Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nisem prepričan, da se želim poročiti

WEDDING

Shutterstock | Denis Babenko

Cecilia Zinicola - objavljeno 11/03/20

Ali je to slabo, če nekdo ne čuti, da bi se rad poročil? Niti ne. Morda trenutno res ni pravi trenutek za ta korak

Za zakon ni dovolj, da imamo nekoga radi in imamo z njim lep odnos. Poročiti se ne moremo, če smo zgolj zaljubljeni. Obstajajo še nekateri drugi znaki, s pomočjo katerih smo pripravljeni na tako pomembno življenjsko odločitev, kot je reči da.


PRZYSIĘGA MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Če si kristjan, poroka ni samo papir, ampak je to nebeški dotik.

Biti srečen

Veliko ljudi meni, da je cilj zakonske zveze biti srečen, a ni tako. Res je da par drug z drugim najde srečo, a cilj zakonske zveze je ljubiti in to ni tako preprosto, kot se sliši.

Vstopiti v zakon z namenom, da nas bo ta osrečil, je zato napaka. Če želimo imeti srečen odnos, se moramo najprej odločiti in biti srečni sami, ne da bi se pri tem zanašali na drugega (bili od njega čustveno odvisni).

Zakon je nekaj lepega, a zahtevnega hkrati. Če nekdo ni srečen oz. zadovoljen sam s sabo, potem ni pripravljen na zakon, saj moraš v zakonu dati najboljšega sebe. Srečni smo lahko takrat, ko smo zvesti sami sebi. Nihče se ne želi poročiti z nesrečno osebo, ki ne ve, kdo je, kaj želi in kaj ima rad.

Ko smo srečni pa je povsem naravno, da želimo to srečo z nekom deliti.


COUPLE

Preberite še:
Ali se je vaš partner pripravljen poročiti? Preverite teh 13 točk

Izbrati način življenja

Kaj razumete pod besedo zakon?

Ko se želimo poročiti, moramo za to izbrati osebo, s katero bomo delili iste vrednote in podobno gledali na to, kakšno razmerje bi želeli imeti.

Zakon je izbira načina življenja. Če ste z nekom že zelo dolgo in še vedno ne čutite, da bi bila poroka prava stvar, potem so mogoče v zraku še nekatere stvari, o katerih se morata pogovoriti.

Komunikacija je ključ do uspešnega odnosa. Pri tem imamo seveda v mislih komunikacijo iz oči v oči. Pogovori o vsem, tudi o globljih, bolj intimnih stvareh. Ob strani moramo pustiti strahove in z ljubljeno osebo deliti svoja pričakovanja in sanje.

Seveda ni mogoče, da bi pred poroko povsem poznali svojega bodočega moža ali bodočo ženo. Pomembna je predvsem odkritost. Ne moremo se poročiti, ne da bi pred tem povedali partnerju, kakšna so naša pričakovanja, naše želje za prihodnost. Zakon ni le romantična odločitev.
Preberite še:
Kaj storiti, da se bo zakonec počutil bolj ljubljenega

Biti zaljubljen

Brez ljubezni v zakonu seveda ne gre. Ljubezen je motor, ki nas žene k dejanju, ki je za vse življenje. Zakon je svobodna odločitev in pomeni popolno predanost sebe drugemu, za kar pa je potrebna predvsem ljubezen.

Včasih lahko to pravo ljubezen zelo hitro prepoznamo, včasih pa za to potrebujemo več časa. Povsem normalno je, da se ne želimo poročiti, dokler nismo povsem prepričani, da imamo ob sebi osebo, ki je “prava”. Popoln človek ne obstaja, obstaja pa popoln za vas.

Zakon je poslanstvo in ne le eden od mejnikov v življenju, ki ga želimo doseči. Zakon pomeni ljubiti in služiti drugemu.

Morda se nikoli ne boste počutili popolnoma pripravljeni, toda če imate ljubezen v svojem življenju, potem zaupajte in “skočite”.

Če ste še samski in se želite nekoč poročiti, ker želite svojo srečo z nekom deliti, potem svoje življenje napolnite z ljubeznijo in zaupanjem. Kajti Bog ima načrt za vsakogar izmed nas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


DATING

Preberite še:
Kako najti dobrega življenjskega sopotnika?


COUPLE

Preberite še:
6 korakov, kako ženi izkazati ljubezen


SINGIELKA

Preberite še:
Skrivnost, kako najti ljubezen, ko ste samski

Tags:
odnosiporokazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.