Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Nič te ne sooči s seboj tako neposredno kot lasten otrok”

web3-urska-repnik-doula.jpg

OSEBNI ARHIV

Barbara Oprčkal - objavljeno 02/04/20

Ženska ženski ‒ mama, žena, prijateljica, svetovalka za dojenje in poporodna doula Urška Repnik

Urška (Mamami, pomoč pri dojenju in podpora po porodu) je mamica dveh otrok, ki se je po svojem prvem porodu srečala s poporodno depresijo in težavami z dojenjem. Skozi to zelo težko obdobje ji je takrat med drugim pomagala tudi svetovalka za dojenje. Poklic, ki jo je tako pritegnil, da ga danes z veseljem opravlja tudi sama.

Poleg svetovalke za dojenje je Urška tudi svetovalka za uvajanje hrane in soustanoviteljica spletne šole za starše veva ter soorganizatorka festivala Dojiva se.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealno je, da zjutraj vstanem pred vsemi in opravim svoj jutranji ritual suho ščetkanje, žvrkljanje olja, kak čaj. Zgodi se preredko, ker doma vsi radi spimo in ker grem ponavadi pozno spat, tako da običajno najprej peljem otroka v šolo in vrtec in si potem vzamem ta čas zase.


KARMIENIE PIERSIĄ

Preberite še:
Dojenje je lahko zelo lepo, lahko pa tudi zelo težko

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Dobro jutro. Lepa si.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Ker je nega sebe kot ženske pomembna za stik s seboj in odnos s seboj. Pomembno mi je, da se dobro počutim. Zaradi službe se ne morem veliko ličiti (kar se sicer rada), ampak s tem, da se drugače uredim, pokažem tudi neko mero spoštovanja do strank in sebe. Pa da ne bo pomote tudi dnevi v preveliki trenirki so super. 😊

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Ker sta mi otroka odstrla obzorja, za katera prej niti vedela nisem, da obstajajo. Ob prvem res lepem porodu sem prišla v stik z globinami, ki jih raziskujem že ves čas materinstva. Nič te ne sooči s seboj tako neposredno kot lasten otrok in nič ti ne da boljše spodbude za delo na sebi.

In nenazadnje če ne bi imela otrok, ne bi nikoli počela tega, kar počnem. V svoji službi res izjemno uživam in spoznavam čudovite ljudi.


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

web3-urska-repnik-doula-aleksandra-sac5a1a-prelesnik.jpg
ALEKSANDRA SAŠA PRELESNIKPreberite še:
Mlada mamica izgubila bitko z rakom. To je njena zgodba.

5. Kako se ob vseh obveznostih, dveh otrocih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Najlažje je to postalo, ko sva se zavedla, da je to preprosto treba narediti, tudi če komu od naju ni do tega in bi raje bral ali gledal TV ali če imava veliko dela. Da je najin odnos temelj družine in da morava vlagati vsak vase in v naju. Čas za naju sva morala preprosto dati v urnik. Se zavestno odločiti, kdaj si vzameva čas in se tega držati. 

Za odnos je treba delati, po toliko skupnih letih ni nič več samoumevno.

6. Ste svetovalka za dojenje in poporodna doula. Kaj je, glede na vaše izkušnje, tisto, kar mlada mamica v dnevih in tednih po porodu najbolj potrebuje in katere so tiste besede in dejanja, ki jo v tem obdobju še posebej prizadenejo?
Predvsem potrebuje nekoga, ki ga bo iskreno zanimalo, kako se počuti ona. Vsi se osredotočijo samo na dojenčka, nosijo mu plišaste igračke in kvačkane copatke. Naj raje mami prinesejo juho in kakšen štrudelj, to bo najboljše darilo.

Predvsem pa previdno z dajanjem nasvetov. Jasno, vsak bi želel samo pomagati, a problem je, ko ob množici nasvetov novopečene mame na koncu ne slišimo več lastne intuicije.


DRUŽINA ŠIJANEC

Preberite še:
Študentska mama: “Ko si mlad, pri kakšnih stvareh manj kompliciraš”

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Uf, moje življenje je bilo polno ne ravno lahkih preizkušenj. 😊 Ena teh, o katerih lahko spregovorim javno, je recimo čas po prvem porodu oz. težave z dojenjem in poporodna depresija. Bilo je res izredno težko, ampak od takrat si bolj zaupam, zaupam tudi lastnemu instinktu in se bolj postavim zase. 

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Nimam posebne misli, se pa vedno spodbudim, da premislim, prediham situacijo, malo počakam, se s kom pogovorim in potem na dogodke pogledam z distance. Pomaga.

9. S čim, kje, kako se duhovno napolnite?
Predvsem ob pogovorih in druženjih z enako mislečimi ženskami, ki raziskujejo podobne teme, in na jogi plesa.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Ker zmoremo ustvariti in roditi novo bitje. Zame je to čudež. Pa naša cikličnost, ker smo hkrati lahko v toliko vlogah in to obožujem! Tega ne bi nikoli zamenjala z moškimi. 

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

Izkušnje, misli in nasveti. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.