razpredelnico.

V stolpce zapišete naslednje kategorije: ime, priimek, rastlina, žival, predmet, država, mesto, zvezdnik … Eden od igralcev nato izbere poljubno črko abecede. Vsi prisotni morajo poiskati ime, priimek, mesto itd., ki se začne z določeno črko. Zmaga tisti, ki prvi pravilno izpolni vse kategorije.

Igro lahko otežite tudi tako, da se jo igrate v katerem od tujih jezikov, če ga/jih otroci seveda že obvladajo v tolikšni meri.


GAME

Preberite še:
“Smrtno resne” ali noro zabavne družabne igre

RODZINA
Nikodash | Shutterstock

Pesmi

  • Poimenujte skladbo

Igralec z zaprtimi usti mrmra melodijo poljubne pesmi. Ostali morajo ugotoviti naslov pesmi.

  • Karaoke

Vsak si izbere najljubšo pesem, ki jo nato zavrtite po radiu/telefonu. Ko za nekaj sekund stišate glasnost, jo mora oseba še naprej prepevati.

  • Malo drugačna pesem

V besedilu pesmi, ki jo vsi dobro poznate, vse besede, ki se začnejo na določeno črko, zamenjajte z drugo črko. Lahko zamenjate tudi celotno besedo. Smeh je zagotovljen, otroci pa se bodo naučili, da ena črka spremeni pomen besede.


PLAYING WITH CHILD

Preberite še:
Vzgajati prek igre. Kako?

Igre domišljije

  • “Potem pa …”

Eden od igralcev začne pripovedovati zgodbo. Po nekaj minutah zaključi pripovedovanje s “potem pa …”  in preda besedo drugemu igralcu, da s pomočjo domišljije nadaljuje zgodbo.

  • Nizanje besed

Eden od igralcev začne igro s poljubno besedo. Naslednji, ki je na vrsti, mora povedati novo besedo, ki se začne z zadnjim zlogom prejšnje besede.


MATKA Z SYNEM

Preberite še:
To se dogaja v vaših možganih, ko se igrate z otrokom

Igre za koncentracijo

  • Telefon

Igralci sedijo v krogu. Prvi desnemu sosedu na uho zašepeta kratek stavek. Ta ga mora brez vprašanja povedati naprej tako, kot ga je razumel. Stavek potuje naokrog, dokler ne ga zadnji igralec glasno ne ponovi. Končna poved bo gotovo precej drugačna od prve. 😉

  • “V svoji sobi sem našel …”

Prvi igralec pravi: “V svoji sobi sem našel nekaj knjig.” Naslednji igralec ponovi stavek in na koncu doda še en predmet. Vsak naslednji igralec mora ponoviti vse prej naštete predmete in dodati novega. Kdor se pri naštevanju zmoti, izpade iz igre.

  • “Kaj naj dam v košaro?”

Igro začne eden od staršev: “Grem v trgovino. V košaro ne morem dati ničesar, kar vsebuje črko (izmislite si poljubno črko). Kaj naj dam v košaro?” Otroci po vrsti iščejo primerne izdelke, ki ne vsebujejo določene črke.

Igro lahko otežite tako, da lahko v košaro položite le predmete, ki se začnejo na določeno črko.

  • Zgodba z vrzelmi

Eden od staršev pripoveduje zgodbo in se vmes občasno ustavi. Otroci morajo uganiti manjkajoče besede in jih vstaviti v zgodbo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.




Preberite še:
“Nič te ne sooči s seboj tako neposredno kot lasten otrok”




Preberite še:
Duhovnik z avtizmom: Diagnozo danes vidim kot blagoslov


MUSICIAN

Preberite še:
Bo ta priredba pesmi postala hit karantene?

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.