Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zaradi moževega pitja naša družina trpi

ADDICTION

Axel Bueckert - Shutterstock

Naša družina - objavljeno 26/10/19

Kako naj možu pomagam uvideti, da pije preveč?

Vprašanje bralke:

Za nami je trgatev in v širši družini vsako leto pridelamo kar precej vina in sadjevca. Zdi se mi, da mož pije preveč. Že dve leti se skoraj vsak vikend konča z opitostjo, včasih v ponedeljek zato izostane iz službe. Njemu se to zdi del druženja. V tem odraščata tudi najina najstniška sinova. Skrbi me za našo družino in ne vem, na koga naj se obrnem.

ALCOHOL

Preberite še:
Kaj se zgodi z mladostniki, ko uživajo alkohol?

Odgovarja: Petra Zajc, družinska zdravnica

Razumem vašo skrb in stisko. V našem okolju, ki je do pitja zelo tolerantno, se čezmerno pitje ne dojema kot tako. Ampak vi ste zaznali težavo in imate prav, da se obračate po pomoč. V prvi vrsti vam svetujem, da možu poveste, da vas skrbi.

Osebni zdravnik vam lahko pomaga in moža povabi na preventivni pregled. V sklopu pregleda vedno sprašujemo tudi o uživanju alkohola in predstavimo meje manj tveganega pitja, opredelimo tvegano pitje in znake odvisnosti.


ANTHONY HOPKINS

Preberite še:
Igralec Anthony Hopkins odkrito spregovoril o veri, alkoholizmu in uspehu

Ljudje, ki pijejo preveč, to običajno zanikajo, pomanjšujejo in podobno. Za uspešno zdravljenje morajo zaznati potrebo sami, največkrat se to zgodi na pobudo družine, ki je zelo pomembna za oporo.

S prepričevanjem najbrž ne boste uspešni, ponavadi je bolje počakati, da odločitev dozori. Lahko pa moža spodbujate in mu poveste, da mnogi ne morejo opustiti alkohola brez strokovne pomoči in da mu je ta na voljo.

V Sloveniji imamo možnost ambulantnega zdravljenja, ki ga vodi psihiater alkoholog, ali pa hospitalni način zdravljenja s terapevtsko skupino na alkohološkem oddelku. Na obe obliki zdravljenja po soglasju pacienta napoti osebni zdravnik, če postavi diagnozo odvisnosti oz. alkoholizma.


MATKA ELWIRA

Preberite še:
Zgodba matere Elvire: moj oče alkoholik je bil moja “sreča”

Poleg tega je več podpornih skupin – skupina anonimnih alkoholikov (AA), klub zdravljenih alkoholikov (KZA), skupine za samopomoč (npr. Žarek upanja). Ker alkohol pogosto prizadene vso družino, je na voljo tudi podpora svojcem, ne glede na to, ali se alkoholik odloči za zdravljenje (AL-ANON, ALATEEN za najstnike). Veliko koristnih informacij lahko najdete na spletnih straneh www.nalijem.si in www.al-anon.si

Verjemite, da lahko najdete uspešno pomoč za svojo družino, zato se obrnite na osebnega zdravnika. Družin, ki v naši lepi, vinorodni deželi trpijo zaradi alkohola, je veliko – več, kot si mislimo. In prav je, da o tem govorimo in pišemo.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


WILLIAM SHAKESPEARE

Preberite še:
Obstaja precej dokazov, da je bil Shakespeare katoličan


AVAH PARKINS

Preberite še:
Kako je 9-letna deklica priskočila na pomoč ustrahovanemu sošolcu


S. METKA KASTELIC

Preberite še:
“Šele ko občutimo pomanjkanje, takrat znamo dati stvari pravo vrednost”

Tags:
družinapreizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.