Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Čeprav so mnogi nasprotovali njunemu zakonu, ju je na koncu ločila le bolezen

KRIS AND PAUL SCHAROUN-DEFORGE

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Urška Kolenc - objavljeno 07/02/20

Zgodba Kris in Paula dokazuje, da ljubezen ne pozna ovir in predsodkov

V družbi je še vedno pogosto prisotno prepričanje, da par s takšnimi ali drugačnimi razvojnimi težavami ne more živeti izpolnjenega življenja tako kot drugi. Paul Scharoun-DeForge in njegova žena Kris sta dokazala ravno nasprotno. Vse do Paulove smrti sta veljala za enega prvih poročenih parov in hkrati najdlje poročenih zakoncev z Downovim sindromom na svetu.


MARYANNE AND TOMMY PILLING

Preberite še:
Srečno sta poročena že 23 let, čeprav so jima številni napovedovali žalosten konec

Ljubezen na prvi pogled

Njuna skupna pot se je začela leta 1988. Prvič sta se videla na plesu za invalide in Kris se je takoj zaljubila v Paula. Začela sta se pogovarjati in hoditi na zmenke.

Po petih letih je Kris moža zaprosila za roko, s čimer je razbila še en stereotip, da bi morali moški storiti prvi korak v zvezi. V enem od intervjujev je pojasnila: “Nasmejal me je. Pogledala sem mu v oči in v njih videla svojo prihodnost. Rekel je da.”


DOUBLING DOWN MOM

Preberite še:
Mama dvojčic z Downovim sindromom: “Izbrala bi ju točno takšni, kakršni sta!”

Opraviti sta morala številna testiranja

Tako Kris kot Paul sta bila srečna drug z drugim, vendar je bilo veliko tistih, ki so dvomili, da je par zmožen živeti skupaj. Uradniki sprva niso bili prepričani v njuno sposobnost treznega razmišljanja za sklenitev razmerja. Po letih prepričevanja in številnih testiranjih so jima leta 1993 končno dovolili, da se poročita.

V eni od ustanov, ki je namenjena invalidnim osebam, sta si ustvarila skupen dom. Oba sta našla zaposlitev. Kris se je zaposlila v restavraciji s hitro prehrano, Paul pa je delal v eni od delavnic, ki skrbi za vključevanje invalidnih oseb v skupnost.
Preberite še:
Hči, ki je očetu z Downovim sindromom napisala ganljivo pismo

Ločila ju je bolezen

Pred približno tremi leti so ugotovili, da Paul trpi za demenco, boleznijo, ki prizadene približno polovico vseh ljudi z Downovim sindromom, starejših od 50 let. Ker je potreboval več nege in pomoči, se je moral izseliti iz skupnega stanovanja, kar je Kris precej razžalostilo.

Aprila 2019 je mož umrl zaradi Alzheimerjeve bolezni. Malo pred njegovo smrtjo je par praznoval 26. obletnico zakona.


KRISTINA HOSTA

Preberite še:
“Najina poročna fotografija na ogledalu me opomni, da dan začnem s hvaležnostjo”


HEART ATTACK

Preberite še:
Pri sveti maši se je zgrudil na tla. Poleg zbranih mu je pomagal še nekdo


HUG

Preberite še:
4 razlogi, zakaj se je otrokom vredno opravičiti

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.