Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 19. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Smrtno resne” ali noro zabavne družabne igre

GAME

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Petra Kmetič - objavljeno 18/02/18

Pestra ponudba za kratkočasenje

Kdo ne pozna družabnih iger, kot so človek ne jezi se, spomin, domine, šah, mikado, igre s kartami? Ko pomislimo na družabne igre, se pogosto spomnimo na igre iz otroštva, ki nas danes ne zabavajo tako zelo, kot so nas v mlajših letih. Pa vendar tudi za mlade (in odrasle) obstaja ogromno dobrih in zabavnih iger.

Igre se razlikujejo po številu igralcev, ki lahko igro igrajo, času igranja, starosti igralcev, težavnosti, razširitvah, ciljni publiki, to so lahko otroci, mladina, družine, odrasli. Prav tako so tematsko raznolike: abstraktne, dedukcijske, znanstvenofantastične, spretnostne, hitrostne, strateške, trgovalne, ekonomske …


TROUBLE WITH HOMEWORK

Preberite še:
Kako in kdaj otroku pomagati pri učenju


TIRED DAD

Preberite še:
5 iger, ki se jih lahko igrate z otroki, tudi ko ste na smrt utrujeni

Kratek seznam iger, ki jih je gotovo vredno preizkusiti:

Codenames

Codenames lahko igra, ki jo lahko igrata 2 osebi ali največ 8 oseb. Igra traja približno 15 minut. Igralci v dveh skupinah s pomočjo asociacij ugibajo besede, ki jih poskuša opisati skrivni agent.

Dixit

Igra za 3–6 oseb nam vzame približno pol ure. Je domišljijska družabna igra ugibanja, ki je poznana po resnično lepih ilustracijah.

Naseljenci otoka Catan

Osnovna igra je namenjena 3–4 igralcem in traja približno 75 minut. S trgovskimi in taktičnimi spretnostmi igralci poizkušajo naseliti otok Catan. Navdušenci nad to igro jo običajno igrajo z različnimi razširitvami.


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

Camel up

To je hitra igra za 2–8 igralcev, traja približno 8 minut. V tej družinski igri staviš na kamele, ki tekmujejo na dirki okoli piramide.

Yamatai

Yamatai lahko igrata 2 igralca ali največ 4 igralci, traja približno 60 minut. Cilj te strateške igre je z ladijskimi povezavami postaviti na otoku čim več svojih zgradb.

GAME OF THRONES
PIXABAY

A game of thrones: the board game

Igra je namenjena 3–6 osebam, povprečno pa traja 180 minut. Igralci zavzemajo ozemlje in se borijo za prevlado nad gradovi in utrdbami.




Preberite še:
10 nasvetov Janeza Boska za vzgojo otrok

Izgubljena mesta

To je igra s kartami za dva igralca, okviren čas igranja je 30 minut. Zelo podobna je igri Keltis (posebej različici s kartami), kar ne preseneča, saj je avtor obeh (oz. vseh treh) iger isti.

Kako do družabnih iger?

Družabne igre lahko kupimo v specializiranih ali splošnih trgovinah in na spletu. Ker je njihova cena pogosto razmeroma visoka za dijaški ali študentski žep, se splača pobrskati po spletu. Tudi v Sloveniji namreč najdemo nekaj izposojevalnic družabnih iger. Izposoja navadno traja dva tedna. V tem času igro preizkusiš. Če ti je všeč, jo lahko nato kupiš, sicer jo vrneš. Če si želiš igre izposoditi večkrat, moraš ponekod plačati letno članarino.


MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?

Ideja za darilo

Družabne igre so odlično darilo. Lahko jih kupite za god, rojstni dan ali celo za poroko. Prijatelji bodo tako imeli odličen razlog, da vas še večkrat povabijo na obisk ali druženje, za kar je sicer v času računalnikov in družbenih omrežij veliko manj možnosti.

Članek je bil objavljen v Družini št. 8.

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.