Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Vse težje življenjske preizkušnje so se pozneje izkazale za nekaj dobrega”

ANA ZAJC SMOLČNIK

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 19/03/20

Ženska ženski – žena, mamica in glasbenica Ana Zajc Smolčnik

Slovenjgradčanka Ana Zajc Smolčnik je predana glasbenica. Po poklicu je profesorica flavte, poleg tega inštrumenta poučuje še pikolo in komorno igro. Je dolgoletna članica Pihalnega orkestra Slovenj Gradec.

V prostem času se rada ukvarja s športom, bere ali pleše salso. Čas najraje preživlja z možem in otrokoma. Skupaj se radi udeležijo kakšnega koncerta ali obiščejo muzej oziroma galerijo, vedno znova pa jih navdušijo in povežejo potovanja. Dejavno so vključeni tudi v domačo župnijo v Slovenj Gradcu.


POLONA MEŽNAR

Preberite še:
“Trudim se, da bi vsak dan rekla: ‘Uau!’, da bi se vsak dan navdušila ali začudila nad nečim”

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Ponavadi vstanem z budilko in poskrbim, da sta otroka z zajtrkom ter dozo sadno-zelenjavnih vitaminov v trebuščku, z vsemi torbami, tudi za popoldanske dejavnosti, pravi čas v šoli.

Včasih nam to uspe v miru in celo z nasmehom na obrazih. To je vsekakor idealen začetek. Ker pa zelo rada spim, je še boljše prebujanje brez budilke.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Dobro, da nimam očal. 🙂 Pomembno je, da se dobro počutim.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
… se tako počutim bolje, bolj ženstveno, samozavestno in pripravljeno na dnevne izzive.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
… spoznavam ljubezen v tisočerih dimenzijah.

Lepo je opazovati otroka, ju usmerjati in jima stati ob strani ob vsakodnevnih zmagah in porazih.

Naloga matere, ki mi je zaupana, je zelo odgovorna, na trenutke težka, a prinaša največje radosti, zadovoljstvo in ponos.


KATARINA ROPRET

Preberite še:
“Materinstvo je največji čudež, ki ga lahko doživljam”

5. Kako se ob vseh obveznostih, otrocih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Obema so pomembni skupni trenutki in občutek, “da se čutiva”. Čez dan si pošljeva kakšno sporočilo z lepo mislijo, spodbudo.

Pomembne stvari rešujeva sproti. Tudi če vznikne kakšen nesporazum, ga želiva rešiti hitro in iti k počitku mirna. Pomagava si tudi s skupno molitvijo. Utrjujeva individualno in skupno povezanost z Bogom.

Včasih je skupni čas večerna urica brez otrok, domača savna, sprehod ali kakšen čaj med čakanjem otrok med popoldanskimi dejavnostmi. Veliko nama pomeni bližina in dotik, ki naju dodatno poveže, da občutek ljubljenosti in samozavesti.

Imava pa tudi skupne dejavnosti: odbojko, rada zapleševa, skupaj sodelujeva v naši živahni župniji, igrava v domačem pihalnem orkestru, kjer sva se spoznala.

Časa imamo vsi dovolj, sami pa se odločamo komu ali čemu ga bomo posvetili.


MANCA IN METOD RUDOLF

Preberite še:
“V trenutkih, ko ne gre vse po načrtih, najbolj pomaga pogovor z možem”

ANA ZAJC SMOLČNIK
OSEBNI ARHIV

6. Glasba predstavlja pomemben del vašega vsakdana, med drugim ustvarjate tudi na področju sodobne krščanske glasbe. Kaj je tisto, kar vam takšna glasba daje in kaj želite z njo sporočati poslušalcem?
Po poklicu sem flavtistka specialistka in profesorica flavte. Poučujem flavto, pikolo in komorno glasbo na glasbeni šoli v Velenju. Glasba me spremlja tako v službi kot tudi v prostem času, ko se usedem za klavir in zapojem. Velikokrat se mi s tolkali pridružita mož in sin, hči pa s petjem. Ti skupni ustvarjalni trenutki, ki nas sprostijo in povežejo, so prav lepi.

Lani sem po navdihu, ki sem ga začutila po obiskovanju srečanj Alfa, napisala svojo prvo avtorsko skladbo Moja pot. Po zanimivem spletu okoliščin – Božjemu vodstvu – mi jo je uspelo lani jeseni predstaviti na festivalu Ritem srca in jo izdati skupaj z drugimi izbranimi pesmimi na zgoščenki.


MAŠA IN BOŠTJAN LESKOVAR

Preberite še:
“Ko Boga slavimo, mu pustimo, da poskrbi za nas”
Preberite še:
1200 mladih v Ljubljani slavilo Jezusa!

Sicer sem na področju sodobne krščanske glasbe novinka in jo še raziskujem ter spoznavam. V njej sem odkrila molitev, ki mi je pisana na kožo. Odkrivam, razvijam nove talente in načine izražanja palete svojih čustev. Morda se kdo lahko v svojih izkušnjah in preizkušnjah najde v napisanem besedilu ali pa mu glasba ozdravi kakšno rano. Upam.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Vse težje življenjske preizkušnje so se pozneje izkazale za nekaj dobrega, in sicer potrebno novo znanje za pomoč drugim, večja povezanost z zakoncem in v družini, krepitev sočutja, uvid in razločevanje med pomembnimi in postranskimi stvarmi, večja samozavest, osebni odnos z Bogom …


ALES CERIN

Preberite še:
Aleš Čerin po hudi preizkušnji: “Dana mi je bila milost, da Bogu nisem nič očital”

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Vsekakor misel na moža in oba otroka. Oni so moj neizčrpen vir ljubezni, motivacije, veselja in sreče.

Sploh pa: za dežjem vedno posije sonce, Bog pa ima za vsakega od nas svoj ljubeč načrt.

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Zadnje leto redno prebiram Sveto pismo in ob besedah razmišljam. Izbrane vrstice, ki se me dotaknejo, rada zapišem, včasih dodam kakšno mini ilustracijo, svoje misli, prošnje in zahvale.

Zvečer skrbimo za skupno družinsko molitev, pri kateri vsak razmisli o svojem dnevu, se za nekaj zahvali, prosi, pa tudi pove, kaj je dobrega storil in kaj bi lahko popravil. Zdi se mi dobro, da pred spanjem opravimo refleksijo dneva, krepimo notranjo vest in smo hvaležni za vse v življenju, dobro in slabo.

V naši življenja polni župniji v Slovenj Gradcu potekajo Alfa srečanja. Premišljevanje in pogovori o različnih verskih temah znotraj manjših skupin, nagovori našega župnika Simona Potnika, glasba, ki slavi, vse to naše občestvo krepi, razširja in vsekakor duhovno napolnjuje. Tukaj odkrivam pomen skupnosti. Vidim in čutim, da osebna vera ni dovolj. Koliko lepega si lahko podarimo in naučimo drug od drugega …
Preberite še:
“Vse mame v župniji so boljše katehistinje kot jaz”

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… smo lahko kljub svoji ranljivosti, nežnosti, majhnosti – prave levinje.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.