Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

5 stvari o življenju na Antarktiki, ki jih verjetno še ne veste

ANTARKTYDA

chrisontour84 | Shutterstock

Rafał Urbanowicz - objavljeno 25/10/19

Medtem ko mi iz omar plaho jemljemo zimske bunde, se na kontinentu, večjem od Evrope, začenja dokaj znosno vreme

Pred vami je nekaj zanimivosti o tem skrajno nedostopnem in slabo poznanem delu sveta.

ANTARKTIKA NIMA STALNIH PREBIVALCEV … TODA LAHKO BI BILO DRUGAČE!

Leta 1959 podpisana Pogodba o Antarktiki predvideva odsotnost državne pristojnosti in stalne kolonizacije na kontinentu. Prepoveduje tudi vojaško delovanje in zagotavlja svobodo znanstvenih raziskav. Toda še nekaj let pred tem so si zamišljali drzne vizije gorskih naselij v steklenih kupolah, ki bi bile ogrevane s pomočjo jedrskih reaktorjev. Eden izmed njih je bil celo zgrajen, vendar je bil zaradi nevarnosti onesnaženja že davno ustavljen.


COUPLE

Preberite še:
Pripravite hišo na zimsko spanje

ROJENI NA ANTARKTIKI

Kljub temu da se je načrt “normalnih” naselij izjalovil, imajo številne države na Antarktiki svoje raziskovalne postaje. Nekatere izmed njih obratujejo celo leto, toda poleti je njihovo število nekajkrat večje. Januarju (gre za južno poloblo, kjer so letni časi obratni kot pri nas) nekaj postaj doseže populacijo tisoč oseb. Občasno torej nastajajo mala mesteca, ki kot mala mesteca tudi delujejo – imajo restavracije, ena izmed postaj ima bankomat, priča so bili tudi nekaj porodom.


People buying sauerkraut on market in Ljubljana

Preberite še:
Vitaminska bomba ali živilo, ki je na tržnici vsako zimo pravi hit

PAZITE SE LOPOVOV!

Na skoraj neposeljenem kontinentu težko postaneš žrtev zločina, a se to kljub temu dogaja. Poleg številnih prestopkov, povezanih z različnimi prepovedanimi substancami, je prišlo do nekaj resnih incidentov, ki so se po nekaterih virih končali s smrtjo, po besedah drugih pa so se pretepi končali brez žrtev. Biti dlje časa zaprt na majhnem prostoru, vremenski pogoji in pozimi tudi nenehna tema neugodno vplivajo na vsakega človeka. Zato mora tiste, ki želijo dlje časa ostati na Antarktiki, odlikovati dobra psihična kondicija.


COLD

Preberite še:
Sezona prehladov je tu. Kako si lahko pomagamo z domačimi zdravili?

ZDRAVJE JE NAJPOMEMBNEJŠE

Seveda so poleg dobre psihične kondicije potrebne tudi ustrezne fizične predispozicije. Nekatere zahteve lahko vzbudijo začudenje. Ena izmed postaj, denimo, sprejema le osebe z zdravimi zobmi in z izpuljenimi osmicami. Razlog je vsakdanji – zaradi pomanjkanja zdravnikov zapleten poseg puljenja modrostnih zob na Antarktiki ne pride v poštev. Čeprav zgodovina pozna primer operacije na Antarktiki. Zanimivo je, da jo je sovjetski kirurg Leonid Rogozov izvedel na sebi, odstranil je lastni slepič. Asistenti so mu le podajali orodja, zdravnik pa si je pri tem pomagal z ogledalom.

ČAS NI POMEMBEN

V teoriji čez Antarktiko tečejo vsi možni časovni pasovi. Toda zaradi precej majhnih razdalj (v okolici pola bi se čas spreminjal vsakih par metrov!) nobeden ni zavezujoč. To pomeni, da ima vsaka polarna postaja svoj lasten čas, posledično potovanje na primer od avstralske do britanske pomeni spremembo časa za nekaj dobrih ur. Da bi bilo še težje, postaje uporabljajo čas mesta, kjer se nahaja njihova matična raziskovalna enota. Avstralske baze se tako nahajajo v treh različnih časovnih pasovih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petković.


S. METKA KASTELIC

Preberite še:
“Šele ko občutimo pomanjkanje, takrat znamo dati stvari pravo vrednost”


WILLIAM SHAKESPEARE

Preberite še:
Obstaja precej dokazov, da je bil Shakespeare katoličan


AVAH PARKINS

Preberite še:
Kako je 9-letna deklica priskočila na pomoč ustrahovanemu sošolcu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.