Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sezona prehladov je tu. Kako si lahko pomagamo z domačimi zdravili?

COLD

Photographee.eu - Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 10/10/19

Ste vedeli, da obstaja kar nekaj naravnih zdravil za lajšanje zdravstvenih tegob?

Z jesenjo je (žal) prišla tudi sezona prehladov, kašelj in boleče grlo pa nam kaj lahko zagrenita sicer čudovite jesenske dni. Pobrskajte po kuhinji, prav mogoče je, da veliko “pripomočkov” za lajšanje težav že imate doma.


HERB GARDEN

Preberite še:
9 zdravilnih zelišč, dišavnic in sadežev naravnost iz Svetega pisma

Kurkuma

Ta začimba z Daljnega vzhoda, ki je močno rumenooranžne barve, je pogosta sestavina kupljene mešanice začimb, poznane pod imenom curry. Ima začinjen in rahlo grenak okus, kupimo pa jo v obliki prahu kot začimbo.

Kurkuma vsebuje antioksidant kurkumin, ki telo varuje pred prostimi radikali. Poznana je po svojih pozitivnih učinkih na jetra, žolč, prebavo in presnovo. V jesensko-zimskem času jo dodajmo v različne juhe, omake ali rižote, da nas bo varovala pred virusi in bakterijami.


EATING SWEETS

Preberite še:
8 uporabnih nasvetov, kako zmanjšati sladkor v prehrani

Jedi na žlico

Hladnejši dnevi naše telo kar sami opomnijo, da nam prija topla in tekoča hrana. Najboljši primer jedi na žlico so različne enolončnice, mineštre in goste juhe, npr. juha iz hokaido buč, gobova ali krompirjeva juha, pa razne kremne obare, goveja ali kurja juha … Iz samo nekaj sestavin, ki jih imamo v shrambi ali hladilniku, lahko hitro pripravimo okusno in hranilno juho za vso družino.

V juhe lahko dodamo različne začimbe in zelenjavo, ki delujejo antiseptično (npr. čebula in česen, kurkuma, paprika …), bolečemu grlu pa zelo prija vroča tekočina. Prav tako je pri kašlju pomembno, da spijemo veliko tekočine, da se sluz razredči in jo lažje izkašljamo, to tekočino pa poleg čajev lahko dobimo tudi z juhami.


Ill man

Preberite še:
Moški dokazano slabše prenašajo prehlad in virozo kot ženske

Kostna juha

Še posebej koristna je juha iz kosti, ki velja za pravo superživilo. Skoraj ni Slovenca, ki ne bi oboževal goveje juhe, kostno juho pa lahko skuhamo tudi iz drugih vrst mesa s kostmi. Kar 70 odstotkov celic imunskega sistema se nahaja v našem črevesju, zato bo kostna juha, bogata z vitamini, minerali in zdravimi maščobnimi kislinami, delovala na celice imunskega sistema kot prava vitaminska bomba.

Tako juho ali jušno osnovo lahko tudi shranimo v hladilniku ali zamrzovalniku ter jo vsak dan nekaj pogrejemo ali pa jušno osnovo uporabimo kot osnovo za druge juhe, tudi zelenjavne.


SICK LITTLE GIRL

Preberite še:
Čas bolezni: Kako lahko ukrepate, da bo otrok čim manj bolan?

SOUP
Lapina Maria - Shutterstock

Ingver

Še ena odlična začimba, ki dokazano dobro deluje na prehlad, je ingver. Ingver lahko naribamo in ga dodamo različnim sadnim solatam ali čežanam, lahko ga damo v pecivo ali pa iz njega skuhamo čaj, ki mu lahko dodamo tudi limonov sok in med. Rahlo pekoč ingver nam bo olajšal simptome bolečega grla ter pomiril kašelj. Blagodejno pa deluje tudi pri bolečinah v želodcu in pri slabosti.


WOMAN,SICK,FLU

Preberite še:
Kako do boljše odpornosti v jesenskih dneh?

Med in limona

Med je znano superživilo, ki ga zagotovo hrani vsaka kuhinja oziroma shramba. Bogat je z antibakterijskimi sestavinami, če pa vsebuje tudi matični mleček in propolis, z eno žličko medu podpremo delovanje našega imunskega sistema.

Limona oziroma sadje nasploh (tudi šipek) je bogato z askorbinsko kislino (C vitaminom), ki deluje kot močan antioksidant in telesu pomaga v boju proti okužbam.

Slana voda

Eno najboljših zdravil za bolečo, oteklo sluznico grla lahko naredimo sami v nekaj sekundah. V kozarec tople vode zamešajmo eno žličko jedilne soli, da se raztopi. Nato toplo raztopino grgrajmo približno 30 sekund in to ponovimo večkrat zaporedoma oziroma večkrat na dan. Slana voda na nek način potegne sluz iz vnete sluznice grla ter s tem olajša zelo neprijeten občutek praskanja po grlu.


ANANAS

Preberite še:
4 okusne sestavine, s katerimi lahko preženete kašelj

ILLNESS
Shutterstock

Ameriški slamnik

Če si želimo preventivno okrepiti imunski sistem ali pa smo že zboleli in bi želeli imunski sistem čim prej izboljšati, je odličen ameriški slamnik. Ta vsebuje kombinacijo različnih snovi, ki vzpodbujajo obrambne celice našega organizma, da hitreje odstranjujejo tujke (viruse, bakterije) iz telesa. Ameriški slamnik lahko uživamo v obliki čaja, sirupa, tinkture ali pa kot prehransko dopolnilo v obliki kapsul ali tablet.

Eterična olja

Za vneto, razdraženo sluznico dihal ni bolj blagodejne stvari, kot je vdihavanje eteričnih olj poprove mete, evkaliptusa, pa tudi čajevca, kamilic, sivke, geranije. Iz eteričnih olj si lahko pripravimo inhalacijo tako, da nekaj kapljic kanemo v vročo vodo ter nato vdihavamo dišečo paro. To pomaga tudi pri zamašenem nosu in bolečih sinusih.

Doma si lahko omislimo razpršilnik, ki nam bo prek vsega dneva in noči enakomerno spuščal v zrak eterična olja in vlažil zrak. Če imajo otroci moteč suh nočni kašelj, je lahko razpršilnik odličen pripomoček za boljši spanec. Mazilo z eteričnim oljem poprove mete in evkaliptusa pa si lahko pred spanjem vtremo v kožo prsnega koša, da bomo lažje zaspali.


DRUŽINA KALIGARIČ

Preberite še:
“Odnos je preveč resna stvar, da bi se pretvarjali!”


SMARTPHONES

Preberite še:
6 ključnih veščin iz obdobja pred pametnimi telefoni, ki jih vaš otrok mora usvojiti


HELEN KELLER

Preberite še:
12 motivacijskih navedkov navdihujoče Helen Keller

Tags:
bolezenzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.