Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Od svetniškega kandidata do svetnika je dolga pot

the-virgin-mary-with-the-apostles-and-other-saints-fra-angelico.jpg

Public Domain

Tereza Mohar - objavljeno 17/11/19

Kakšna je razlika med svetniškim kandidatom, Božjim služabnikom, mučencem, blaženim in svetnikom?

O slovenskih svetniških kandidatih smo že pisali. To so med drugimi Friderik Baraga, Janez Gnidovec, Jakob Ukmar in mnogi drugi. Vsi so že na poti, da postanejo svetniki. Kakšna pa je pot do tja?


DANIJEL HALAS

Preberite še:
Hoteli so se ga znebiti, a spomin nanj živi še danes

Štirje koraki

Največji vzor svetništva je Jezus Kristus. Cerkev skozi zgodovino in tudi danes za svetnike razglaša tiste, ki so sledili njegovemu zgledu. Svetniki so postali papeži, škofje, duhovniki, redovniki, redovnice, misijonarji in tudi drugi verniki – laiki.

Prva stopnja na poti svetništva je Božji služabnik, naslednja častitljivi Božji služabnik, zatem blaženi in končno svetnik.

(Častitljivi) Božji služabnik

Božji služabnik je naziv za osebo, za katero se zagotovo ve, da je bila neomajna v svoji veri. Ta naziv dobi oseba ob začetku škofijskega postopka za ugotavljanje svetosti.

Naslednji korak je razglasitev častitljivega Božjega služabnika, ki nastopi po uradni potrditvi o njegovem zglednem življenju po veri oz. mučeništvu.


WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE

Preberite še:
“Srce se ne boji” – ne spreglejte filma o Alojziju Grozdetu

Blaženi je …

vernik, ki je v svojem življenju živel krščanske vrednote ali prestal mučeništvo. Postavljen je za zgled krščanskega življenja vernikom na ravni krajevne Cerkve. Slovenci imamo dva blažena, to sta Anton Martin Slomšek in Lojze Grozde.

Mučenec je …

tisti, ki je pretrpel mučeniško smrt zaradi sovraštva do vere in ki je smrt prostovoljno sprejel. Razglasitev za mučenca je za preostale vernike spodbuda, da tudi oni živijo po veri in da se tudi težkih preizkušenj zaradi vere ni potrebno bati.

Beatifikacija in kanonizacija

Beatifikacija ali proglasitev za blaženega je prvi korak v postopku razglasitve neke osebe za svetnika. Kanonizacija ali proglasitev za svetnika pa je dejanje, s katerim neka oseba postane svetnik Rimokatoliške cerkve. Blaženi je torej tisti, ki je češčen na lokalni ravni, svetnik pa je češčen na mednarodni ravni Cerkve.
Preberite še:
7 filmov o svetnikih, ki vas bodo navdihnili

Svetnik je …

blaženi, za katerega je bil v postopku za kanonizacijo dokazan (nov) čudež. Svetnika lahko častimo na ravni vesoljne Cerkve.

Podlaga za začetek postopka razglasitve za svetnika je ta, da je kandidat živel predano versko življenje. Ni nujno, da je bil to duhovnik ali mučenec, lahko je bil tudi preprost vernik, ki se je trudil živeti po Jezusovem zgledu.

V Katoliški cerkvi imamo kar nekaj mladih svetnikov, ki na prvi pogled niso bili “nič posebnega”, pa jih je Cerkev prepoznala za svetnike.

Dolga pot …

Pot do razglasitve kandidata za svetnika je dolga. Ko škof ugotovi, da je kandidat živel in pričeval za vero v Kristusa na izreden način, dovoli uradni začetek postopka, v katerem se zbere dokazno gradivo.

Škof imenuje tudi postulatorja, ki vodi proces. Postulator zbira gradivo, raziskuje, predlaga priče … Ko se postopek zbiranja dokaznega gradiva konča, gradivo preuči mednarodna Kongregacija za zadeve svetnikov. Celoten postopek lahko traja več let ali celo desetletij.


WEB 3 LOJZE KOZAR

Preberite še:
Lojze Kozar ‒ duhovnik neuničljivega upanja

Čudež – ampak kakšen?

Kandidat je razglašen za blaženega, ko se na njegovo priprošnjo zgodi čudež. Dokazati je treba čudež, ki se je zgodil nekomu, potem ko se je v molitvi priporočal kandidatu za svetnika (ali so ga priporočali njegovi bližnji). Običajno je to čudežno ozdravljenje ali rešitev iz smrtne nevarnosti, ki je ni mogoče razložiti kot posledico zdravljenja ali običajnega zaporedja dogodkov.

Pogosto gre za ozdravitev neozdravljive bolezni. Zdravniki v takih primerih izdajo strokovno mnenje, v katerem pojasnijo, da se je razplet bolezni končal po nerazložljivem poteku dogodkov. Mnenje preveri pristojna komisija. Če ta ugotovi, da je šlo za nadnaraven poseg, je to zadosten razlog za naslednji korak na poti svetništva.


DRINSKE MUČENKE

Preberite še:
Mučenke, ki jih je reka Drina odnesla v Božje naročje

Kaj lahko storimo mi?

Vsak blaženi, mučenec ali svetnik nam je kot posameznikom ali narodu v veliko oporo in pomoč. Temeljnega pomena pa je molitev vernikov. Razširiti moramo glas o svetniškem kandidatu in se k njemu priporočati.


HAPPY, FAMILY, HOME

Preberite še:
V odnosih je pomembna tudi kvantiteta, ne le kvaliteta


MICHAEL BUBLE

Preberite še:
Michael Bublé na odru zaplesal s sinom


MIŁOŚĆ PO ZDRADZIE

Preberite še:
Kako po varanju začeti znova

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.