Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se zgodi z mladostniki, ko uživajo alkohol?

ALCOHOL

Shutterstock-271 EAK MOTO

Javier Fiz Pérez - objavljeno 18/03/19

Vse več raziskav kaže, da alkohol povzroči več škode pri možganskem razvoju mladostnikov, kot se je doslej verjelo, in pušča bistveno hujše posledice kot na odraslih možganih

Nova odkritja pomagajo pojasniti, zakaj pri ljudeh, ki zelo zgodaj začnejo uživati alkohol, obstaja veliko tveganje, da postanejo alkoholiki.




Preberite še:
Imenovati pomeni obvladati. Tudi pri alkoholu

Po rezultatih raziskave, ki so jo izvedli v ZDA med 43.093 odraslimi in so jih julija 2018 objavili v reviji Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, je 47 odstotkov ljudi, ki so začeli piti alkoholne pijače pred 14. letom starosti, pozneje razvilo neko obliko odvisnosti v primerjavi z devetimi odstotki tistih, ki so z alkoholom počakali vsaj do 21. leta starosti. Razmerje se ohranja celo upoštevaje genetsko izpostavljenost alkoholizmu.

Med vsemi razvojnimi procesi v najstniškem obdobju sta dva še posebej zanimiva.

Izpopolnjevanje sinaptičnih povezav

Prvi je izpopolnjevanje sinaptičnih povezav, ki je v celotnem obdobju najstništva zelo poudarjeno. Gre za izpopolnjevanje sinaps ali povezav med možganskimi celicami. Ko se rodimo, je vsaka možganska celica povezana z drugimi deset tisočimi, vendar pozneje vseh ne bomo potrebovali. V skladu z dejavnostmi, ki se jih človek v življenju loteva, bodo nepotrebne povezave zamrle, preostale pa se bodo izpopolnile. Zato se možganska skorja in siva možganovina zmanjšata ob koncu zdravega mladostniškega obdobja.


MAN,HOME,DRINKING,ALCOHOL

Preberite še:
Otrok alkoholika: Če bi samo priznala, prevzela odgovornost, bi ji lahko odpustila

Mielinizacija bele možganovine

Drugi je mielinizacija bele možganovine. Aksoni so podaljški živčnih celic, skozi katere tečejo živčni dražljaji, da v možganih sprožijo informacijo. Aksone obdaja snov, ki jo imenujemo mielin, ki povzroča, da se informacija v možganih kar najučinkoviteje procesira.

jóvenes bebiendo
© Pascal DELOCHE / GODONG

V mladostništvu so ti razvojni procesi zelo intenzivni, predvsem v sprednjem delu možganov. Ob normalnem razvoju v tem obdobju možgani učinkovito prenašajo podatke in lahko uspešno dozorijo.

Težave s pozornostjo in hitrostjo

Kaj se torej zgodi, če se v tem pomembnem razvojnem obdobju začne uživati alkohol?

Nižja koncentracija in slabljenje imunskega sistema

Pri najstnikih, ki uživajo alkoholne pijače, je raven koncentracije znatno nižja. Zaradi posebnega razvoja in kognitivnih funkcij, ki se tvorijo v tej dobi, jetra mladostnika niso pripravljena na uživanje alkohola pred 18. letom starosti. Alkohol poleg tega slabi imunski sistem, zaradi česar je organizem bolj dovzeten za različne vrste bolezni.


DRUNK MAN

Preberite še:
“Šest let sem upala, da bo moj mož prenehal piti, potem pa sem spoznala naslednje …”

Opaža se tudi slabšanje rezultatov pri preizkusih hitrosti pri predelovanju podatkov. Ti rezultati sovpadajo z drugimi raziskavami, ki so prav tako pokazale slabše rezultate v hitrosti obdelave podatkov in ohranjanju pozornosti.

ALCOHOL
Monkey business images - Shutterstock

Alarmantni znaki

Poglejmo nekaj znakov, ki nam pomagajo prepoznati, ali ima mladostnik težave z alkoholom.

  • Nenadne spremembe v vedenju, brez jasnih razlogov.
  • Veliko časa preživi sam ali zaprt v svojo sobo.
  • Pozno prihaja domov. Zamuja, neopravičene odsotnosti v šoli.
  • Znatne spremembe v šolskem uspehu.
  • Pomanjkanje zanimanja za prijatelje, šport, razvedrilo.
  • Izguba teka.
  • Depresivno vedenje.
  • Hiperaktivnost ali utrujenost.
  • Zanemarjen videz.
  • Pobegi od doma.

MILENA KEPIC

Preberite še:
Pretresljivo pričevanje: “Preveč boli, ko se enkrat zgodi najhujše”

Ključ za rešitev so starši

Navzočnost staršev je bistvenega pomena.

Starši morajo biti navzoči. Svoje otroke morajo poslušati, vedeti, kaj delajo, kam hodijo in s kom. Meje so potrebne. Postaviti meje pomeni skrbeti. Meje pomagajo razlikovati med dobrim in slabim, med tem, kaj se lahko dela in česa ne. Brez meja nastopi praznina, samota in zmedenost.


BORIS KRETIC

Preberite še:
Duhovnik, ki se je izkopal iz brezna alkohola

Starši morajo zagotoviti okvir, znotraj katerega se bodo otroci počutili varne, cenjene in spoštovane. Avtoriteta je veljavna le, če jo spremlja ljubezen, nežnost, objemi in trdne odločitve v gotovosti, da bodo otroci v prihodnosti znali ceniti in biti hvaležni za našo trdno navzočnost v času njihovega odraščanja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.




Preberite še:



SOFIA GOGGIA

Preberite še:
Sofia Goggia: Bog in evangelij sta moja moč!


Teenagers praying

Preberite še:
Kako nas v postu zavaja skušnjavec

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.