Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

To so avstrijska mesta, ki imajo slovenske korenine

WEB 3 CELOVEC-KLAGENFURT-AUSTRIA

Johann Jaritz | CC BY-SA 4.0

Aleš Žužek - objavljeno 11/02/20

V Avstriji je kopica manjših in večjih mest, katerih imena kažejo na njihov slovenski izvor

Naši slovansko govoreči predniki so v 6. stoletju poselili zahodne dele Panonske nižine in Vzhodne Alpe. V 7. stoletju so postavili na noge prvo slovansko državo v zgodovini, ki je znana pod imenom Karantanija.


POPE GREGORY I

Preberite še:
Kratka zgodovina nastanka gregorijanskega korala

Obseg Karantanije in današnja Avstrija

Karantanija je imela središče na Gosposvetskem polju severno od Celovca in je nekoč obsegala tudi celotno avstrijsko Koroško, veliko večine avstrijske Štajerske, del zdajšnje Vzhodne Tirolske in del Solnograškega.

Zaradi srednjeveške nemške kolonizacije, torej prihoda nemško (bavarsko) govorečih priseljencev, se je večji del ozemlja Karantanije ponemčil. Do kdaj so se severno od današnje slovensko-nemške narodne meje ohranili slovensko govoreči jezikovni otoki, ni mogoče natančno ugotoviti. Morda so globoko v današnjih avstrijskih vzhodnih Alpah ponekod slovensko govorili tja do 14. stoletja.


SLOVENIAN FLAG

Preberite še:
To je kratka zgodovina simbolov slovenske države

Gradec

Na vsem ozemlju nekdanje Karantanije najdemo krajevna imena, ki razkrivajo slovenske korenine. Pri nekaterih mestih je slovenski izvor očiten. Tako je drugo največje mesto v Avstriji in prestolnica dežele Štajerske Gradec (nem. Gratz), torej majhen grad.

Gradcu so Nemci do 19. stoletju rekli Grätz. Da bi ga ločili od Slovenj Gradca, so mu Nemci rekli tudi Bayrisch-Grätz (sl. Bavarski Gradec), Slovenj Gradcu pa Windisch-Grätz.

Bistrice

Podobno je s Slovensko Bistrico (nem. Windisch-Feistritz) in Deutschfeistritz (sl. Nemške Bistrice) pri Gradcu. Sicer krajevnih imen Feistritz, ki izvirajo iz slovenske besede Bistrica, na današnjem avstrijskem vzhodnoalpskem prostoru kar mrgoli (Bistric oziroma Feistritz je vsaj 22).


JOANA OF AUSTRIA

Preberite še:
Spoznajte edino jezuitko v zgodovini

Lipnica in Loeben

Očitno slovenskega izvora je tudi štajerska Lipnica (nem. Leibnitz) tik ob avstrijsko-slovenski meji. Prvič je bila zapisana v listini cesarja Otona Velikega marca 970 kot Lipnizza.

Slovenski izvor Leobna, ki je drugo največje mesto na avstrijskem Štajerskem, na prvi pogled ni očiten. A če povemo, da je bil Leoben prvič omenjen leta 904 v darilni listini vzhodnofrankovskega kralja Ludvika Otroka mejnemu grofu Aribu kot Liupina, pa je slovenski izvor bolj očiten. Gre seveda za slovensko krajevno ime Ljubina.

Leoben je bil pozneje v virih včasih zapisan tudi kot Liuben in Loibel. Krajevno ime Leoben je soroden krajevnima imenoma Ljubno ob Savinji in Ljubelj (nem. Loibl, Leubel), morda pa tudi Ljubljani (nem. Laibach).


Ljubljana in Maribor

Preberite še:
Kako so Kranjci in Štajerci dosegli zgodovinski kompromis

Trofaiach in Trebnje

Vzporednice Ljubljana ‒ Ljubno ‒ Leoben niso edine vzporednice med krajevnimi imeni na današnjem slovenskem in današnjem avstrijskem ozemlju. Tako je na avstrijskem Štajerskem tudi mestece Trofaiach.

