Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj se postiti tudi ob sredah?

WOMAN WAITING TO EAT

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 26/02/20

Sreda se morda zdi neobičajen dan za začetek posta, vendar je podobna petku, ko se spominjamo Jezusovega trpljenja na križu

V Katoliški cerkvi se post začne na pepelnično sredo in na ta dan, enako kot na veliki petek, velja strogi post in odpoved mesnim jedem. Zanimivo je, da so bili stoletja dolgo srede in petki postni dnevi vse koledarsko leto.

Petki so seveda smiselni, saj se takrat spominjamo velikega petka, ko je Jezus umrl na križu.


ASHES,ASH WEDNESDAY

Preberite še:
Vse, kar morate vedeti o pepelnici

Toda zakaj je Cerkev izbrala še srede?

Eden izmed razlogov naj bi bil, da so bili srede in petki v Rimu določeni kot postni dnevi zaradi izrecno grešnega vedenja, ki je na ta dva dneva vladalo med pogani. V knjigi z naslovom A Pulpit Commentary on Catholic Teaching (Komentar katoliškega nauka s prižnice, op. prev.) je avtor zapisal:

V prvi Cerkvi so bili srede in petki določeni za postne dneve. Ta izbira je bila zelo primerna, kajti sreda je bila tedaj posvečena poganskemu bogu Merkurju, bogu kraje in krivic, petek pa Veneri, boginji telesne ljubezni in razuzdanosti; s postom na ta dva dneva naj bi se ljudje pokesali za številne grehe krivic in nečistosti, saj so povsod grešili brez zadržkov, kristjani pa naj se ne bi vdajali grešnim mislim.
Judas' betrayal
Israel von Meckenem | Public Domain


FASTING

Preberite še:
Kako se po nasvetu Janeza Zlatoustega pravilno postiti

To je bil morda sprva res razlog, zakaj sta bila izbrana ta dva dneva, toda prvotni razlog za izbiro srede kot postnega dneva je bil spomin na Judovo izdajstvo, saj naj bi Juda po izročilu Jezusa izdal na sredo.

Sredin post je neposredno povezan z Jezusovim trpljenjem in nas spominja na žalostne dogodke v Jezusovem življenju. Post je postal način, kako se spokoriti za izdajstvo, obenem pa tudi opomnik, kako Jezusa vsak dan izdajamo s slabimi odločitvami.

Sreda sicer ni več postni dan vse koledarsko leto, ostanek tega izročila pa ohranjamo na pepelnično sredo, ko v Cerkvi začenjamo postni čas. K postu ob sredah sicer vabi tudi Marija v Medžugorju.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


beautiful and happy woman

Preberite še:
“Znižajte pričakovanja. Bolj boste sproščeni, zadovoljni sami s seboj in bolj samozavestni”


KRUCJATA WYZWOLENIA CZŁOWIEKA

Preberite še:
5 razlogov, zakaj se v letošnjem postu odpovedati alkoholu


Krystal Stewart

Preberite še:
Nepričakovani dvojni blagoslov, potem ko je mislila, da ne bo imela več otrok

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.