Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Teme, ki jih raje ne delite na socialnih omrežjih

KOBIETA Z TELEFONEM

Paul Hanaoka/Unsplash | CC0

Tina Martinec Selan - objavljeno 20/03/20

Socialna omrežja na nas vplivajo tako, da bi na njih najraje delili kar vse. A nekatere teme je bolje obdržati zase

Preden nekaj napišete, dobro premislite, saj bo to verjetno prebralo zelo veliko ljudi. Poglejmo, katere so tiste teme, ki se jih je bolje izogibati – in zakaj je tako.

Zelo osebne stvari iz vašega življenja

Če na socialnih omrežjih neomejeno delite zelo osebne stvari iz svojega življenja, dajete številnim ljudem veliko razlogov za opravljanje. Prav tako si na podlagi vaših objav lahko o vas ustvarijo neko sodbo, ki sploh nima prave zveze s tem, kdo ste v resnici.

Zavedati se je potrebno, da lahko vse, kar objavite na Facebooku, Instagramu in Twitterju, govori tudi zoper vas. Ko boste iskali službo, šli na razgovor, se dogovarjali za sestanek z novimi strankami in podobno, se zavedajte, da vas bodo potencialni zaposlovalci in partnerji zagotovo poguglali. Torej verjetno ne želite, da naletijo na fotografije ali zapise, ki bi vas predstavljali v napačni luči.


CHILD, SAD, SMARTPHONE

Preberite še:
Kaj se je zgodilo, ko so v šoli prepovedali uporabo pametnih telefonov

Svoje največje sanje

Psihologi verjamejo, da se ob tem, ko z nekom samo govorimo o tem, kaj so naše največje sanje in kaj bi radi dosegli, sproščajo enaki občutki, kot da bi to že dosegli. Kar pa nam lahko prepreči, da bi to dejansko uresničili, saj imamo lažen občutek potrditve že prej, preden smo sploh kaj naredili.

Prav tako nam negativne reakcije drugih, ki bodo o naših sanjah prebrali in jih komentirali, lahko odvzamejo motivacijo ali nas od našega cilja celo odvrnejo.


SMARTPHONES

Preberite še:
6 ključnih veščin iz obdobja pred pametnimi telefoni, ki jih vaš otrok mora usvojiti

Finančno stanje ter materialna lastnina

Verjetno si ne želite, da bi vas ljudje cenili le na podlagi tega, koliko imate pod palcem ali s kakšnim avtom se vozite. Poleg tega ne smemo pozabiti, da so vse to informacije, ki lahko služijo tistim, ki bi nas lahko zlorabili, oropali, nam vdrli v hišo in tako dalje.

Točne podatke, kot so priimek, naslov, lastnina, nakit, bančni račun ipd., je dobro obdržati zase, da ne bi postali tarče zlorab.

Družinske težave

Eno je, če se kdaj pošalimo na račun kakšne prigode z otroki ali partnerjem, drugo pa, če na dolgo in široko razkrivamo najbolj zaupne in intimne podrobnosti iz svojega zakona in drugih družinskih odnosov. Mnenja ljudi, ki nas sploh ne poznajo, niti v globino ne poznajo naše situacije, nas lahko negativno zaznamujejo.


Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač

Preberite še:
“Pametne naprave moramo starši umakniti, nastaviti pa knjige”

Poleg tega pa se najbolj zasebnih družinskih težav v resnici ne rešuje na družabnih omrežjih, niti se jih na ta način ne da rešiti. Za pomoč se moramo obrniti na strokovnjake.

Hvalisanje na račun lastne dobrodelnosti

Gotovo se spomnite, kaj je rekel Jezus: “Kadar pa ti daješ miloščino, naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica.” (Mt 6,3) Pomoč drugim, naj gre za dobrodelno nakazilo, donacije v obliki materialnih dobrin ali česa drugega, naj ne bodo predmet lastne hvale. Ali še huje, da bi jih sploh delali zato, da bi vsi videli, kako dobri smo.

Nasprotno, zadržimo podrobnosti zase. Če pa se spomnimo dobrodelne akcije, h kateri lahko pristopijo tudi drugi in bi jo lahko zasnovali širše, je to zagotovo razlog za deljenje, saj lahko več ljudi naredi toliko več dobrega.
Preberite še:
Zaradi koronavirusa nista mogla praznovati 67. obletnice, a ji je vseeno pripravil presenečenje


GRANDFATHER

Preberite še:
“Očetova naloga je, da otroke popelje v svet”


ANA ZAJC SMOLČNIK

Preberite še:
“Vse težje življenjske preizkušnje so se pozneje izkazale za nekaj dobrega”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.