Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Zgodba matere Elvire: moj oče alkoholik je bil moja “sreča”

MATKA ELWIRA

Cenacolo UK

Gelsomino del Guercio - objavljeno 29/09/19

"Dolgo sem se svoje družine sramovala. Toda nič več, saj me je naučila jasnosti v življenju," pravi sestra Elvira

Takole se spominja: “Moj oče je bil prvi zasvojenec, ki sem ga sprejela po Božji volji.” To je neverjetna zgodba sestre Elvire (rojene z imenom Rita Petrozzi) iz skupnosti Cenacolo, ki danes deluje v številnih državah sveta in se posveča zdravljenju odvisnikov ter skrbi za mlade, odrinjene na skrajni rob družbe.

Družina Petrozzi se je med drugo svetovno vojno iz Sore v italijanski pokrajini Frosinone preselila v mesto Alessandria. Njenega očeta so poslali na fronto, mati pa je poleg vseh težav morala poskrbeti še za sedem otrok. Toda v hiši je zavladal pravi nemir zaradi alkohola, ki je podžgal očetovo nasilje. Bolj se je vojna bližala koncu, bolj je Elvirina družina trpela.
Preberite še:
Mama ga je zapustila, oče ga je tepel: “Moje gorivo je bilo sovraštvo”

Alkoholizem

Očetova zasvojenost je postala vse hujša. Ko se je vrnil s fronte in po koncu vojne, je iskal delo, da bi družini služil kruh, toda alkoholizem mu ni dal miru. “Službe ni obdržal zaradi alkohola. Tedaj sem se sramovala očetove bolezni,” se spominja mati Elvira. “A sčasoma sem začela na njegovo odvisnost gledati drugače. Če bi oče bil zanesljiv, prijazen, družinski človek, verjetno ne bi postala to, kar sem. Moj oče me je naučil revščine in ponižnosti.”


MAN,HOME,DRINKING,ALCOHOL

Preberite še:
Otrok alkoholika: Če bi samo priznala, prevzela odgovornost, bi ji lahko odpustila

Naučil me je jasnosti v življenju

Mati Elvira se spominja: “Oče me je v šolo hodil iskat s kolesom. Sošolci so se mi posmehovali, da je spet pijan, jaz pa sem sklonila glavo in odšla. Dolgo časa sem trpela, zdaj pa nič več. Oče me je naučil jasnosti v življenju. Ugodila sem mu, tudi ko me je sredi noči divje zbudil, ker je hipoma potreboval cigarete. Bala sem se, saj sem morala prehoditi temne in nevarne kraje, tudi pozimi, ko je bilo še bolj strašljivo in mrzlo. Vendar me je na ta način naučil poslušnosti in žrtvovanja. Moj oče je bil prvi zasvojenec, ki sem ga sprejela po Božji volji in kateremu sem morala ustreči.”

Odpuščajte svoji družini

Zato Mati Elvira kliče: “Odpuščajte svoji družini, če vas je kdaj osramotila ali če vas ni cenila. Vse, kar se je zgodilo, ko smo bili majhni, je prenovljeno: iz teme v svetlobo. Družina nas je naučila, kako živeti ljubezen.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan. 


DRUŽINA MIKLIČ

Preberite še:
“Vzgoja otrok je tudi ljubezen med nama. Otrok išče ljubezen med staršema”


REBEKA LOVREC KVARTIČ

Preberite še:
“Dragoceno je, da si ženske znamo stati ob strani, si nuditi oporo in čvekati v nedogled”


MILANO

Preberite še:
7 zanimivosti o milanski stolnici

Tags:
družinapreizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.