Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Sv. Rafael, mogočni zdravilec za vse, ki ta trenutek trpijo

RAPHAEL

Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 24/09/19

Nadangelovo ime v hebrejščini pomeni "Bog je ozdravil"

Od treh nadangelov, ki so imenovani v Svetem pismu, je Rafael verjetno najmanj poznan. To lahko pripišemo dejstvu, da je Rafael omenjen le v Stari zavezi (in to v knjigi, ki je Judje in protestanti ne prištevajo med kanonične), medtem ko Gabriel in Mihael opazno nastopata tudi v Novi zavezi.


CROSS;

Preberite še:
Molitev v zahvalo za ta dan

Bogoslužni spomin nadangela Rafaela smo običajno obhajali ločeno, 24. oktobra, pozneje pa je bil združen z godom drugih dveh nadangelov, 29. septembra. Nadangel Rafael velja za mogočnega priprošnjika, na katerega ne smemo pozabiti, posebej ne v trenutkih, ko smo najbolj potrebni ozdravljenja.

Tobitova knjiga

Rafaela najdemo v Tobitovi knjigi, kjer se razkrije kot zdravilec uma, telesa in duha. Prvi del svetopisemske zgodbe pripoveduje o življenju Tobita, pravičnega in zvestega Juda, ki v suženjstvu v asirski deželi pokopava umrle, čeprav so mu asirski oblastniki to prepovedali. Ko mu v oči pade vrabčji iztrebek, Tobit oslepi. Slepota traja nekaj let, zaradi česar Tobit hudo trpi, zaželi si celo, da bi umrl.


NAP,ASLEEP,SLEEPING

Preberite še:
Zakaj nas molitev uspava?

Isti čas je neko ženo po imenu Sara mučil zli duh. Dana je bila v zakon kar sedmim možem, toda hudobni duh je njene ženine vsakokrat pomoril že na poročno noč, preden so se združili z njo. Tudi ona je bila globoko užaloščena in si je želela umreti.

Rafael je bil poslan, da ozdravi oba. To je storil tako, da je spremljal Tobitovega sina na potovanju v daljno deželo in mu pomagal najti poseben ribji žolč z zdravilno močjo. Rafael je na pot odšel pod krinko Tobijevega spremljevalca, zato v krščanskem izročilu velja za angela, ki spremlja ljudi na potovanjih. Na poti domov se Rafael in Tobija ustavita v hiši Tobitovih daljnih sorodnikov – Sarinih staršev. Tobija in Sara se zaljubita in na poročno noč Tobija z Rafaelovo angelsko pomočjo odžene hudobnega duha.


WOMAN IN BED

Preberite še:
Težave s spanjem? Priporočamo tole molitev

Ko se Tobija z nevesto vrne domov, na očetove oči položi ribji žolč in ozdravi Tobitovo slepoto. Na Tobijevi in Sarini svatbi se družina želi zahvaliti Rafaelu, ta pa se vsem skupaj razkrije kot nadangel.

Božje zdravilo

Rafaelovo ime iz hebrejščine lahko prevedemo z besedami “Bog je ozdravil” ali “Božje zdravilo”. Njegovo angelsko poslanstvo na zemlji je ozdravljenje ljudi, kar je zelo pomembno za vse, ki na kakršenkoli način trpijo.


MOM,SON,PANCAKES

Preberite še:
Molitev za volanom, na plaži in pri peki palačink?

Spodnja molitev k sv. Rafaelu je namenjena vsem, ki se želijo priporočiti nadangelu, posebej tistim, ki ta trenutek zelo trpijo. V današnjem času bi morali vsi moliti za ozdravljenje svoje domovine in vseh, ki trpijo na umu, telesu in duhu.

Veličastni nadangel sv. Rafael, veliki princ nebeških dvorov, ki sloviš po svojih darovih modrosti in usmiljenja. Ti si spremljevalec vseh popotnikov po kopnem, morju ali zraku, tolažitelj žalostnih in zatočišče grešnikov. Prosim te, pomagaj mi v vseh mojih potrebah in trpljenju tega življenja, kot si nekoč pomagal mlademu Tobiji na njegovem potovanju. Ker si “Božje zdravilo”, te ponižno prosim, ozdravi številne slabosti moje duše in bolezni, ki težijo moje telo. Posebej te prosim za (tu navedemo oseben namen) in veliko milost čistosti, da bom pripravljen postati tempelj Svetega Duha. Amen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


ANGELA BIANCO

Preberite še:
Med nosečnostjo so ji odkrili tumor, a je odklonila splav


READING

Preberite še:
Imate doma najstnika ali najstnico? Tu je nekaj predlogov dobrih knjig zanje


PADRE PIO

Preberite še:
Oče Mike Schmitz razkriva skrivnost patra Pija

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.