Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Je adoracija samo za stare mame?

PRAY HOLY SACREMENT

Jean-Matthieu GAUTIER I CIRIC

Bena Briški - objavljeno 29/03/18

Ste kdaj v obvestilih na spletu, v župnijskih oznanilih ali prek prijatelja srečali izraz adoracija (češčenje), pa si niste znali dobro predstavljati, kaj to je in kako se tega lotiti?

Veliki četrtek je dan, ko je Jezus pri zadnji večerji postavil sveto evharistijo. Tako imamo lahko živega Jezusa vedno med seboj. 

Kaj je to adoracija?

Večino svojega življenja nisem vedela, kaj to pomeni. Zdelo se mi je, da to vključuje na oltarju izpostavljeno Najsvetejše, a nekega posebnega odnosa do adoracije nisem imela. Deloma tudi zato, ker se je v času, ko je bilo Najsvetejše izpostavljeno, pogosto hitrostno molilo rožni venec ali litanije. To dvoje pa je mlademu človeku, ki še išče svoj odnos z Bogom, prej v napoto kot v poglobitev.




Preberite še:
Krizmena maša ‒ kaj je to?

Vsako obdobje iskanja prinaša nova spoznanja

A adoracija je lahko nekaj čisto drugega. Hostijo, ki je na oltarju, lahko častimo ob spremljavi umirjenih pesmi, ob besedilih, ki spodbujajo k razmišljanju, in iskreni molitvi, včasih pa v tišini, ki ne duši, ampak presune.

Nekaj posebnega je celonočna adoracija, ko je Najsvetejše izpostavljeno tudi ponoči. Nekaj čudno osrečujočega je v tem, ko sredi noči načrtno vstaneš zato, da greš v kapelo in tam nekje med budnim in sanjajočim stanjem preživiš nekaj časa pred Najsvetejšim. Pred Jezusovim obličjem se čas ustavi, misli pa umirijo.


PRIEST

Preberite še:
Izčrpanemu duhovniku je Bog poslal neverjetno znamenje

EUCHARISTIC ADORATION
Philippe Lissac / Godong

Kakšen je “protokol”, ko se znajdemo iz oči v oči z Jezusom?

Arški župnik Janez Marija Vianney je nekega kmeta, ki je ure in ure preživel v cerkvi, s pogledom uprtim v tabernakelj, vprašal, kaj dela. Kmet mu je odgovoril: “Nič. Jaz gledam Njega in On mene.” Ta kmet je najboljši primer za to, da obrazca, kako se iz srca pogovarjati z Bogom iz oči v oči, ni. Vsak človek je edinstven in tak je tudi njegov odnos s Stvarnikom.

Lahko pa si pri vstopu v adoracijo pomagamo recimo s prošnjo Bogu, da nam pomaga odpreti srce in spoznati, kaj nam govori. Lahko beremo Sveto pismo, molimo za naše bližnje, ki potrebujejo vzpodbudo, pišemo molitveni dnevnik …

Lastne izkušnje pa govorijo, da je najbolje, če se čisto brez pričakovanj postaviš pred Najsvetejše. Lahko klečiš, sediš, stojiš, celo ležiš z obrazom navzdol in se “sončiš” v Jezusovi prisotnosti. Ne razmišljaš o vsem, kar te vznemirja in podi v sicer hitrem ritmu življenja, ampak preprosto si z Njim.  


PACJENT W SZPITALU

Preberite še:
Česa nas lahko Jezus ozdravi

Ko Bogu razgališ srce, te ne pusti praznih rok

Ko si v adoraciji iz oči v oči z Jezusom, je podobno, kot bi se s prijateljem na štiri oči pogovarjal o resnih in manj resnih življenjskih temah. Taki pogovori nikoli niso brez sadov.

Ne moreš pa nadzorovati, v kakšni obliki se bodo pojavili. Vse prepogosto se ljudje ujamemo v mišljenje, da molitev deluje po načelu daj ‒ dam in več kot damo, več prošenj bo uslišanih. V tem mišljenju nizamo obrazce, rožne vence …, a molitev je pravzaprav vsak pogovor z Bogom, v katerem mu iskreno odpreš svoje srce.


ROMANA KOCJANČIČ

Preberite še:
“Redovnica ali televizijska voditeljica. Sem ista oseba. Sem Romana”


FRANC PIRC

Preberite še:
Pogumni slovenski misijonar, ki so ga Indijanci poimenovali Dobro srce

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.