Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vitaminska bomba ali živilo, ki je na tržnici vsako zimo pravi hit

People buying sauerkraut on market in Ljubljana

Barbara Oprčkal | Družina

Barbara Oprčkal - objavljeno 09/12/17

Kislo zelje je živilo brez primere, uporabno v telesu in na njem

Nizkokalorično, z nizko vsebnostjo maščob, bogat vir vitamina C, karotenoidov, prehranskih vlaknin, cinka in železa. Vse to in verjetno še kaj bi lahko našteli, ko govorimo o trenutno zelo aktualnem živilu – kislem zelju.

Zimski obisk na tržnici

Predvsem v zimskem obdobju zaužijemo največ kislega zelja, saj je to preprost način, kako s hrano pozimi dobiti največ koristnih snovi. Nič čudnega, da na tržnici lahko vidimo ljudi, ki pred stojnico stojijo v vrsti za to, da bi prišli do svoje porcije.

Tudi mi smo se jim pridružili in poprosili gospe, ki so kislo zelje pripravile same, da nam povedo kaj več o tem superživilu in nam zaupajo kakšen svoj recept.

Kako pripraviti kislo zelje

Zelje lahko skuhate z ocvirki ali pa ga samo prepražite na olju skupaj s čebulo. Nato ga postrežete s pire krompirjem, kot to na primer naredi naša sogovornica s tržnice.

Če nimate ideje, kaj bi jedli za zajtrk, si lahko tu in tam privoščite surovo zelje. Priprava vam sploh ne bo vzela veliko časa, saj ga samo začinite z nekaj olja in česna.

Selling sauerkraut on market
Lojze Grčman | Družina

Neskončen seznam pozitivnih učinkov

Zelje je zagotovo živilo, ki bi ga morali nujno uvrstiti na zimski družinski jedilnik. Res je sicer, da se priporoča predvsem uživanje surovega kislega zelja, a ne glede na način priprave je to zelo dragocen del pestre in uravnotežene prehrane.

Pozitivni učinki na prebavo, veliko vitamina C in čiščenje telesa. To so glavne lastnosti zelja, ki sta jih poudarili tudi naši sogovornici na tržnici. A če malo pobrskate po spletu, boste našli še kar nekaj drugih.

Dobre lastnosti kislega zelja so med drugim še:

  • razstrupljevanje,
  • odvajalni učinek,
  • protivnetno delovanje,
  • krepitev telesa,
  • razkuževanje,
  • učinkovito sredstvo proti slabokrvnosti,
  • povrne nam moč, ko smo izčrpani od bolezni,
  • krepi imunski sistem,
  • uravnava vrednost sladkorja v krvi,
  • njegovo redno uživanje ščiti pred rakom črevesja,
  • pomaga pri težavah z zgago.

Skrivnosti zeljne juhe in čaja

Prodajalka s tržnice je omenila tudi zeljno juho, ki naj bi pomagala pri izgubi telesne teže, a ne samo to. Z zeljno juho in tudi čajem lahko okrepimo imunski sistem in se ubranimo pred prehladom, gripo ali kašljem.

Skratka, kot je dejala naša sogovornica: “Zelje je dobro za vse!” Da, za vse. Ne samo v našem telesu, ampak tudi na njem.

Cabage cut on wooden board
Karl Allgaeuer | Shutterstock

Zunanja uporaba

Surovo, nekisano zelje oziroma njegove liste lahko namreč uporabljate tudi kot protibolečinsko sredstvo. Pri bolečinah v kolenu, kašlju, opeklinah, podplutbah, razjedah, pikih, herpesu. Za vse to lahko uporabite zeljne obkladke, saj zeljni listi delujejo blažilno, razkužilno in pospešujejo izločanje strupov iz kože.

Obkladke pripravite tako, da velike zeljne liste povaljate ali potolčete, da spustijo nekaj soka, nato pa jih položite na prizadeto mesto. Lahko jih tudi namočite v vročo vodo in jih nato povaljate s kuhinjskim valjarjem. Tretji način pa je, da list položite na primer med dva robca iz blaga in ga polikate, da je topel.

Ko tako pripravljene liste položimo na obolelo oziroma prizadeto mesto, jih še povijemo s povojem in pustimo, da učinkujejo, čez nekaj ur pa zamenjamo. Če obkladek položimo na prsi, blaži kašelj, če ga pa položimo na spodnji del trebuha, lajša vnetje sečil.

Pozabiti ne smemo niti na uporabo zeljnega soka, s katerim lajšamo težave zaradi opeklin, pikov žuželk, herpesa in aken.

Tags:
hranazdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.