Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

10 presenetljivih stvari, ki se zgodijo ob redni adoraciji

MONSTRANCE

Mari Tere | Shutterstock

Catholic Link - objavljeno 27/09/19

Najti čas za češčenje Najsvetejšega je lahko težko, a če vam uspe, boste deležni velikih milosti

V Katekizmu Katoliške cerkve je evharistija opisana kot vir in višek vere. Če najdete čas za češčenje pred Najsvetejšim, boste prijetno presenečeni nad posledicami.

“Medtem ko so jedli, je vzel kruh, blagoslovil, ga razlomil, jim ga dal in rekel: ‘Vzemite, to je moje telo.’ Nato je vzel kelih, se zahvalil, jim ga dal in vsi so pili iz njega. In rekel jim je: ‘To je moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge,'” (Mr 14,22-24).


PRAY HOLY SACREMENT

Preberite še:
Je adoracija samo za stare mame?

V današnji kulturi je ideja o notranjem, osebnem napredovanju izredno razvrednotena in se jo ima za “zapravljanje časa” ali “stvar starih in neumnih”. Velja le zunanji napredek, ker je otipljiv.

Kljub temu materialni napredek ostaja zunaj nas in četudi nam lahko prinese pozitivna občutja, je vedno minljiv in brez vsebine. Notranji napredek pa pomeni, da se spreminjamo in postajamo boljši. Čas, ki ga posvetite češčenju Najsvetejšega, vas lahko v marsičem preseneti.

Razvijete lahko čut za čudenje in občudovanje

Nič se ne more primerjati z ozračjem mirne cerkve ali kapele. Vonj po kadilu in sijaj monštrance pomagata spoznati resnico o tem, kaj se med češčenjem dogaja. Resnično smo pred Jezusom Kristusom! Pred njegovim telesom, njegovo krvjo in njegovim božanstvom. Dlje kot se v tišini zadržite pred Najsvetejšim, bolj vam postane jasno, da je edini odgovor na Božjo veličino čudenje, občudovanje in ljubezen.


MSZA POSŁANIA, ŚWIATOWE DNI MŁODZIEŻY PANAMA

Preberite še:
“Pustite, da vam Gospod spregovori, in vaše življenje se bo spremenilo”

Na drugih področjih življenja občutite mir

Jezus je rekel: “Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem,” (Jn 14,27). Zunanji mir, ki ga lahko doživimo med češčenjem, seže veliko globlje in nas vodi do notranjega miru, ki objame vsa področja našega življenja. To ne pomeni, da bo odslej vse popolno in brez trpljenja, vendar nas bo ta mir utrdil, da bomo lažje in mirneje prebrodili življenjske nevihte.

Bolj se posvečate drugim

Jezus je rekel: “Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj” (Jn 13,34). Češčenje nas poveže z bližnjimi in s svetom – navsezadnje svoj čas posvečamo Stvarniku vsega, kar je! Več časa za hvaljenje in češčenje Boga pomeni več časa za potrebe drugih in sveta, v katerem živimo, ter manj potrebe, da se zaziramo v lastno korist.


KOROWÓD NA PRZYSTANKU JEZUS

Preberite še:
Kaj dela križ na poljskem Woodstocku?

Včasih je težko …

Nastopili bodo trenutki, ko se vam bo češčenje zdelo pusto in brez okusa. Raztreseni boste in misli vam bodo začele begati. Redno češčenje lahko postane nekaj običajnega, nič več posebnega, vendar mu to ne jemlje vrednosti, niti ne zmanjšuje njegove resnice. Naša vera je mnogo več kot le čustva in Bog bo v vas še naprej deloval, čeprav boste šli skozi “sušna” obdobja. Čeprav vam misli begajo, Bogu dajete najboljše, kar morete: svoj čas, svoje obveznosti in svojo družbo!

Češčenje vas lahko globoko gane!

Več časa kot posvetite češčenju Boga, bolj odkrivate, da vas On ljubi in želi z vami preživeti čas. Takrat si resnično zaželite ta čas preživeti z Njim! Če se vam je prej češčenje zdelo kot nekaj rutinskega, kot navada, potem dobite občutek, da si češčenja želite. Kakor rečemo pri maši “spodobi se in pravično je”, da se Bogu zahvalimo. Češčenje Boga je zapisano v naše srce in “naše srce je nemirno, dokler ne počije v Njem” (Sveti Avguštin).


LUDZIE W KOŚCIELE

Preberite še:
5 koristi, ki jih prinaša obisk cerkve

YOUNG,PEOPLE,ADORATION
Rachel Moore | CC0

V vaše življenje vstopi milost

Neverjetno je, kako preprosta zaveza z Bogom, naj bo le v obliki kratke molitve pred Najsvetejšim, lahko spremeni vaše življenje. Lahko ste prepričani, da ostajate v njegovi navzočnosti, čeprav ste že odšli iz cerkve ali kapele. Milost vas podpira v vsakem trenutku, še posebej v trenutkih skušnjave. Ko se bolj posvečate češčenju, se lažje uprete skušnjavi.

Zavedati se začnete, kakšno srečo imate

Veliko ljudi bi rado več časa preživelo z Jezusom pred Najsvetejšim, a zaradi bolezni ne morejo. Marsikje po svetu ljudje zaradi evharistije in vere tvegajo svoja življenja. So ljudje, ki gredo skozi hude nevarnosti zato, da bi bili z Jezusom! Vi pa imate ta dar, da ga lahko odkrito častite, da ne govorimo o tem, da imate v svoji sredi duhovnika, ki vam lahko deli zakramente!


CATHOLIC,CHURCH

Preberite še:
Na kaj naj bomo pozorni, ko obiščemo cerkev

Uvidite, da ima Bog smisel za humor

Bolj kot Bogu pustite, da vam govori in ne zapravite vsega časa z govorjenjem njemu, bolj boste opazili, da ima Bog dober smisel za humor! Včasih se boste zaželeli na glas zasmejati. Morda se bo zdelo neverjetno, vendar – ali najboljši starši svoje ljubezni ne izkažejo s humorjem?

Večkrat boste želeli k spovedi

To bi vas lahko prestrašilo, pa ni potrebe. Spoved nam omogoča, da izkusimo neskončno morje Božjega usmiljenja. Njegovo usmiljenje pogoltne vse naše grehe in nam da resnično svobodo, ki ne pozna strahu in prek katere lahko vstopimo v njegovo ljubezen in dobroto! Spoved utrjuje zavest, da smo v naročju Očeta, ki nas močno ljubi in “se nikoli ne utrudi odpuščati” (papež Frančišek).


MONSTRANCE

Preberite še:
Zakaj je četrtek zame prav poseben dan

Postanete navdušeni

Ko z odprtim srcem častite Gospoda in dovolite, da vam Jezus pokaže njegovo ljubezen, vas to napolni z navdušenjem. Njegova ljubezen vas tudi odkrije vam samim in vam pomaga, da ste pristni, da ste resnično to, kar ste. “Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju,” (Jn 10,10).

Torej, kaj še čakate? Posvetite nekaj časa češčenju Najsvetejšega in dovolite, da Bog spremeni vaše življenje!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar. 


KOBIETA W WATYKANIE

Preberite še:
Nekaj let je živela v Vatikanu in njeni otroci so se s papežem igrali skrivalnice


PONIKVA

Preberite še:
Že poznate Slomškovo romarsko pot?
Preberite še:
“Nikdar se nikogar ne bojte!”

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.