Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

V Italiji so v kraški jami zgradili posebno osmerokotno cerkev

TEMPLE VALADIER

Alicudi | Wikipedia CC BY-SA 3.0

Vittoria Traverso - objavljeno 10/10/19

Zgrajena je bila po naročilu papeža Leona XII., v spomin na Jezusovo vstajenje na "osmi dan"

Število osem ima v različnih kulturah veliko simbolnih pomenov. Najbolj znan med njimi je pomen neskončnosti. Katoličani pa število osem povezujejo tudi z Jezusovim vstajenjem, ki se je zgodilo na osmi dan. Zato je papež Leon XII. leta 1828 dal zgraditi objekt, ki je takrat veljal za največjo osmerokotno cerkev na svetu.


Santa María del Naranco

Preberite še:
Ta cerkev iz 9. stoletja je eden najlepših primerov predromanske arhitekture

Papež Leon XII., s krstnim imenom Annibale Sermattei della Genga, je najel znanega rimskega arhitekta Giuseppeja Valadierja, ki je cerkev oblikoval v skladu z neoklasicističnimi smernicami; kupola je prekrita s svincem, zidovi pa so zgrajeni iz marmorja.

Temple of Valadier
Alicudi|Wikipedia|CC BY-SA 3.0

Dobila mesto v kraški jami

Papež Leon je za gradnjo določil kraško jamo v bližini svojega rodnega mesta Genga v osrednji Italiji. Jama je ena izmed čudovitih geoloških tvorb, ki jih je povzročila erozija vode, od 10. stoletja dalje pa je igrala pomembno vlogo v življenju tamkajšnjih prebivalcev. Vanjo so se zatekale okoliške družine, ko so bližnje vasi ropali barbari. Zato so domačini jamo pogosto imenovali “zatočišče”. Papež Leon pa se je odločil, da bo dal zgraditi duhovno zatočišče na kraju, kamor se je skozi stoletja zatekalo toliko ljudi.


NOTRE DAME GROTTO

Preberite še:
Zakaj se toliko kapelic skriva v votlinah?

Temple of Valadier
Alicudi|Wikipedia|CC BY-SA 3.0

Nasprotje med duhovnim in snovnim svetom

Končni rezultat je Valadierjev tempelj, osupljiva zgradba, za katero se zdi, da je nedotaknjena kar vzniknila iz tal jame, v kateri stoji. Nasprotje med usklajenim neoklasicističnim slogom cerkve in neravno površino jame na nek način spominja na nasprotje med duhovnim in snovnim svetom. Romarji iz vse Evrope so se v to jamo zgrinjali dolgo časa in tam molili k Devici Mariji. V cerkvi je sprva stal marmorni kip Device Marije z Detetom Jezusom, ki ga je izdelal Antonio Canova, danes pa ga hranijo v bližnjem Muzeju cerkvene umetnosti v Gengi.


BREZJE SANCTUARY

Preberite še:
Ali veste, od kod izvira slovenska beseda cerkev?

Na levi strani cerkve je naravna pot, ki vodi v zapuščeni samostan Santa Maria Infra Saxa, kar pomeni Sveta Marija med skalami, apnenčasto zgradbo iz 11. stoletja, kjer so nekoč bivale sestre benediktinke. Do obeh stavb se pride po strmi poti, dolgi nekaj manj od kilometra, ki se začne ob vznožju območja jam Frasassi. Do Genge pa vozi območni vlak med Rimom in Ancono.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MARIJA ČERČEK

Preberite še:
“Ženske imamo moč žalost odpraviti že s pogledom, nasmehom ali dotikom”


COLD

Preberite še:
Sezona prehladov je tu. Kako si lahko pomagamo z domačimi zdravili?


WORRIED MAN

Preberite še:
Kako najti smisel svojega življenja?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.