Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se je zgodilo, ko so v šoli prepovedali uporabo pametnih telefonov

CHILD, SAD, SMARTPHONE

New Africa | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 23/10/19

K sodelovanju so povabljeni tudi učitelji

Zaradi vedno pogostejše odvisnosti od pametnih telefonov in skrb vzbujajočih posledic, ki jih ta povzroča pri otrocih in odraslih, se je šola v valižanskem mestu Llandudno odločila, da se bo reševanja problema lotila na precej neizprosen način.

Od leta 2018 je učencem v prostorih in na območju šole prepovedana uporaba pametnih telefonov – tudi med odmori. Za zgled učencem so tudi učitelje prosili, naj pred njimi telefonov ne uporabljajo.


SMARTPHONES

Preberite še:
6 ključnih veščin iz obdobja pred pametnimi telefoni, ki jih vaš otrok mora usvojiti

Velikanska razlika

Kot je za medije povedala ravnateljica šole Ysgol John Bright, Ann Webb, je prepoved, ki velja dobro leto dni, “povzročila velikansko razliko” med učenci,  ki so sedaj dosti bolj osredotočeni na druženje v resničnem življenju in opazno bolj sodelujejo pri pouku.

Ker otrok nič ne zmoti in ker ni več skušnjave, da bi nenehno preverjali dogajanje na družbenih omrežjih ali pošiljali sporočila prijateljem in družinskim članom, so “prisiljeni”, da se osredotočijo na trenutno početje. Zato ne preseneča, da je ta prepoved ugodno vplivala tudi na rezultate končnih izpitov, ki so se izboljšali kar za 10 odstotkov.


IPHONES,FAMILY

Preberite še:
Zakaj otroci v naši družini nimajo pametnih telefonov

Prepoved uporabe ves čas nadzirajo učitelji, ki učence zjutraj pričakajo pred šolo, jih pozdravijo in poskrbijo, da telefone pospravijo na varno. Tudi na šolskih hodnikih preverjajo, ali otroci upoštevajo predpisana pravila, če pa koga zasačijo pri uporabi telefona, mu napravo odvzamejo do konca pouka. Če se ta prekršek večkrat ponovi, morajo telefon v šoli prevzeti starši oz. skrbniki otroka.

Kakšne so posledice?

Čeprav so boljši izpitni rezultati seveda odlična posledica prepovedi, pa je še pomembneje, da se otroci med seboj precej več sporazumevajo in pridobivajo osnovne družbene veščine. Prisiljeni so, da se odtrgajo od digitalnega sveta, ki povzroča negotovost; od sveta “všečkov”, kritik in neprimernih selfijev. Znova jim je dovoljeno, da so preprosto učenci.


SMARTPHONE

Preberite še:
Trpeti tečnega otroka ali mu raje v roke dati pametni telefon?

“Resnično sem prepričana, da so otroci sprejeli to pavzo od družbenih omrežij, in ker so pravila povsem jasna, jih vsi upoštevajo,” je pojasnila Webbova. “To je črno-belo pravilo, ki se ga dosledno držimo.”

Če bi se več šol, pa tudi mnogi med nami, odločili, da sledimo njihovemu zgledu, bi bili v življenju gotovo malce bolj zadovoljni, pa tudi bolj učinkoviti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
S. Rebeka Kenda: Če se otrok ne zaletava v mejo, ki smo mu jo postavili, je nekaj narobe


WOMAN-HAIR-LOSS

Preberite še:
Kakšno pričesko izbrati, če imate tanke lase?


JOSZKO BRODA

Preberite še:
6 ključnih zavetnikov številčnih družin

Tags:
šolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.