Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Knjigi, ki vam bosta pomagali, da boste na življenje začeli gledati z Božje perspektive

BOOKS

TEREZA MOHAR | ALETEIA

Tereza Mohar - objavljeno 11/02/20

Dve knjižici, v katerih boste našli nekaj kratkih in poglobljenih duhovnih spodbud za vsak dan v letu

Sarah Young je avtorica več knjig z duhovno tematiko. V slovenščino sta prevedeni dve: V Tvoji navzočnosti in Vedno z Jezusom.

Avtorico je k pisanju vodilo predvsem iskanje smisla v najstniških letih, pozneje pa njena bolezen. Prav v času bolezni je posebej občutila Božjo navzočnost (od tod izvira tudi naslov njene prve knjige). Skupaj z družino se je večkrat selila po svetu, živela je tudi na Japonskem in se ukvarjala s problematiko zlorabljenih žensk.


ALESSANDRO D' AVENIA

Preberite še:
Želite bolje razumeti svoje otroke? Berite knjige tega italijanskega pisatelja!

Osrednja tema obeh knjig je stalno zavedanje Božje navzočnosti, prisotnosti v svetu, v katero lahko vstopamo kadarkoli in kjerkoli, ko vso svojo pozornost usmerimo v Jezusa. Avtorica poudarja tudi stalno hvaležnost in zaupanje Bogu, saj je prepričana, da “obe lastnosti nujno potrebujemo, če želimo živeti v Jezusovi navzočnosti in miru”.

Branje seveda ni zamenjava za naše druženje z Bogom v molitvi in v zakramentih, ampak je vsakodnevna spodbuda za iskanje Božjega obraza v molitvi, zakramentih in služenju bližnjim. Tako nas na nevsiljiv način globlje povezuje z Bogom, čeprav tega nikjer izrecno ne omenja.


Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač

Preberite še:
“Pametne naprave moramo starši umakniti, nastaviti pa knjige”

Kako sta knjigi sestavljeni?

V obeh knjigah imamo za vsak dan v letu pripravljeno kratko premišljevanje, ki temelji na določenih svetopisemskih vrsticah in nam je spodbuda za tisti dan. Pregledni in priročni knjižnici vam bosta v pomoč, da si vsak dan vzamete vsaj nekaj trenutkov zase in za Boga.

“Želela sem slišati, kaj mi Bog govori vsak dan posebej. Poslušala sem ga tako, da sem usmerila svojo pozornost na Jezusa in Njegovo besedo, ter ga prosila, da vodi moje misli. Nisem iskala glasno izgovorjenih besed, ampak Njegov obraz,” piše avtorica.


PETER SVETINA

Preberite še:
“Kdor bere z odprtim srcem, bo razumel”

Dnevne misli v knjižicah niso neposredne Jezusove besede v smislu neposrednega “nareka”, pač pa so sad premišljevanja o svetopisemskih vrsticah. Avtorica se je odločila, da bo svoje misli pisala na način, kot da jih govori sam Jezus. S tem načinom je želela bralcu približati čudovito Božje sporočilo, zapisano v Svetem pismu. Tovrstne misli bi lahko napisal vsak kristjan, ki s srcem išče Boga, se hrani in premišljuje v zakladnici Božje besede.

Zgodba, ki ima srečen konec

Knjigo V tvoji navzočnosti je napisala, da bi ljudem pomagala vstopati v Božjo navzočnost, posebej prek Božje besede. Vstopanje in prebivanje v Božji navzočnosti posamezniku prinaša mir, tolažbo in polnost življenja tudi sredi vsakdanjih stisk in težav – do česar ne prihaja, kadar Bog ni središče pozornosti v molitvi in zakramentih. Posamezniku pomaga, da na stvari, dogodke začne gledati z Božje (večnostne) perspektive.

Odlomek iz knjige:

Mediji nenehno objavljajo le slabe stvari: za zajtrk, kosilo in večerjo. Če jih boš ves čas spremljala, boš zbolela. Namesto da budno spremljaš nestalne, spremenljive oddaje, nastavi postajo na živo Besedo – na Njega, ki je vedno isti. Naj Sveto pismo prežame tvoje misli in srce in neomahljivo boš hodila po poti življenja. Tudi če ne veš, kaj te čaka jutri, si lahko prepričana, kaj te čaka na končnem cilju.

Druga v slovenščino prevedena knjiga, Vedno z Jezusom, pa bralca na podoben način vabi, da si vsak dan vzame nekaj minut za Boga. “To knjigo sem napisala za vas, da bi imeli več veselja in bi utrdili svoj odnos z Jezusom. Če ste njegovi, ima vaša zgodba nepopisno srečen konec – ne glede na to, kaj se vam zdaj dogaja.”


LECTIO DIVINA

Preberite še:
Ne veste, kako bi se lotili branja Svetega pisma? Ta preizkušena metoda bo zagotovo v pomoč

Knjigi, ki nam Božje sporočilo v Svetem pismu približata na preprost način

“V Božjo navzočnost je treba vstopiti, kakor vstopamo v dober film ali knjigo, ki nas vsega posrka vase. Če bi se v molitvi s srcem osredotočili na Boga, če bi zahrepeneli po njem in usmerili svoje misli vanj, ki je v nas in ob nas, če bi ga iskali, ga najprej slavili in se mu zahvaljevali, bi vedno okušali njegov mir, navzočnost, ljubezen in veselje,” je v uvodu knjige Vedno z Jezusom zapisal teolog Boštjan Hari iz Zavoda Kerigma.


YOUNG,MAN,MASS

Preberite še:
Prosite Boga, naj s to molitvijo očisti vaše misli in domišljijo


Pisa’s Cathedral

Preberite še:
Poleg poševnega stolpa v Pisi se nahaja še ena mojstrovina


PORNOGRAFIA

Preberite še:
Pravi problem spolno nazornih vsebin je, da razkrivajo premalo

Tags:
knjigeSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.