Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Razkrita skrivnost, s katero bodo vaši možgani zdravi

BRAINS

Shutterstock | Max4e Photo

Cecilia Zinicola - objavljeno 11/02/20

Najučinkovitejši način aktiviranja duševnega počutja in pozitivnih čustev je z velikodušnostjo

Richard Davidson, specialist za afektivno nevroznanost, pravi, da je “osnova zdravih možganov dobrota”. V svojih študijah je zbral veliko količino podatkov, ki kažejo, da ljudje, ki so po naravi velikodušni in altruistični, v možganih aktivirajo veziva, ki so ključni dejavnik za spodbujanje splošnega počutja.


COUPLE

Preberite še:
6 nasvetov nekega zdravnika, da bi bili srečni v zakonu

Študija kaže, da se naši možgani nenehno oblikujejo (večinoma sicer nehote), vendar pa lahko z namernim konfiguriranjem svojih misli oblikujemo svoje možgane, da se še okrepijo.

Človeška bitja prihajajo na svet s prirojeno dobroto, ki jo je treba gojiti

Če je otrok v prvih letih življenja deležen veselja in velikodušnosti, se bo zelo razlikoval od tistega, ki je bil deležen agresije in sebičnosti. Davidson pravi, da bo na koncu “vzel za svoje” eno ali drugo.

Ko smo prijazni, sočutni in velikodušni, v resnici ne ustvarjamo ničesar novega. Kar počnemo, je prepoznavanje, krepitev in spodbujanje kakovosti, ki je bila tam že od začetka.


DISAPPONITED

Preberite še:
“Da bi pozdravili bolečino, jo moramo najprej začutiti”

Sočutna skupnost

Znanstvenik to primerja z jezikom. Ljudi je treba izobraziti v neki jezikovni skupnosti, da se bodo lahko izražali. Enako velja za sočutje. Potrebujemo sočutno skupnost, da sočutje negujemo.

Znanstveni dokazi kažejo, da je najučinkovitejši način aktiviranja vezij v možganih, povezanih z dobrim počutjem in pozitivnimi čustvi, prav z velikodušnostjo. Ko živimo velikodušno, se vezja aktivirajo na trajnejši način, kot je tisti, s katerim se odzivamo na druge pozitivne spodbude, na primer ob zmagi pri neki igri.


DOCTOR ROBERT PARRY

Preberite še:
Zdravnik umetnik, ki riše nasmeh na obraze bolnih otrok

Zunanja usmerjenost v svet

Hkrati velikodušnost z osredotočanjem na tisto, kar dajemo, namesto na tisto, kar prejemamo, ustvarja bolj zunanjo usmerjenost v svet in preusmerja našo pozornost z nas na druge. “Velika amplitudna nihanja v možganih kažejo na plastičnost, kar pomeni, da se takšni možgani lažje spreminjajo in imajo več potenciala ter so bolj odporni.”

Glede na mnenja znanstvenikov si ne moremo samo prizadevati, da bi dosegli večjo blaginjo, temveč lahko prevzamemo odgovornost za svoje mišljenje. To pomeni, da smo manj ujeti, kot si mislimo, in da nam lahko preprosto dejanje prijaznosti pomaga raziskovati plastičnost našega mentalnega potenciala.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


BOOKS

Preberite še:
Knjigi, ki vam bosta pomagali, da boste na življenje začeli gledati z Božje perspektive


BEAUTY

Preberite še:
Ključ do dobrega počutja je v lastnem telesu


WEB 3 CELOVEC-KLAGENFURT-AUSTRIA

Preberite še:
To so avstrijska mesta, ki imajo slovenske korenine

Tags:
osebna rastzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.