Koren imena kraja, kraja, ki je bil nekoč znan po železu, je slovenska beseda treb. Torej je Trofaiach po izvoru imena soroden slovenskima krajema Trebnje in Trbovlje. V bližini Trofaiacha je še veliko krajev s slovensko zvenečimi imeni: Treffning (slovensko bi mu rekli Trebnik), Trattning (Tratnik), Glanz (Klanec), Glabokke (Globoko) …

Tauplitz in Toplice

Na severozahodu avstrijske Štajerske je tudi kraj Tauplitz oziroma izvirno Toplice. Nekoč je bil tam izvir termalne vode, ki ga pa je pozneje zasul plaz. V Tauplitzu je znano smučišče, v bližini je tudi znana letalnica Kulm, ki naj bi imela tudi slovenski izvor – Holm. Tudi Phyrn (Phyrn Pass) je le popačenka slovenske besede Brdina. Phyrnska avtocesta bi tako v slovenski različici bila brdinska avtocesta.


LIGHT OF THE WORLD

Preberite še:
Umetnina, ki je v vsej zgodovini največ prepotovala

Predslovanska krajevna imena

V Sloveniji imajo od osmih največjih mest kar štiri imena predslovanski izvor: Celje (Celeia), Kranj (Carnium), Koper (Capris) in Ptuj (Petoviona). Zanimivo je, da na današnjem avstrijskem Štajerskem, vsaj med večjimi mesti, ne najdemo tako veliko predslovanskih krajevnih imen.

Je pa takšnih imen predslovanskega izvora več na današnjem avstrijskem Koroškem, verjetno zaradi bližine romansko govoreče Italije. Morda je bilo na današnjem avstrijskem Koroškem v času prihoda naših slovanskih prednikov tudi več ostankov romansko govorečih staroselcev kot na ozemlju današnje avstrijske Štajerske.

CELOVEC
JOŽE POTRPIN | DRUŽINA

Celovec

Prestolnica avstrijske Koroške Celovec je prvič zapisan v virih leta 1615 kot v Zelovzi. Po mnenju avstrijskega jezikoslovca Heinza-Dietricha Pohla je izvor imena romanski, in sicer je bilo izvirno ime kraja, kjer je pozneje zrasel Celovec, L’aquiliu, kar pomeni kraj ob vodi (verjetno je mišljeno Vrbsko jezero).


JERNEJ KOPITAR

Preberite še:
Slovenski genij, ki je spremenil evropsko zgodovino

Slovansko govoreči Karantanci so ime kraja popačili v Kvilje oziroma pozneje Cvilje, iz tega je nastal Cviljovec, nato pa Cvilovec. Besedo cviliti, to je tožiti, so Nemci prevedli kot klagen, tako da je v nemščini Celovec postal Klagenfurt.

Beljak

Tudi Beljak, ki je bil najpomembnejše mesto na Koroškem v poznem srednjem veku, ima predslovanske korenine. Verjetno je nastal iz predromanskega keltskega imena Biliakom.

Beljak je v virih prvič omenjen leta 878, ko je vzhodnofrankovski kralj Karlman dvor Trebnje (Treffen) dal bavarskemu samostanu Ötting. Pri tem se kot mejna točka podarjenega posestva omenja most v Beljaku (ad pontem Uillach).


JAKOB ALJAŽ

Preberite še:
Požrtvovalni mož, ki je v slovensko zgodovino vtisnil neizbrisen pečat

Breže

Če imata Celovec in Beljak predslovanski izvor, pa je na severu Koroške, torej dlje od soseščine romanske Italije, kraj Breže. (nem. Friesach). Breže, ime so seveda dobile po brezah, so bile prvič omenjene leta 860, ko je kralj Ludvik Nemški daroval posestvo ad Friesah salzburškemu škofu Adalvinu. V srednjem veku so bile Breže nekaj časa najpomembnejše mesto na Koroškem. V mestu so tudi kovali srebrnike.




Preberite še:
1200 mladih v Ljubljani slavilo Jezusa!


TEENAGE GIRL

Preberite še:
11 namigov, kako shajati z napornim najstnikom


ACADEMY AWARDS,OSCARS

Preberite še:
Oskarji v številkah: 11 presenetljivih dejstev

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.