Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je prvih 30 minut v dnevu najpomembnejših

PORANEK Z DZIEĆMI

Dean Drobot | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 28/11/19

Sv. Janez Berchmans ni izgubljal časa: ko se je prebudil, je svoj dan nemudoma posvetil Bogu

Ali ste kdaj že imeli slab dan? Sv. Janez Berchmans je bil prepričan, da je uspeh dneva močno odvisen od tega, kako ga začnemo, posebej jutranje prve pol ure.

V delu z naslovom Življenje blaženega JanezaBerchmansa avtor Francis Goldie podrobno predstavi svetnikov jutranji urnik:

Ob štirih zjutraj je zvonec oznanil čas, ko je bilo treba vstati. Janez ga je zaslišal z globokim spoštovanjem Samuela, ko je sveti otrok ob četrtem klicu prepoznal Gospodov glas. Naredil je znamenje križa in ko je vstajal, je govoril: “Gospod, kaj želiš, da storim? Moje srce je pripravljeno, moj Bog, moje srce je pripravljeno!” Takoj ko je vstal, je legel na tla pred Križanega, ki ga je vsak večer pred spanjem postavil ob vznožje postelje.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

Prvi trenutki naj bodo namenjeni Bogu

S to predajo Bogu na začetku dneva in kratko molitvijo prve budne trenutke zaupamo Bogu in ga prosimo, naj nas vodi skozi dan. Pogosto smo v skušnjavi, da bi se prebudili z godrnjanjem in bili že navsezgodaj jezni na ves svet. S takšnim odnosom ni prav nič nenavadno, če imamo slab dan!

Berchmans pa se ni ustavil pri tem, saj je bil “prepričan, da je [njegovo drugo delo] odvisno, morda v veliki meri, od tega, na kakšen način se zjutraj prebudimo.”

Takoj ko se je oblekel, je postlal posteljo in pokleknil ter izlil svojo dušo s takšno gorečnostjo, da bi človek mislil, kako ravno končuje celonočno molitev. Zahvalil se je svojemu angelu varuhu in nebeškemu zavetniku za dan, ki je minil, za zaščito skozi ves dan in vso noč; prosil ju je, naj ga spremljata vse dni življenja, posebej ob uri njegove smrti … [poleg tega] je vsakokrat obnovil štiri sklepe – da bi bili vsaka misel, beseda ali dejanje tistega dne namenjeni zgolj Bogu v čast; da bi hvaležno prejel sveto obhajilo; da bi iz srca počastil Presveto Devico in ohranil ponižno srce; in da bi bila njegova dejanja združena z dejanji Kristusa, našega Gospoda.


SZKOŁA PUBLICZNA

Preberite še:
Tako učiteljica vsako jutro domiselno pozdravi svoje učence

Vse to je storil v prve pol ure dneva in ni izgubljal časa s počasnim vstajanjem ali poležavanjem v postelji.

Čeprav na začetku morda ne bomo premogli enake gorečnosti, ki je napajala vero in odločnost sv. Janeza Berchmansa, lahko z majhnimi koraki poskusimo slediti njegovemu zgledu. Recimo: namesto da bi pritisnili gumb za vnovično bujenje, poskusimo vstati iz postelje in Bogu namenimo nekaj ljubečih besed.

Če želimo biti bolje pripravljeni na dan, ki je pred nami, poskusimo “vstati z desno nogo” in z Božjo milostjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


klic dobrote 2019

Preberite še:
Klic dobrote 2019: Vsako človeško srce je poklicano k dobroti


BABY HAND

Preberite še:
Policista staršem pomagala do porodnišnice in rešila življenje Maticu


BLACK FRIDAY

Preberite še:
Kaj moramo vedeti o črnem petku

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.